Ani’li çocuklar Ören Yeri’nde atlı gezi turlarıyla para kazanıyor

Ani’li çocuklar Ören Yeri’nde atlı gezi turlarıyla para kazanıyor

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Temmuz 2016’da Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde 16. sırada yerini alan Ani Örenyeri’nde Ani Köylü (Ocaklı) çocuklar atlı gezi turları düzenleyerek para kazanıyor.

Kars merkeze 42 km uzaklıkta, Türkiye-Ermenistan sınırı üzerinde bulunan, bin yıllar boyunca farklı kültür ve medeniyetlere beşiklik etmiş, tarihin en büyük hazinelerinden biri olan Ani Örenyeri, Temmuz 2016’da Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde 16. sırada yerini almıştır.

Kars merkez Ocaklı (ANİ) Köyü sınırları içerisinde yer alan Anı Örenyeri, Türkiye- Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay nehrinin batı yakasında Türkiye sınırları içerisinde volkanik bir tüf tabakası üzerine kurulmuş bir ortaçağ şehridir. Ören yeri Anadolu'ya İpek Yolu üzerinden girişte ilk konaklama merkezi olduğundan aynı zamanda bir ticaret merkezidir. Örenyerinin zenginliği de buradan gelmektedir. Ani'nin en eski tarihinin M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzandığı düşünülmektedir.

Dünyanın her tarafından gelen ziyaretçilerin bölge insanına katkısı anlamında Ocaklı köylüleri de harekete geçti. Çocuklardan bazıları örenyeri girişinde hediyelik eşya satarken bazı çocuklar ise ziyaretçiler için atlı gezi turları düzenliyor.

Doğdukları köyün sınırlarındaki ören yerinin zenginliğinden alın terleriyle istifade çocukların bu girişimleri hem ziyaretçileri sevindiriyor ve onlara gezi anlamında bir kolaylık sağlıyor hem de ailelerine olduğu kadar eğitim giderleri için de katkı sağlamıyor oluyorlar.

“Turistlere at bindirip okul harçlıklarımızı çıkarıyoruz” diyen çocuklar bunun için de belli bir ücret belirlemiyor. At binen turistler kendi gönüllerinden kopan ücreti çocuklara ödüyor.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.