Rusya'nın 102'nci Üssü Ermenistan'da
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
ERMENİSTAN SINIRININ SIFIR NOKTASINDAKİ ANİ HARABELERİNDE SESSİZLİK
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani Örenyeri bugünlerde sessizliğini koruyor. Türkiye, sınırdaki Ocaklı köyüne astığı dev bayrağın ardından Ermeniler de hem kendi hem de Rusya'nın bayrağını astı.
RUSYA'NIN 102'NCİ ÜSSÜ ERMENİSTAN'DA
Ermenistan'ın sıfır noktasında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) açıklamalarda bulunan Kültürel Miras Uzmanı ve Tarihçi Faruk Torunoğlu, daha SSCB dağılmadan 1990 yılından başlayıp 1994 yılından itibaren Ermenistan'ı Rus askerlerinin koruduğunu söyledi. Ani Örenyeri'nden Ermenistan'a bakıldığında zaman zaman sınırda görevli Rus askerlerinin görüldüğünü belirten Faruk Torunoğlu, "Ermenistan sınırında güvenlik kulelerini görmekteyiz. Kulelerin yanında da iki adet bayrak var. Bunlardan biri Ermenistan diğeri Rusya bayrağıdır. Bunun sebebi de şudur; 1918’de bağımsızlığını ilan eden Ermenistan, 1922’den sonra Azerbaycan gibi SSCB’nin bir parçası olmuştur ve 1991 yılında bağımsız olmuştur. Ermeniler bağımsız olmadan önce 1990’dan sonra Ruslarla bir takım anlaşmalar yapmıştır. 2007 yılına kadar süren bu anlaşmalarda Rusya ile Ermenistan arasındaki güvenlik anlaşmalarını görüyoruz. Ayrıca iki devletin stratejik ortak olduğuda vurgulanıyor. Bu anlaşmalar itibariyle özellikle Gürcistan’dan Ruslar askerlerini çekmesiyle birlikte bu bölgedeki askeri birliklerini Ermenistan sınırlarını içine kurmuşlardır. Rusya, burada 102’nci üssünü bulundurmaktadır. Resmi olarak bizim bildiğimiz bilgilere göre bu üssün Erivan ve Gümrü olmak üzere iki garnizonu bulunmakdadır. Bu üssün alt yapı gider kaynaklarının yüzde 70’i Ruslar, yüzde 30’u da Ermeniler tarafından sağlanmaktadır" diye konuştu.
SINIRA GELEN ERMENİLER RUS KARAKOLUNA UĞRAMAK ZORUNDA
Bunun iki devletin birbiriyle olan askeri anlaşması değil, Rusya’nın Ermenistan’daki askeri gücü ve Rusya’nın Ermenistan’daki askeri birliğinin bulunması olduğunu hatırlatan Torunoğlu, "Şu anda Türkiye Ermenistan sınırında bulunan güçlerde bu birliğe bağlı güçlerdir.
Ermenistan’ın sınıra astığı dev bayrak da bizim Ani Harabelerine astığımız dev Türk bayrağından sonra asılmıştır. Ermeniler Ani Ören Yerini kendi sınırlarından görmek için sınır boylarına geldiklerinde Rus karakoluna uğramaları ve oraya ne amaçla gittiklerini bildirmek zorundalar. Yine sınıra yakın bir bölgede Rus askerlerine bağlı sınır karakolları bulunmaktadır. Sınır güvenliği tamamıyla Rusya garantörlüğündedir. Şu anda Ermenistan sınırında sivil olmadığından nöbet kulübelerinde asker bulunmamaktadır. Ama yakın bölgelerde karakollar var. Bu karakollar ise Rus askeri birliklerine bağlıdır" dedi.
HER SABAH KONTROL EDİYORUZ
Ermenistan’a sıfır noktadaki Ören Yeri’nden adını alan Ocaklı (Ani) köylülerinden Aykut Emir de Ermenistan sınırında şu anda bir hareketlilik olmadığını söyledi. Emir, "Bizde burada her zaman tetikteyiz. Her sabah uyandığımızda mutlaka Ermenistan sınırına bir hareketlilik var mı yok mu diye kontrol ediyoruz. Bizlerde halk olarak koruma amaçlı uzaktan sınırı gözetliyoruz. Çünkü bizimde tedbirli olmamız lazım. Ermeniler bizim köyümüze dev Türk bayrağı asıldıktan sonra 24 Nisan’da kendi sınırlarına Ermenistan ve Rusya bayrağı diktiler. Bizler küçükken sınırda Rus askerlerini görürdük. Şu anda nöbet kulübeleri boş ama yakın alandaki karakollarda Rus askerleri bulunmakta. Sovyetler dağılmadan önce burada köylerde yaşayan Ermenilerde vardı. Şimdi ise sadece karakol var. Ermenistan’ı, Azerbaycan’a yaptığı saldırılardan ve sivil katliamlarından dolayı şiddetle kınıyoruz. Azerbaycan’ın her zaman arkasındayız. Ermenistan ateşkes ilan ediliyor ve hemen onu da ihlal ediyorlar. Azerbaycan inşallah Karabağ’ı alacaktır" diye konuştu
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
23.10.2020 09:30:00