Ümit Kılıç’sız 12’nci yıl
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Dostumuz, meslektaşımız, yıllarca birlikte çalıştığımız Ardahanlı gazeteci Ümit Kılıç, vefatının 12. yılında dualarla anılıyor. Kılıç’ın oğlu Ulaş, “Sevgili Babam Ümit KILIÇ'ı, vefatının 12'inci yılında özlemle anıyorum.” dedi.
Ulaş kılıç sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:
BİR ADAM: ÜMİT KILIÇ
1953 yılının Ocak ayında Ardahan’ın Çıldır ilçesinde hayata gözlerini açan Ümit Kılıç, Akçakale Köyü’nde yaşayan 12 çocuklu bir ailenin ilk göz ağırıydı. Babası Hacı Kılıç, varlıklı bir ailenin tek çocuğu olması dolayısıyla 4 eş edinmiş ve 12 çocuk yapmıştı. Ümit Kılıç, 1967 yazında İstanbul’a çalışmaya giderek ailesine destek çıkmış ve aynı zamanda köy yerinde tamamlayamadığı eğitim hayatını akşam okullarına giderek tamamlamıştı. Eğitimini tamamlamasıyla birlikte İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Çapa Tıp Fakültesi’nde idare amiri olmuş ve çalıştığı kurumda çok sayıda Karslı ve Ardahanlıyı istihdam etmiştir. İstanbul gibi bir büyük şehirde yaşamanın ve eğitim hayatının ona kattığı bir ufukla, 1981 yılında Çıldır ilçesine bağlı Akçakale Köyü’ne geri dönmüş ve Ardahan için mücadele çabası içine girmiştir.
Herkes için kalkınma: Çıldır Su Ürünleri Kooperatifi
Ümit Kılıç, doğduğu topraklara geri döndüğünde Çıldır Gölü için kurulmuş bir kooperatif bulunmaktaydı. Ancak bu kooperatif, Çıldır Gölü etrafındaki birkaç varlıklı ailenin elinde bulunan ve dışarıdan kimsenin üyeliğe kabul edilmediği dışarıya kapalı bir kooperatifti. Çıldır Gölü’nün etrafındaki çok sayıda aileye katkısı olabilecekken 7 aile tarafından parsellenmişti. Ümit Kılıç’ın ilk mücadelesi işte burada başladı. Kooperatiflerin herkese açık kurumlar olduğu gerçeği ile durumu yargıya taşıyan Kılıç, 7 aile tarafından düşman ilan edildi. Aldığı birçok tehdit ve baskıya boyun eğmeyen Ümit Kılıç, bu kooperatifin kapatılmasını sağlayarak 1982 yılında 120 kişinin üye olarak katıldığı bir kitleyle Çıldır Su Ürünleri Kooperatifi’ni kurmuştur. Gölde yeni avcılık faaliyetlerinin başlaması ve Çıldır, Kars, Ardahan şehirlerinde balığın yeni olmasından ötürü tutulmaması sebebiyle, 1983 yılından 1989 yılında kadar Yunanistan’a avlanan ürünlerin ihracı yapılmıştır. Çok sayıda ailenin üye olduğu yeni kooperatif, daha sonrasında Çıldır, Kars ve Ardahan’da balık çeşitlerini sevdirmeye başlamasıyla ihraç durdurulmuştur. 2009 yılındaki vefatına dek çoğu dönemde başkan seçilen Ümit Kılıç, göreve seçildiği dönemlerde çok sıkı bir av yasağı uygulamış ve her 2 yılda bir Çıldır Gölü’ne 250 bin adet yavru sazan aşılatması yaptırmıştır. 2007 yılında İsveç ve Fransa’ya tatlı su ıstakozu ihracı başlatan Kılıç, 2009 yılında Japonya’ya midye ihracı hazırlığı yaptığı bir dönemde vefat etmiştir.
Gazetecilikte 26 yıl
1983 yılında Hürriyet gazetesi Çıldır muhabiri iken 1992 yılında Ardahan muhabiri olan Ümit Kılıç, Ardahan ve Çıldır ilçesini tanıtmak için ulusal medyada çok sayıda haber yapmıştır. Özellikle Çıldır Gölü’nün güzelliklerinin, Ardahan’ın doğasını, kışın yaşanan zorlukları ve bölge insanının sesini gündeme getiren Ümit Kılıç, bunun yanında çok sayıda kaçak av, doğa kirliliği ve yolsuzluk haberi yapmıştır. Yaptığı yolsuzluk haberleri nedeniyle birçok tehdit alan Kılıç, 2005 yılında kıl payı ölümden dönmüştür. Dönemin emniyet amiri ve hâkiminin Çıldır ilçesi sınırlarında kaçak avlanırken yakalayıp haberleştirmesi, dönemin Akçakale Köy muhtarının arazi kayıtlarında yaptığı usulsüzlükleri haberleştirmesi, tarihi Alparslan Ada Şehri’nde her yıl düzenli olarak yapılan festivalin adaya verdiği zararları ifade eden haberler yapması ve dönemin baş komiserinin evinin bahçesinde koç formlu bir taş heykeli bulup haberleştirmesiyle tüm tepkileri üzerine çekmiştir. Bütün bu haberlerden rahatsız olan kişiler, önce Çıldır ilçe merkezinde Ümit Kılıç’a saldırtıp sonra hastanede ayarladıkları bir doktorla Ümit Kılıç’ı öldürmeyi planlamışlardır. Planın ilk aşamasını uygulayan ekip, Ümit Kılıç’a Çıldır ilçe merkezinde saldırıp hastanelik etmiş ve hastanede doktorun kan kaybına göz yumduğu sırada, dönemin Ardahan İl Genel Meclisi Başkanı Ilimdar Senem’in doktora sert çıkışmasıyla Kars Devlet Hastanesi’ne sevki gerçekleştirilmiştir. Kars Devlet Hastanesi’nden taburcu edilen Kılıç, başlattığı yasal işlemlerle 1 yıl gibi kısa bir sürede bu kişilerin zorunlu emekli olmasını sağlamıştır. Öte yandan, 1992 yılında SSCB’nin dağılmasıyla Hürriyet gazetesinin Kafkasya işlerine de bakan Kılıç, Azerbaycan’a çok defa gitmiş ve Hürriyet gazetesi adına Ebulfez Elçibey ile röportajlar gerçekleştirmiştir. Elçibey’in fikirlerinden etkilenen Kılıç, onla olan ilişkilerini koparmamış ve Azerbaycan’da yapılan darbenin ardından, Elçibey’in çok sayıda adamının Türkiye’ye kaçmasını ve burada saklanmasına yardım etmiştir.
Göl, Çıldır’ındır!..
1992’de Ardahan ve Iğdır’ın Kars ilinden ayrılması sırasında, Çıldır ilçesi ve Çıldır Gölü de bazı kimselerce Kars sınırlarına dâhil edilmek istenmiş; ancak Çıldır Belediye Başkanı Ercan Şirin ve Çıldır ilçe halkının, Ardahan tarafını seçmesiyle gözler Çıldır Gölü’ne dikilmişti. Arpaçay Gölü haline dönüştürülmek istenen Çıldır Gölü için, Göl etrafındaki köylerde referanduma gidilmiş ve referandumla birlikte Gülyüzü, Taşköprü, Taşbaşı, Çanaksu, Kızılverana, Kakaç ve Doğruyol köyleri Kars tarafına yönelik oy kullanıp Göl’ün %37’sini ve bu köyleri Kars Arpaçay tarafına geçirmişti. Göl’ün kaderini belirleyen Akçakale Köyü’nde ise, işte tam bu sırada Ümit Kılıç’ın büyük bir çapa ve emek göstermesiyle Akçakale Köyü, Çıldır ilçesi sınırlarında kalmış ve Göl’ün adı da Çıldır Gölü olarak devam etmiştir. Akçakale halkına Ardahan’ın daha iyi hizmet getireceği vaadinde bulunan Kılıç, 1994 yılında yaşadığı Akçakale Köyü’ne muhtar seçilmiştir. Ümit Kılıç, köyüne 14 km uzaklıktaki Ermenistan sınırından su getirtmiş, yayla yollarını yaptırmış, Alparslan Ada Şehri’ni sit alanı statüsüne geçirerek köy ile bağlantısını sağlayacak bir köprü yaptırmış, Akçakale Köyü’nün yollarını yaptırarak asfaltlaştırmış, mezarlık alanına koruma duvarı yaptırmış ve komşu köylerle olan arazi problemlerini gidermişti. Dönemin Türkiye şartları gereği bütün bunları köy imkânlarıyla karşılayan Ümit Kılıç, 2004 yılında muhtarlığı bıraktığı tarihten sonra da köy için projeler üretmeye devam etmiştir.
Çıldır’a 10 bin fidan
1994 yılında Akçakale Köyü’ne muhtar seçilen Ümit Kılıç, mücadelesinin en büyük kısmını ise ağaçlandırma için vermiştir. 10 yıllık muhtarlık hayatı boyunca, köy sınırları dâhilindeki Alparslan Ada Şehri başta olmak üzere birçok yere fidan ekilmesini sağlayan Kılıç, köy ve ilçe halkının ağacı istememesi nedeniyle çok büyük zorluklarla karşılaşmıştır. Dikilen fidanların sökülmesi, kesilmesi ve yakılmasıyla sürekli sil baştan tekrardan ağaçlandırmalar yapan Ümit Kılıç, 2002 yılında Çıldır Göl ve Adalarını Güzelleştirme ve Ağaçlandırma Derneği Başkanı seçilmiştir. 2003 yılında Ardahan İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne İl Müdürü olarak atanan Faruk Köksoy’un da Ümit Kılıç’a tam destek vermesiyle Ümit Kılıç, Dernek olarak Çıldır Gölü’nün etrafını ağaçlandırmak için projeler hazırlayıp Avrupa Birliği Başkanlığı’na sunmuş ve bu sayede alınan desteklerle Çıldır Gölü etrafına 10 bine yakın fidanın dikimini sağlamıştır.
Doğu’nun İncisi ARDAHAN
Gazeteciliğinin yanında büyük bir fotoğrafçılık tutkusu olan Ümit Kılıç, Ardahan’ın yazından kışına her güzel anını fotoğraflamıştır. Bu güzel anları “Doğu’nun İncisi Ardahan” başlığı altında ulusal ve yerel medyada yayınlayan Kılıç, aynı zamanda Çıldır Gölü üzerinde kışları yapılan Eskimo usulü balıkçılık, Damal’da yaz aylarında görülen Atatürk silueti, Damal bebekleri, yayla festivalleri gibi etkinlikleri sık sık haberleştirerek Ardahan’ın simgeleri haline dönüşmelerine katkı sağlamıştır. Hayvanseverlik yönü güçlü olan Ümit Kılıç, evinin bahçesinde hayvanlara özel inşa ettirdiği ahşap barınakta karga, tilki, kirpi, tavşan, baykuş, kızıl şahin ve çeşitli balıkçıl kuşlar beslemiş; özellikle beslediği pelikanları Çıldır Gölü’nün ikonu haline getirmiştir.
Yardımseverlikten öte
Gazeteciliğini sadece yolsuzluk, doğa ve benzeri haberlerle öne çıkarmayan Ümit Kılıç, bir yandan Ardahan’ın halkının fakirliğini, geri kalmışlığını ve yoksulluğunu ulusal kamuoyuna duyurmak için çabalıyor; diğer yandan, yoksul ve çaresiz kimselerin sesi olmaya gayret ediyordu. Bunlardan en sıra dışı olanı ise 2004 yılında “Çıldır’ın Mor Kızı” başlığıyla ulusal gündeme taşıdığı küçük bir kızın öyküsüydü. Babası küçük yaşta vefat eden küçük kız, kalbinin delik olması sebebiyle arkadaşlarıyla koşup oynayamıyor, iki adım atsa mosmor kesiliyordu. Küçük kızın durumunun ulusal gündeme taşınmasıyla bir yardımsever, tedavi masraflarını karşılamış ve sonrasında küçük kız iyileşmişti. Benzer şekilde çok sayıda haberi ulusal gündeme taşıyarak bölge insanının sorunlarına çare olan Ümit Kılıç, kendi imkanlarıyla eğitim alamayan çocuklara yardımcı olmuş ve çocukların okuması için mücadele vermiştir.
Ümit Kılıç’sız 12’inci yıl
2009 yılında İstanbul Esenler’de belediye başkanı adayı olarak gösterilen kardeşini desteklemek için İstanbul’a gelen ve 16 Nisan’da burada hayata gözlerini yuman Ümit Kılıç sonrasında, projelendirmesi yapılan midye ihracı hiç yapılmamıştır. Çıldır Su Ürünleri Kooperatifi’nin yanlış yönetilmesi sonucu 100 bin lirayı aşkın bir borca batmış ve Çıldır Gölü’nde av yasağının uygulanmaması, yavru balık aşılatılmaması gibi nedenlerle balık ve kerevit stoku tükenmiştir. Çıldır Gölü’nde herhangi bir denetimin olmaması sonucu göl dibinde binlerce avcılık malzemesi toplanmamış ve ekolojik yaşam büyük zarar görmüştür. Göl ve etrafındaki ağaçlandırma ve güzelleştirme faaliyetlerinin durması, göl etrafındaki çoğu ağacın kurumasının yanında, bakımsızlık nedeniyle göl çevresi ve Alparslan Ada Şehri’nde çöp kirliliği artmıştır.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
16.04.2021 02:26:17