Karslı genç girişimci kadın KOSGEB desteği ile kendi işinin patronu oldu
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
KOSGEB’in Online Girişimcilik Eğitimlerini tamamlayan girişimci Gamze Çınar (20), hazırladığı karton bardak üretimi projesiyle KOSGEB’ten 150 bin liralık hibe desteği alarak kendi işini kurdu. Babasının da desteği ile 15 gün önce faaliyete başlattığı Çınar Cup Kağıt Bardak imalatıyla günlük 40 bin adet kağıt bardak üretimi yayıyor. Projemin hayata geçirilmesinde devlet desteğinin büyük katkısının olduğunu belirten Gamze Çınar hedefinin kârlarınn artmasıyla birlikte makine sayısını da çoğaltıp, iş istihdamına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Eskişehir Üniversitesi kamu yönetimi bölümünü okuyacağını söyleyen Gamze Çınar, Kars’ta bir ilk başararak Çınar Cup Kağıt Bardak imalatı işyerini açtı. Yerli üretimde bir ilke imza atan Çınar, Küçük Sanayi Sitesi 173. Sokak 6. Blok No: 14 Kars adresinde günlük 40 bin adet kağıt bardak üretimiyle hem il geneline hem de bölge illerine ulaşmak istediğini ifade etti.
KOSGEB’ten 150 bin liralık hibe desteği alarak babası Davut Çınar’ın da 400 bin TL’lik desteği ile işe başlayan Gamze Çınar, "İşe başlarken projemin başarılı olup olmayacağı hususunda büyük endişelerim vardı. Öncelikle KOSGEB’in Online İleri Girişimcilik Eğitimlerine katıldım. Daha sonra yapacağım işle alakalı projemi hazırladım. Sunduğum projemin kurul tarafından uygun bulunması ile işe konularak üretime başladım. Ürettiğim karton bardaklara başta Kars olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesinin birçok ilinden talep var. Almış olduğumuz makinenin ilimizde başka bir örneği yok. Üretim kapasitesi açısından bölgede bir ilki başardık. Projenin hayata geçirilmesinde ailemin ve devletimin büyük katkısı oldu. Bu destek sayesinde kendi işimi kurarak hem hayalimdeki işin sahibi oldum hem de işletmemde 1 kişiyi istihdam etmeye başladım. Hayalimin gerçekleşmesinde özellikle ailemin ve KOSGEB yetkililerinin büyük katkısı oldu. Öncelikle bana her konuda destek olan babam olmak üzere, KOSGEB Kars Müdürlüğü yetkililerine çok teşekkür ederim. “ dedi.
Çınar, 2Ben zaten eskiden beri üretim, girişimcilik alanında birçok şey düşünüyordum. Buna cesaret etme fırsatını ancak bu yaşlarda elde edebildim. Hep aklımda olan bir şeydi. Kağıt bardak üretimi konusunda ise şöyle söyleyebilirim; bir kadın olarak kendime en uygun girişimcilik alanını seçmeye çalıştım en rahat edebileceğim, üretimini en rahat gerçekleştirebileceğim ve satış konusunda en iyi yapabileceğim bir iş alanı seçtim. Bu da kağıt bardak oldu benim için. KOSGEB’e 26 Ocak’ta başvuru yaptım. Girişimcilik belgemi de bu dönemde aldım. Ama pandemi süreci vs. makinenin yurtdışından gelmesi süreçleriyle birlikte üretime 2 hafta önce başlayabildik. Günde 40 bin adet bardak üretebiliyoruz. Tek personel çalıştırabiliyoruz. KOSGEB imkanlarıyla tek makine aldığımız için çok fazla bir üretim yapamıyoruz ama 40 bin civarında bardak üretiyoruz. Hedefimiz kârlarımızın artmasıyla birlikte makine sayımızı çoğaltıp, iş alanımızı genişletip piyasada daha iyi yer elde etmek, bu departman için sayılı kuruluşlar arasına girebilmektir.”
3 kız kardeşin büyüğü olduğunu belirten Çınar, sadece kardeşlerine değil 20 yaşında ve kadın olan herkese örnek olmak gibi hedefi olduğunu vurgulayarak, “Cesaret ve özgüvenin katkıları oldu. Bir şeyi sesli olarak düşünmek bunu sesli ifade edebilmek hele ki bir kadın için çok önemli bir şey. Bunu yapamam diyenlere inat yaptım demek insana çok büyük bir özgüven ve cesaret veriyor. Umarım herkes büyük bir ses verip bir şeylere girişebilir ve bu cesareti onlarda yaşayabilir” diye konuştu.
Gamze Çınar’ın babası Davut Çınar da, kızının kendi işinin patronu olmasının güzel bir duygu olduğunu belirterek, “Kızımın tek hayali buydu. Girişimcilik ruhu vardı. Bizde bunu engellememek için ona yardımcı olmaya çalıştık ve böyle bir işyeri açmaya karar verdik. Üç kız çocuğu babasıyım bu da gurur verici bir şey. Yani bütün ailelerin, bütün gençlerin böyle bir girişimcilik ruhu altında hedeflerinin olmasını isterim. Kızım inşallah onlara güzel bir örnek olur.” şeklinde konuştu.
Davut Çınar daha sonra şunları söyledi:
“Buradan bir çağrımız şöyle; biz küçük esnaflar için kendimizce büyük bir yatırım yaptık. Masrafımız bayağı büyük oldu. Kars ili ve çevre illerdeki bütün illere göndermeye çalışacağız. Tabi bunlar işyerimizin ayakta durması belirli kişilerin buradan talepleri olmasına bağlıdır. Biz işyerini Kars ilinde açtık ve Kars halkının bize yardımcı olmasını istiyoruz. KOSGEB’in girişimcilere yardımcı olması gerçekten çok güzel. Yani insanları belli bir noktadan sonra teşvik ediyor ve ettikten sonra da işyerleri devam ediyor. İlimize baktığımızda üretici firma adi altında pek fazla büyük firma yoktur, genelde Kars ilimizin tüketime dayalı bir yer olduğunu gördük. Bizde kızımın isteği üzerine KOSGEB desteği ile üretime başvurduk. Çünkü üretici olmak her zaman daha iyidir.”
İletişim: 0530 500 25 21
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
01.09.2020 22:59:00