Sağlık Sen Darp Edilen Doktora Sahip Çıktı Ya Siz!

Sağlık Sen Kars Şube Başkanı Hasan Yazıcı, sağlık çalışanı arkadaşları, Sağlık Sen üyesi Erhan Okay’ın, Sarıkamış Devler Hastanesinde bir sarhoş tarafından şiddete uğradığını, darp edilip burnunun kırıldığını söyledi. Yazıcı, Sağlık-Sen Kars şubesi olarak

Sağlık Sen Darp Edilen Doktora Sahip Çıktı Ya Siz!

KAFKAS HABER AJANSI

Sağlık Sen Kars Şube Başkanı Hasan Yazıcı, sağlık çalışanı arkadaşları, Sağlık Sen üyesi Erhan Okay’ın, Sarıkamış Devler Hastanesinde bir sarhoş tarafından şiddete uğradığını, darp edilip burnunun kırıldığını söyledi. Yazıcı, Sağlık-Sen Kars şubesi olarak bu menfur olayı protesto için Sağlık Müdürlüğü ve diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte top yekun basın açıklaması yaptıklarını belirtti.

ŞİFA DAĞITAN KURUMLARDA ŞİDDETİN KİRLİ GÖLGESİNİ HİSSETMEK İSTEMİYORUZ

Yazıcı şunları söyledi:

“Şiddeti önlemeye dönük şiddet uygulayanların tutuklanması ve ağır cezalar alması gibi önemli yasal düzenlemeler getirildi. Ancak tutuklu yargılama konusunda bazı sorunlar nedeniyle uygulanamadığını görüyoruz. Cezaların Caydırıcı niteliği mutlaka güçlendirilmelidir

Ancak şunu da bilmeliyiz ki, sağlıkta şiddeti doğuran sorunları çok boyutlu bir mücadele ile ortadan kaldırmadan şiddeti önlemek mümkün gözükmüyor.

Sağlık Bakanlığımızın Beyaz Kod verilerine göre Son 5 Yılda şiddete uğrayan sağlık çalışanı sayısı 60 bin. 42 bin sağlık çalışanı sözel şiddete, 18 bin sağlık çalışanımız fiziksel şiddete maruz kalmış. Bakanlık verileri, en fazla hekimlerimizin şiddete maruz kaldığı, şiddet olaylarının en fazla acil servis ve polikliniklerde yaşandığı gibi çok önemli tespitler içeriyor. Şiddeti kanıksayan ve Beyaz Kod’a bildirim yapmayanların da olduğunu düşündüğümüzde şiddete uğrayan sağlık personeli sayısının daha da fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Beyaz Kod verilerine benzer bulgulara, sağlıkta şiddeti araştıran bilimsel çalışmalarımızda biz de ulaştık. Hastanelerin fiziksel imkanlarının yetersizliği başta olmak üzere, bir takım yapısal sorunların varlığının da şiddeti tetiklediğine dair bulgular edindik. Toplumun sağlık bilincini ve sağlık okuryazarlık düzeyini geliştirmenin güvenlik tedbirlerini artırmadan daha kalıcı bir çözüm getireceğini gördük. Şiddeti minimalize etmek için bu yapısal ve kültürel sorunlarla etkin mücadele etmemiz gerekiyor. Bu vesile ile bir kez daha şefkat kahramanı sağlık çalışanlarımıza yönelik her türlü şiddeti kınıyoruz. Şiddet konusu başlı başına bir mesele, ama sağlıkta daha fazla şiddet var. Bu anlamda bakanlığımızla ortak politikalar ürettik, güvenlik tedbirleri artırıldı, hukuki destek verilmeye başlandı. En son bizim önerimizle saldırıda bulunanlar için tutuklu yargılama ile ilgili düzenleme yapıldı. Ancak savcıların yetkisinde olduğu için tutuklu yargılanmıyor. Bunlara bir zorunluluk getirilsin, şiddet uygulayanlar tutuklu yargılansın istedik. Bu konuda sayın Cumhurbaşkanımız inisiyatif almalı ve sayın Cumhurbaşkanımızın mihmandarlığında, 80 milyon insanımızla birlikte bu kutsal mesleği icra eden sağlık çalışanlarına karşı şiddete sıfır tolerans için ortak bir mücadele başlatmak gibi önemli bir zorunluluğumuz var. Sağlık çalışanlarına çok değer veren sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda inisiyatif alacağını ve şiddet konusunda çözüm bulunacağına da canı gönülden inanıyoruz.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI


07.09.2018 22:15:23