Kuyucuk Gölü’nde Can Suyu yapay adaya ulaştı
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Türkiye’nin 13’üncü, Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı olan ve ilk yapay adaya sahip Kuyucuk Gölü’nün son 3 yıldır kurumasın önüne geçilebilmesi için Vali Türker Öksüz’ün talimatlarıyla başlatılan çalışmalarla göle, sondajla can suyu verildi. Yeniden kuşların konaklamasını sağlayan can suyu yapay adaya kadar geldi.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden konunun uzmanı akademisyenler ve Kuzeydoğa Derneği tarafından yapılan teknik çalışmalar sonucunda sorunlar tespit edilerek kısa ve uzun vadeli çözüm önerileri sunulmuştu. Yaklaşık 9 ay önce başlatılan çalışmalar sonucunda günde 16 saat süre ile saniyede 27 litre can suyu Kuyucuk Gölü ile buluştu. Son haftalarda yağan yağmurların da etkisiyle göl eski haline yavaş yavaş dönmeye başladı. Geçen hafta 57 türden 3 bin 178 kuş Kuyucuk Gölü’nü ziyaret etti. Göle özel olarak kurulan meteoroloji istasyonu ile göldeki iklim değişikliği de takip edilmeye başlandı.
Can suyunun göle verilmesiyle sevindirici bir gelişme daha yaşandı. Yaklaşık 7 yıldır tamamen susuz kalan Türkiye’nin ilk yapay adası da suya kavuştu. Adanın etrafını doldurmaya başlayan su göle ap ayrı bir güzellik kattı. Suyun kesintisiz devam etmesiyle adanın etrafının suyla çevrilerek gölün eski günlerine döndürülmesi bekleniyor.
30 ARALIK 2019 TARİHLİ CAN SUYUNUN VERİLDİĞİ HABER:
Valimiz Sayın Türker Öksüz, Kuyucuk Gölü’ne Can Suyu Akışını Başlattı
30.12.2019
Kars Valisi Türker Öksüz, bir süreden beri çeşitli nedenlerle suyu çekilerek kuruyan Kuyucuk Gölü’nde incelemelerde bulunarak, Kuyucuk Gölü’nün yeniden eski haline getirilmesi için yapılan çalışmalarla ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı. Vali Türker Öksüz, Kuyucuk Gölü’nün kurtarılması için çalışmalara destek veren ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Türkiye’nin 13’üncü, Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı olan ve 233 çeşit kuş çeşidine ev sahipliği yapan Kuyucuk Gölü’nün kuruması nedeniyle Vali Türker Öksüz’ün talimatlarıyla gölün kurtarılması için çalışma başlatıldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden konunun uzmanı akademisyenler ve Kuzeydoğa Derneği tarafından yapılan teknik çalışmalar sonucunda sorunlar tespit edilerek kısa ve uzun vadeli çözüm önerileri sunuldu. Vali Türker Öksüz’ün talimatıyla Kuyucuk Gölü’nün kurtarılması için kısa vadeli çözüm önerisi acilen hayata geçirilerek gölün etrafının koruma altına alınması ve sondaj kuyusu açılması için çalışma başlatıldı.
İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşleri 24.Bölge Müdürlüğü koordinesinde zemin etütleri yapılarak sondaj kuyusu açılması ve İl Özel İdaresi tarafından sondaj kuyusundan göle su taşıyacak iletim hattı inşa edilmesiyle sondaj kuyusundan göle su verilmeye başlandı.
Sondaj kuyusundan Kuyucuk Gölü’ne günde bin 200 ton su pompalanarak gölün eski haline gelmesi ile eko sistemin yeniden canlanması sağlanmış olacak.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
16.05.2020 23:54:00