KTSO Başkanı Ötegen: Kars Yerli Otomobile Talip
KAFKAS HABER AJANSI
Türkiye’nin ilk yerli otomobilinin üretim yeri için Kars Ticaret ve Sanayi Odası’ndan bir teklif yapıldı. Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Fahri Ötegen, son günlerde gündemde sıkça yer alan yerli otomobilin üretim yeri için Doğu’nun parlayan yıldızı Kars’ın en doğru tercih olacağını açıkladı. Ötegen, “Siz yeni bir otomobil markası oluşturacaksınız, üretim yapacaksınız. 50-100 dönüm yerden ne olur? Binlerce dönüm arazi lazım bunun için. Uzmanlar tarafından fizibilitesinin yapılması lazım. Kars bu iş için en doğru yerdir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yerli otomobilini yapacak 5 şirketi açıklamıştı. 2019’da ilk prototipi ardından 2021 yılında seri üretime geçilecek yerli otomobil için henüz nerede üretileceği konusu ise netlik kazanmadı. Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Fahri Ötefen ise kentte yerli otomobilin üretimine talip olduklarını söyledi.
BU YATIRIM KARS’TA YAPILMALIDIR
Ötegen, üretimi için imzası atılan yerli otomobilin Kars’ta üretilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bu yatırım sanayiye doymuş bölgelerde değil Kars’ta yapılmalı ve burasının da sanayileşmedeki önünün açılması lazım” diye konuştu.
YERLİ OTOMOBİL ÜRETİM FABRİKASININ İLİMİZ SINIRLARI İÇERİSİNDE KURULMASINI TEŞVİK ETMEK AMAÇLIDIR
Fahri Ötegen, “Bilindiği üzere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, TOBB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada yerli otomobilin TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ‘Biz hazırız’ karşılığını vermişti. Bunun üzerine TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu 5 ay içerisinde 100’ün üzerinde toplantı yapmış ve sürecin planlanmasını gerçekleştirmiştir. Sonuç olarak ülkemizin yıllardan beridir hayalini kurduğu Yerli Otomobil tanıtım toplantısında elini taşın altına koyacak olan firmalar tanıtılmıştır.” şeklinde konuştu.
KARS, KAFKASYA BÖLGESİNİN DEMİR, HAVA VE KARAYOLU MERKEZİDİR
Sivil Toplum Kuruluşları ve Siyasi Parti temsilcileri olarak burada toplanmalarının amacının, kurulacak olan Yerli Otomobil üretim fabrikasının Kars il sınırları içerisinde kurulmasını teşvik etmek amaçlı olduğunu da kaydeden Ötegen, “Kars ili Ermenistan’a sınır il, Ardahan üzerinden Gürcistan’a, Iğdır üzerinden ise Nahçıvan-Azerbaycan ve İran’a mücavir il konumundadır. Diğer taraftan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi üzerinde bulunması ve Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı üzerinde olması Kars ilinin önemini arttırmaktadır. Boğazlar Ülkemiz için ne kadar stratejik öneme sahipse, Kars ili Kafkaslara ve Orta Asya’ya açılan kapı olması, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı üzerinde olması ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi üzerinde bulunması nedeniyle gelecekte boğazlar kadar stratejik öneme sahip olacaktır. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan’ın teşrifleri ile temeli atılan Kars Lojistik Merkezi Projesinin tamamlanmasının ardından ilimizde ciddi manada ticaret potansiyelinin oluşacağı, ilimizin transit geçiş ağının merkezi haline geleceği, ilimiz Lojistik Merkezi üzerinden Gürcistan, Azerbaycan, İran, Kafkasya, Rusya ve Orta Asya üzerine bölge sınır kapıları ile karayolu taşımacılığı ile ticaret yapılacağı aşikardır. Hükümetimiz tarafından oluşturulan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında ilimizin Cazibe Merkezi olarak seçilmesi Karslılar olarak bizlerde heyecanla karşılanmıştır.” ifadelerine yer verdi.
KARS DOĞUNUN TİCARET MERKEZİ OLMAYA ADAY BİR İLDİR
Ötefen ayrıca, “Tüm bu yatırımlara ek olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından modernizasyonu yapılan ve hizmete açılan Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı sayesinde ilimizin transit geçiş potansiyelinin artmış olduğu gözlenmekle birlikte, Çıldır–Aktaş üzerinden yapılan ticaretin meyvesini ilimiz yavaş yavaş almaktadır. Söz konusu projelerin tamamlanmasının ardından Kars doğunun ticaret merkezi olmaya aday bir il konumuna gelecek ve ülke ticaret potansiyelinden hakettiği payı alacaktır.” dedi.
GÖÇÜN DE ÖNÜNE GEÇİLECEK
Kars’taki yatırım ve projelerin önümüzdeki yıllarda tersine göçe işaret olduğuna da vurgu yapan Ötegen, “Otomotiv sanayi, yarattığı katma değer, doğrudan ve dolaylı olarak istihdama katkısı ve teknolojik gelişmeye öncülük etmesi, hem bölgedeki işsizlik sorununu azaltıcı yönde önemli bir etki yaratacak hem de nitelikli iş gücünün artmasını sağlayacaktır. Ayrıca bölgede yaşanan göçün önüne geçerek bölgemizin gelişmesine büyük oranda katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.
EN DOĞRU ADRESİN KARS’IMIZ OLDUĞUNA YÜREKTEN İNANMAKTAYIZ
Ötegen ‘Neden Kars” vurgusu üzerinde durduğunu yönündeki açıklamalarını şöyle tamamladı:
“İşgücü maliyeti açısından değerlendirildiğinde, bu konu yatırımcılar açısından önemli olan bir kriterdir ve yeni yatırımların hangi bölgeye yapılacağı konusunda belirleyici rol oynamaktadır. İşsizliğin fazla olduğu bölgeler arasında yer alan ilimiz, işsizliğin fazla olmasına bağlı olarak da işgücü maliyetinin düşük olmasına neden olmaktadır.Bu durum yerli otomobil üretiminin ilimizde yapılması yönünde avantaj sağlamaktadır. Yukarıda zikretmiş olduğumuz yatırımlar ve avantajlar ilimiz Kars’ın, Türkiye’nin yerli otomobiline her anlamda hazır bir şehir haline geldiğini göstermektedir. Kars lojistik merkezi başta olmak üzere, ilimize yapılan yatırımlar, otomobil sektöründe avantaj haline gelmiştir. İlimizin stratejik öneme sahip olması ve ilimizde hükümetimiz tarafından yapılan yatırımlar, yerli otomobil üretimindeki iddiamızı göstermektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın iradeleri ve Ortak Girişim Grubunun başarısı ile yerli otomobil için en doğru adresin Kars’ımız olduğuna yürekten inanmaktayız.”
Kars Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki toplantıya kentin diğer oda başkanları ve siyasi parti temsilcileri de da katılarak destek verdi.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) – KAFKAS HABER AJANSI
26.11.2017 16:11:21