KARSDüzenleme Tarihi : 15 Aralık 2020 23:43Haber Girişi : 15 Aralık 2020 23:44

‘Arkadaş’ isimli boz ayının şaşırtan yolculuğu

‘Arkadaş’ isimli boz ayının şaşırtan yolculuğu
‘Arkadaş’ isimli boz ayının şaşırtan yolculuğu KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
‘Arkadaş’ isimli boz ayının şaşırtan yolculuğu

‘Arkadaş’ isimli boz ayının şaşırtan yolculuğu

Göç yolundaki boz ayı bir günde 10 bin adım attı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Sarıkamış İlçesi’nde KuzeyDoğa Derneği tarafından uydu vericisi takılan 86 kilo ağırlığındaki dişi boz ayının Karadeniz bölgesine yaptığı göçünde 1 günde 10 bin adım attığı tespit edildi. 70 günlük yolculuğunda 7.8 km yol kat eden boz ayıya “arkadaş” ismi verildi. 5 yaşındaki boz ayının 70 günlük yolculuğunun yanında Sarıkamış ormanlarındaki gezintisiyle 141 günde 1033 km yol aldığı tespit edildi.

Her yıl yaz mevsiminde Karadeniz Bölgesine göç eden Sarıkamış Ormanlarındaki boz ayılar, Kars’ın Susuz ilçesi ile Erzurum’un Narman ilçesinden de geçerek Karadeniz Bölgesi’ne ulaşıyor. Boz ayılar beslenmek için gittikleri Karadeniz bölgesinden tekrar kış uykusuna yatmak için Sarıkamış’a geliyor. Boz ayıların göçleri uydu vericileri ile takip ediliyor. Takipte boz ayıların gittikleri yolu geri dönüşte bulabilmek için sürtündükleri ağaçlara bıraktıkları kokuları takip ettikleri ve aynı güzergah üzerinden geri döndükleri belirlendi.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, “Sarıkamış’ın yaban hayatı bizi şaşırtmaya devam ediyor. Sarıkamış’ta bu yıl bir uydu vericisi taktığımız bir boz ayı 141 günde 1033 km yol yaparak Artvin’in Ardanuç ilçesine gitti. Boz ayıların Sarıkamış’ta daha önce göç ettiğini dünyaya duyurmuştuk ama araştırmalarımız devam ettikçe göç eden boz ayıların sayısının daha fazla olduğunu öğrendik. Bu göç eden ’Arkadaş’ isimli boş ayımız günde yaklaşık 7.8 km yürümüş. Uydu verici takıldıktan sonraki zamanının küçük bir kısmını Sarıkamış’ta geçirdikten sonra yaklaşık 70 günde Sarıkamış’tan Ardanuç’a uzun yolculuğuna başlamış. Bunu da 70 günde tamamlamış. Bu sayede de aslında dünyaya Sarıkamış’taki boz ayıların sürekli ve düzenli olarak göç ettiklerini göstermiş oldu. Sarıkamış’ta yapılan çalışmaların devamı bu nedenle çok önemli. Çünkü dünyaya yeni bilgiler Sarıkamış’tan ortaya çıkıyor. Bizler Sarıkamış’tan bu çalışmaları yapmaya devam ediyoruz” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.