Susuz Belediyesi Sokak Hayvanlarını Kısırlaştırıyor
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kars’ın Susuz İlçesi’nde 1940-1943 yılları arasında Cliavuz Köy Enstitüsü öğretmen ve öğrencileri tarafından yapılan ve uzun yıllar atıl durumda bulunan ahır Susuz Belediyesi tarafından düzenlenerek 1 yıl önce hizmete açılarak Beslenme Odağı olarak kullanıldı. Sokak köpeklerinin beslenme, bakım, tedavileri için kullanılan Beslenme Odağı’nda bu günlerde kısırlaştırma çalışmaları yapılıyor.
1940-1943 yıllarında ahır olarak kullanılan binada büyük ve küçükbaş hayvanlar yetiştirildi. Köy Enstitüsü öğretmen ve öğrencileri o dönemlerde vahşi hayvanların, ayıların, kurtların tedavilerini yaptılar. Uzun süredir atıl durumda olan bina sokak hayvanlarının beslenme odağı olarak CHP’li Belediye Başkanı Oğuz Yantemur tarafından düzenlenerek hizmete açıldı. Etrafı tel örgülerle çevrilip gerekli bakım ve onarım çalışmaları yapıldıktan sonra bölgedeki sokak hayvanlarının burada bakım ve beslenmeleri, ameliyat ve tedavileri yapıldı. 2019 yılında 60 sokak hayvanı kısırlaştırıldı bu yıl da 100 civarında hayvanın kısırlaştırılması için başlatılan çalışmalar gönüllü veteriner hekimler Azem Uzair, Bahir Ahmetoğlu ve Mehmet Aslan tarafından sürdürülüyor.
Kars Veteriner Hekimler Odası (VHO) ve Belediye işbirliği ile imzalanan protokolle köpeklerin kısırlaştırılması yapılıyor.
Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, “Burası eskiden Köy Enstitüsü’nün ahırıydı. Bizler burayı sokak hayvanlarının kısırlaştırılması için ve yavruların bakımı için hazırladık. Etrafını tel örgülerle kapladık, geniş bir alan yaptık. Kapalı alanın dışında da 5 dönümlük bir alanımız var. Burada sokak hayvanlarının beslenmesi yavruların burada bakımı, aşılanması ve kısırlaştırma işlemlerini yapıyoruz. Şuanda da veteriner arkadaşlarımız burada kısırlaştırma işlemi yapıyorlar. Mehmet Bey, Azem Bey ve Bahir Bey burada gönüllü olarak kısırlaştırmada bizlere yardımcı oluyorlar. Buradan da onlara teşekkür ediyorum.” dedi.
Bölgede ilçeler arasında kısırlaştırma yapan veya bu tür sokak hayvanlarının beslenmesi,bakımları, aşılarının yapıldığı tek istasyonun Susuz’da bulunduğunu ifade eden Başkan Yantemur, “Bu anlamda gönüllü insanların bize yardımları çok oldu. Özellikle Ziraat Bankası müdürü Hasan Buminkoçan beyin yine internet üzerinden Facebook, instagram ve Twitter üzerinden destekler ve yardımlarıyla bu hizmetleri birlikte yapıyoruz. Belediyemizin imkanları kısıtlı. Çok fazla bütçe ayıramıyoruz. Zaten bütçe sıkıntılı maaşları bile ödeyemeyecek durumdayız. Salgından dolayı giderlerimiz artmış, gelirlerimiz azalmış ama biz bunu mazeret olarak görmüyoruz. Sokak hayvanları bizim dostlarımız ve bunların da gerekli bakımlarının yapılması, aşılarının yapılması gerekiyor. Hem onların hem çevrenin sağlığı için bu konuda çalışmalarımıza ara vermedik veya herhangi bir ekonomik kısıtlama yapmadık. Bu şekilde devam edip gidiyoruz. Aslında tüm belediyeler bunu gönüllü olarak yapabilirler.
Bir yıldır burada çalışmalar devam ediyor. Seçimler bittikten birkaç ay sonra öncelikle nereye yapabiliriz diye düşündük aklımıza ilk gelen yer burası oldu. Göçük bir durumdaydı bizde bazı bölgelerini onardık, tamir ettik. Özellikle yavruların ya da yeni gelenlerin uyum sağlayabilmeleri için bölmeler yaptık, etrafını 4-5 bölümlük bir alanı çevirerek hayvanların dolaşabileceği bir alan yaptık.” şeklinde konuştu.
2019 yılında 60 sokak hayvanını kısırlaştırdıklarını kaydeden Yantemur, şunları söyledi:
“Bu yılda hedefimiz 60-100 arasında tamamına yakınını kısırlaştırmak. Bu konuda veterinerlerin de bize desteği çok büyük. Onların da gayretiyle bu çalışmaları devam ettirip tamamına yakınını kısırlaştırmayı düşünüyoruz. Bu arada tüm sokak hayvanlarına kuduz, parazit ya da hasta olan hayvanlara antibiyotikler, uyuz aşılarını ve tedavilerini burada sürdürüyoruz. Sokak hayvanlarıyla bu kadar ilgilenmek bu kadar çaba göstermek geçmişte görülen bir şey değildi. Bundan dolayı bazı insanlar tarafından tepkiyle karşılandı. Evet köpeklerin oyları yok ama onlarında a bizim kadar bu dünyada yaşamaya hakları var bizler de insanlar olarak onlara bu yaşam haklarını tanımak zorundayız. Sizin ekonomik durumunuz belli bunları hayvanlara harcıyorsunuz başka yere de harcayabilirsiniz diye tepkilerde bulunuyorlar. Biliyorsunuz geçmiş yıllarda sokak hayvanlarına bu şekilde müdahale etmek yerine aşılarını bakımlarını yapmak yerine itilaf yönetimi kullanılmış. Neden öyle yapılmadığı konusunda itirazlar eleştiriler var ama bizler bu eleştirileri pek önemsemiyoruz. Biz doğru olanın bu olduğunu biliyoruz, artık yasalarla da bu iş desteklenmekte. Türkiye'de de Dünya'da da bu konuda gerçekten duyarlılık gösteren insanlar var. İnsanlarımızın da zaman içerisinde bunları daha iyi anladığını görüyoruz hatta ilk başta itiraz eden insanları sonradan yapılması gerekenin bu olduğuna inandırıyoruz, onları da ikna etmeye çalışıyoruz. Harcamaların büyük bir kısmı bağışlar tarafından yapıldı. Biz belediye olarak buranın yapılmasında bayağı harcama yaptık yine olsa yine yaparız. Gerekirse belediyede başka yerlerden tasarruf edip burayı sürdürülebilir hale getirebiliriz.”
30 civarında annesiz yavru 70 civarında köpeğin bulunduğu 5 dönümlük alana her geçen gün yeni köpekler ekleniyor.
Belediye tarafından twitter üzerinden açılan “Susuz’un Kimsesiz Patileri” hesabı üzerinden gelen mamalar köpeklere veriliyor.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
03.09.2020 01:46:00