Kaz alırken KAZıklanmayın!
KAFKAS HABER AJANSI / SUAT İNCEDERE
KAZIKÇIDAN çakma KAZ almayın,
KAZ tadını kaçırmayın.
Büyükşehirlerde, özellikle mezatcı Derneklerin size davetlerinde ikram ettiği Kaz eti, istisnalar dışında hakiki Kaz değil, çakma Kazdır.
Dernekler, her nekadar Kaz eti damak lezzetini ulusal boyutta insanlara tanıtmış olsada, bu gün gelinen noktada Kaz sektörüne çakma Kaz satarak darbe vurmaktadır.
Ortada doyumsuz bir lezzet var ama, bu lezzeti fırsata çeviren sahtekarlıklar var.
Bölge Dernekler bölge dışından elde edilen çakma Kazları bölge Kazından çok daha ucuza alarak fırsatçı sahtekarların çoğalmasına katkı sunarak, kendi ayağına da kurşun sıkmaktadır.
İyi güzel de Kars Ardahan Kazı çok pahalı.
Bilenler bilir, Kaz geleneksel yönden elde edilmiş ve aynı yöntemle işlem görmüşse pahalı değil, hatta çok ucuzdur.
Kars ve Ardahan Kazı çok zor şartlarda elde edilmekle birlikte, çok meşakkatli bir iştir. Hatta geleneksel tatlı ve lezzetli işkencedir.
Bölgenin kültür ırkı Kazlar en fazla 12-15 arası yumurta verir. Ve kendiliğinden guk yatan hassas, hatta kendi türünün Kralıdır.
Bölgede Kaz yumurtaları guk sürecinden sonra ev kadınları tarafından, yumurtanın başvurmasıyla birlikte yataklarında, kucaklarda ilk haftasını geçirir.
Emzik ve emzirme döneminde süt, pişmiş yumurta ve bölgenin endemik bitki karışımından elde edilen ve çivcivin bağışıklık sistemi güçlenmesi için özel mamalarla beslenir, büyütülür.
"Saldım çayıra mevlam kayıra" Kaz işinde olmuyor, çünkü her türlü tehlikeye açık Kazların başına birde gönüllü bekçi gerekiyor.
Yaklaşık 4-5 ay süren çayır ve tarlalarda besleme serüveni sonunda, Kazlar kapalı besiye alınır.
Özellikle pişirilmiş arpa ile 15 gün boyunca beslenen Kaz, Cumhuriyet Bayramı tarihi baz alınarak ve kar yemesi birlikte kesilir.
Kazlar, ocak üzerinde büyük kazanlarda kaynamış suda, tüylerin yumuşaması için haşlanır. Ve tüyleri, daha sonra içi temizlenir-yıkanır.
Bolca Kaya tuzu ile
20.11.2018 22:07:04