Zifte bulanan 10 yavru köpekten 5’i hayata tutundu
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Nisan ayında Erzurum’un Aziziye ilçesinde zifte bulanmış şekilde bulunduktan sonra Kars’ın Susuz ilçesindeki Cilavuz Şefkat Evi’ne getirilerek temizlenen 10 yavru köpekten haşatta kalan 5’i sağlıklı şekilde büyüyerek dört aylık oldular.
Mutlu Patiler Derneği Saha Koordinatörü Rabia Öztürk’ün vatandaşların yardım isteği üzerine harekete geçerek Erzurum’daki ekiplerin gözetiminde Susuz ilçesindeki bakımevine götürülen yavru köpeklerin ziftten temizlenerek gereken bakımları yapıldı. Susuz Cilavuz Şefkat Evi’nde gönüllü görev yapan dört veteriner ile dört personel, yavru köpekleri zeytinyağı, kaz yağı, ayçiçeği yağı, bebek yağı, margarin, Arap sabunu ve şampuan kullanılarak saatler süren uğraşla ziftten temizleyip sağlık muayenelerini yaptılar. Hazırlanan yemlerle karınları doyuruldu ve bakımevinde koruma altına alındılar.
SÜREÇ TAKİBİMİZ ALTINDA
Mutlu Patiler ile ortak yürütülen Susuz Cilavuz Şefkat Evi Hayvan Barınağı Veteriner Hekimi Furkan Uluman, “Köpeklerimiz 20 Nisan'da Erzurum’dan bize geldi. Köpeklerimiz orada zifte bulanmış bir halde geldiler ve ilk işimiz onları ziften arındırmaktı. Daha sonrasında köpeklerimiz geldiğinde kanlı ishale yakalanmıştı. İki tanesini kanlı ishalden kaybettik. Bir tanesinin ayağı darbe aldığı için kurtarmaya çalışırken operasyondan sonra yaşamını yitirdi. Diğer ikisini de solunum yolu enfeksiyonlarından kaybettik. Geri kalan 5 tane yavrumuzun burada tedavilerini yaptık. Tedaviden sonra hayvanlarımıza bir aşı takvimi oluşturduk. Bu süreçte hayvanlarımızın, bütün bakım ve beslenmesini burada personel arkadaşlarımızla beraber üstlendik. Köpeklerimizin şu an 5 tanesi bizimle beraberler. Sağlıklı, mutlu, huzurlu ve aşı takvimleri bitmiş bir şekilde bizimle beraber burada yaşıyorlar. Sürekli bizim gözetimimiz altındalar. 5 kardeşi yavrular bölümüne çıkardık. Diğer yavrularla beraber yaşıyorlar. Şu an için yavrularımız burada gördüğünüz gibi sağlıklılar. Süreç takibimiz altında. Tamamen arındılar ve şu anda 5’i de çok mutlular.” dedi.
ULUMAN: 1000’E YAKIN KISIRLAŞTIRMA YAPTIK
Susuz Cilavuz Şefkat Evi’nin kuruluş amacının kısırlaştırma üzerine olduğunu belirten Veteriner Hekim Furkan Uluman, “Susuz köyleri ve civar ilçeleri olmak üzere burada bugüne kadar 1000’e yakın kısırlaştırma yaptık. Burada bizim kendimizin var olan hayvanları var. Bunların tedavi ve bakımları, ilçeden gelen trafik kazaları olsun, yaralı köpekler olsun, hasta köpekler olsun tamamının bakım, beslenme ve tedavilerini üstlenmiş durumdayız. Bölgede yoğun olarak hizmet veriyoruz. Şu an baktığımız hayvanlar var. Kısırlaşmak için gelip-giden hayvanlar var. Günümüz sürekli yoğun geçiyor burada. Teşhisler, tedaviler, kısırlaştırma hizmetleri veriyoruz.” diye konuştu.
HER HAYVANIN SAĞLIĞI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
Her hayvanın sağlığının çok önemli olduğunu kaydeden Uluman, “Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Şu an bizim barınağımızda yavrular dahil 200 civarında hayvanımız var. Yavru olanlar ve kuruluş öncesinde bizimle beraber olan hayvanlar da var. Geri kalan hayvanlarımız gelip kısırlaştırılıyor ve bu hayvanları aldığımız bölgelere geri bırakıyoruz. Beslenmelerini günlük aksatmadan 4 personel arkadaşımızla beraber yapıyoruz. Her hayvanın ayrı bölümü var. Bu bölümlerin bakımını arkadaşlarımız üstleniyor. Hayvanlarımızı mamayla besliyoruz. Suları için de hepsinin ayrı bölümleri, ayrı padokları var. Dışardaki alanımızı da 3’e ayırmışız.. Her hayvanın büyüklüğüne göre ayırıyoruz. Hayvanların hepsini bizim gözetimiz altındalar. Birinin diğerine zarar vermemesi için özel bölümlere ayırmışız. Birinin diğerine zarar vermemesi bizim önceliğimizdir. Tedavilerimiz yoğun şekilde devam ediyor.” şeklinde konuştu.
ÖNCELİĞİMİZ SEVGİ VE ŞEFKAT
Önceliklerinin sevgi ve şefkat olduğunu bunun da hayvanlar için çok önemli olduğunu vurgulayan Uluman, “Onların bize güvenmeleri çok önemli. Şu an bu 5 yavru köpeğimiz sağlıklarına kavuştukları için kendilerini çok mutlu hissediyor. Çünkü hayvanlar bize gelince bayağı kötüydüler. Şu anda tamamen düzeldiler, daha sağlıklılar, daha mutlular. Hekimlerimiz sürekli kontrol ediyor, takiplerini bırakmıyorlar. İğneleri, ilaçları, tedavileri. mide bakımlarını belli periyotlarla yapıyoruz. Bizlerde hayvanları böyle görünce daha mutlu oluyoruz, daha sevinçli oluyoruz. Görüyorsunuz artık korkmuyor ve kaçmıyorlar bile. Gün içinde mamalarını veriyoruz. Boş olduğumuz vakitler de gelip burada köpeklerimizi dışarı çıkıyoruz ve gelişimlerini sürekli kontrol ediyoruz.” ifadesini kullandı.
KISIRLAŞTIRMAK YAŞATIR
Burada hayvanlarla olmak, onların mutluluklarını görmekten çok mutlu olduklarını da aktaran Uluman, teşhis ve tedavi bölümünde hasta alanları barındırdıklarını, kanser hastası olan bir köpeğe ise ayrı bir bölümde baktıklarını söyledi. “Her zaman dediğimiz gibi ‘kısırlaştırmak yaşatır.’ diyen Veteriner Hekim Furkan Uluman “Hayvanımızı kısırlaştırmasaydık diğer hayvanlarla çiftleşmeye devam ettiği süreç içerisinde diğer hayvanların da bu hastalığa yakalanma ihtimalini arttırıp bu hastalığa yakalanmasını sağlayacaktı. Şu an bizimle beraber uzun ve zor bir tedavi süreci var. Yaklaşık 4-6 hafta bizde kalacak bu köpek. Damar içi uygulamalar yapacağız. Yine fakülteden aldığımız köpeğimiz var. Sağ arka ayağında açık yarası var. İlk geldiğinde yere basamıyordu. Günlük bakımı yaptık, kremini sürdük şimdi yavaş yavaş yere basabiliyor. Diğer köpeğimizi Digor ilçemizden almıştık. Kan değerleri kötü olduğu için operasyona alınmadı. Onun da arkası ayağında kırık var. Kan değerlerini düzelttik. Daha sonra operasyonu alacağız. Ayrı bir bölümde de anneli yavrularımız var. Onlar için aşılama takvimi bitene kadar içeride tutup daha sonra annemiz yavrularını sütten kesince kısırlaştıracağız. Yavrular da büyüyünce yavru bölümüne çıkacaklar.” dedi.
3 BÖLÜMLÜ ŞEFKAT EVİ
Susuz Cilavuz Şefkat Evi’nin üçe ayrıldığını bunların Büyük bölüm, güçsüz bölüm ve yavrular bölümü olduğunu söyleyen Uluman, “Teşhis ve tedavi bölümümüzde küçük hayvanlar bulunuyor. Yine daha güçlü olan hayvanlar için ayrı bir bölüm var. Hasta olan hayvanları tedavileri bitince dışarıya alıyoruz. Günlük serum takviyelerini yapıyoruz. İğneleri, ilaçlar, hastalıklara yönelik tedavilerine başlıyoruz. Ayrıca kedilerimiz için de bir bölüm yaptık ve kedilerimizin de bakımını yapıyoruz. Parazite bağlı arka ayaklarında sorun olanlar, kuyruğu kopmuş kediler de var. Yine kısırlaştırmak için gelen bir kedimiz var. Bölgede kedilerin kısırlaşmalarına da başladık.” diye konuştu.
KURULUŞ AMACIMIZ VE ÖNCELİĞİMİZ KISIRLAŞTIRMAKTIR
Büyük boy hayvanların kaldığı bölümde tamamının kısırlaştırıldığını ifade eden Uluman şöyle konuştu:
“Bu bölümde de sağlıklı, düzenli olarak bakımlarını yaptığımız hayvanlar var. Bunlar için kulübeler yaptık. Her köpeğimizin ayrı bir kulübesi var. Dışarda güneşlikler, sundurmalar var. Güneşten, yağmurdan korumak için yaptık bunları. 2 tane yan yana kapalı kafeslerimizde var. Kısırlaştırmak için gelen hayvanları diğer hayvanlarımıza herhangi bir temas olmadan bu alanda barındırıyoruz. Kısırlaştırıp bakımlarını yapıyoruz. Başka bir ilçeden, şehirden gelenler de bizimle beraber kalacaklar. Kendi bölümlerimize alıyoruz. Şu an buraya gelen bir kaç hayvan kısırlaştırılmaları için bekliyorlar. Sürekli bir düzen var burada. Hayvan sayımız fazla. Bir düzen ve bir sistem olmazsa işimiz ekstra zorlaşır. Burada sürekli bir hareketlilik var. Sürekli bir tedavi var. Bu işi yapmaktan çok mutluyum. Mesleğimiz icra ediyoruz. Hayvanların sağlığı şu an bizim için her şeyden daha önemli. Bizim amacımız köylere kırsala inip hayvanları kısırlaştırmak ve kırsaldaki hayvanların üremesini engellemek. Kırsaldaki üremeyi biraz durdurmuş olursak böylelikle şehir merkezlerinde, ilçe merkezlerinde var olan köpek sayısını azalmış durumda olacak. Her zaman dediğimiz gibi kuruluş amacımız ve önceliğimiz kısırlaştırmaktır. Kısırlaştırmak yaşatır.”
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
20.08.2024 00:44:06