GÜNCELHaber Girişi : 01 Ağustos 2023 02:22

Arpaçay Koçköy’de Kafkas arı ırkıyla Organik Bal üretimi

Arpaçay Koçköy’de Kafkas arı ırkıyla Organik Bal üretimi
Arpaçay Koçköy’de Kafkas arı ırkıyla Organik Bal üretimi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Arpaçay Koçköy’de Kafkas arı ırkıyla Organik Bal üretimi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

KOÇKÖY’DE “KOÇ BAL” MARKASI: ERSİN ERTAÇ KURUM ( 0536 701 10 93 ) VE NEDİM KOÇ ( 0533 623 97 31 )

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Koçköy’de Ersin Ertaç Kurum ve Giresun Bulancak ilçesinden 17 yıldır Koçköy’de balcılık yapan Karadenizli arıcı Nedim Koç Kafkas arı ırkından elde ettikleri organik doğal balın satışına başladılar.

170 kovandaki bal süzme işlemi Ağustos ayının ortasına kadar sürerken çerçeve bal ve polen satışları devam ediyor. Tahıl biçimiyle birlikte başlayan bal sezonunun bereketli geçmesi bekleniyor. Ersin Ertaç Kurum, Dünyanın en güzel lezzetlerimin en güzel tadım zamanı olan bu günlerde Bece eti, (gıdik) oğlak eti ve balın müthiş bir lezzet olduğunu söyledi.

Kafkas Arı ırkıyla üretilen balın tanıtımın layıkıyla yapılmadığından dert yanan Kurum, yeterince tanıtım yapılırsa Kars balının ülkemizin en kaliteli bal olduğunun da kamuoyuna lanse ettirilebileceğini kaydetti.

Kars’taki binbir çeşit çiçeğin yayla havasında yetiştiğine dikkat çeken Kurum, şekersiz bal üretiminin imkansız olmadığını da ifade ederek biraz gayret ve bilimsel çalışmayla bunun başarılabileceğinin de üstünü çizdi.

Ersan Ertaç Kurum, “Nedim Koç ile 17 yıldır ortak organik şekersiz bal üretimi yapıyoruz. Arıcılık artık bizim mesleğimiz oldu. Yurt içinde her yere kargoyla ürünlerimizi gönderiyoruz. Zaten müşterimiz bizi iyiden iyiye tanımaya başladı. Ürünlerimizi beğeniyorlar ve geri dönüşümlerde olumlu oluyor. Bu da bizi daha da kamçılıyor ve organik üretimlerimizi daha bilimsel yapmamıza vesile oluyor. Organik ve rahat yiyebileceği bir bal olduğu için herkes rahatlıkla sipariş verip ürünlerimizi tüketiyorlar. Şu ana kadark olumsuz bir dönüş almadık Allah’a şükürler olsun.” dedi.

KARS’IN 3 OLMAZSA OLMAZI

İçinde bulunduğumuz mevsimin önemini ise Kurum şu şekilde dile getirdi:

“Şu anda Kars yöresinde 8’inci ayın ortasına geldiğimiz zaman keçinin yavrusu oğlan bizim tabirimizle gıdik dediğimiz etin en güzel yenilme zamanı birde tavukların ürettiği civcivlerin bizim bece diye tabir ettiklerimizin de en güzel yenilme zamanı bu zamandır. Birde balın zamanı yani bu üçü Kars için olmazsa olmazdır. Bunların bu zaman yiyeceksin başka zaman yeme şansın yoktur. En güzel zamanı bu zamandır. 8’inci ay geldiği zaman artık bunları yemek her insana da nasip olmaz. Yani bunları yemek için Karslı olmak lazım hele birde Koçköylü olmak lazım özellikle de.”

ARICILARIN HEYPECANLI ANLARI

Aylarca verdikleri emeklerin karşılığını almaya hazırlandıkları günleri de yaşadıklarını belirten Kurum, “5’nici ayın ortalarında 6’ncı ayın içerisinde Giresun’dan buraya göçer arı vaziyetinde geliyor Nedim Koç ile birlikte. Giresun’da arının yavrulama zamanı yaz başında yapıyorum ama bal üretimine de 8’inci ayda geçiyoruz. Burada bizim ürettiğimiz balı millete anlatma şansımız bize güvenmeleridir. Yani milletin güvencesi olduğu için anlatmaya gerek yok. ‘Şekerli bal ile organik balı nasıl ayırt ederim’ diye vatandaş haklı olarak soruyor. Çünkü millet artık şekerli baldan bıkmış durumda. ‘Arıcı Ordu’dan geliyor Giresun’dan geliyor şekeri veriyor’ diyorlar. Ama artık bizim Koçköy’de çevremizde herkes bizi tanıdığı için organik bal solduğunu biliyorlar.” dedi.

ORGANİK BAL NASIL ANLAŞILIR?

Ersun Ertaç Kurum, organik balın nasıl anlaşıldığını ise şöyle dile getirdi:

“Özellikle de tadından anlarsınız. Zaten organik balı yediğiniz zaman damağında tat bırakır. Boğazında bir yanma olur. Tadında kokusunda bir güzellik hissedersiniz. Bunu yiyen ise şekerli bal yeğinde hemen farkı anlar. Yani bir şekerli bal ile organik balı yan yana yemeniz lazım ki anlayabilesiniz. Organik balın damak tadını hiçbir yerde bulamazsınız. Bizim bal verdiklerimiz  zaten başka bir bal tattıkları zaman onun organik olmadığını veya bizim balın organik olduğunu rahatlıkla anlayabiliyor. Bizler zaten bu olumlu geri dönüşleri siparişlerin tekrarlanması ve memnuniyetlerini dile getirmelerinden anlayabiliyoruz. Bizim bölgemizde geven, kekik, boğa dikeniz ve daha bir çok ismini bile bilmediğimiz çiçekler var. Buranın çiçek florası çok fazla. Şu anda Koçköy olarak çiçek florasının en yoğun olduğu bölgedeyiz. Bu florayı çok yüksek veya alçak bölgelerde bulamazsın. En güzeli bizim burada çünkü rakım olarak ne yüksek ne düşüktür. Havası güzel suyu temiz ilaçlama gübreleme olayı yok tamamen organik. Arazilerimizde biten tahıllarımız da organik. Çünkü biz ilaçlama gübreleme yapmıyoruz. Her şey organik olduğu için arı da çiçekten aldığı besini organik olarak getiriyor.  Gübreleme yapılan yerlerde arı da ister istemez gübrelenen yerden bal aldığı zaman o gübreden de balına katmak zorunda kalıyor. Yani ne yayarsa yapsın arı ayırt edemiyor. Ama bizim burada her şey doğal olduğu için arı çok rahat bir şekilde çiçeğin özüne ulaşabiliyor.”

KAFKAS ARI IRKININ FARKI

Kafkas arı ırkının önemine de değinen Kurum, “Kafkas arı ırkı ise tamamen önemli bir konu. Kafkas arı ırkının hortumu uzun olduğundan çiçeklerden daha güzel bal alabiliyor. Suyunu da rahat alabiliyor. Buradaki çiçeklerin çoğunun böl özü diplerdedir. Soğuk olduğundan özü dipte olduğundan arının hortumunun uzun olması lazım ki onu rahat alabilsin. Kafkas olmayan ırklar onu pek alamazlar. Balda yapamazlar zaten biraz da saldırgan olurlar. Üstlük yani koruyucu elbise bile kullanmadan arının içerisinde çok rahat dolaşabiliyoruz. Kafkas arı ırkı çok uysal bir ırktır güzel de bal yapıyor.” diye konuştu.

GÖKTE KARTAL YERDE KAFAKS ARISI

Ersin Ertaç Kurum, Kafkas arı ırkını Kartala benzettiğini belirterek “Benim en çok sevdiğim 3 hayvan vardır. Arı, Arslan ve Kartal. Bunlar doğanın güzelliğidir bunlar olmazsa olmaz. Havada kartalın asaletini, ormanda Arslanın asaletini, insanların yiyeceğinde de arının asaletini çok seviyorum. Kafkas ırkının aslında Anzer balı dedikleri, kestane balı dedikleri, Bingöl, Elazığ yöresine ait has ballar vardır çam balı gibi, Bizim de Kafkas arı ırkımız var. Kars bölgesinde organik bal üreten varsa ve diğer ballardan tadanlarda varsa eğer Kars’ın balını tutacak bir dünyada yoktur. Çünkü ayırı çiçek özü, florası geniş bir coğrafyamız var. Bu coğrafyadan toplanan ballar organik olarak vatandaşlarımızla buluşturuluyor.

ŞEKER VERMEK ARIYA DA HAKARETTİR

Kurum, “Zaten doğa bize her şeyi veriyor bizler arıya müdahale etmiyoruz. Bizler sandığını bırakıyoruz çıtalarını veriyoruz. Ondan sonra artık Allah ne verdiyse arı da onu alıyor. Yani artık ona şeker verme şansın yoktur. Çünkü şeker verir isek biz arıya hakaret etmiş sayarız kendimizi. Çünkü kendimize de arıya da hakaret etmiş oluruz. Çünkü arı doğadan herşeyi getirebiliyor. Allah’ın verdiği bir nimettir arı da onu rahatlıkla alabiliyor. Şeker verip de milleti kandırmanın da kendini kandırmanın da bir anlamı yoktur. Birde arıyı şekere alıştırırsan arı artık sefere çıkmaz. O çiçeklere de konmaz hazır yiyeceği varken gider mi? Gitmez. Artık hantallaşır ve birbirini yağmalamaya başlar artık hangisinde şerbet varsa birbirine dalış yapar. Biz onun için şekere gerek duymuyoruz zaten Allah bize doğadan her şeyi vermiş.”

KAFKAS ARKA ARI YETERİNCE TANITILMAMIŞ

Kurum, Kafkas arkı arının yeterince tanıtılamadığına da dikkat çekerek, “Biz bunun açısını çok çekiyoruz çünkü balı ürettiğimiz halde yerini bulamıyoruz. Yani esas müşteriyi, bunu yiyecek olanları bulamıyoruz. Bizden alanlar çok şanslılar. Ama bizler bunu herkesin tatmasını istiyoruz. Ama artık nasip diyelim. Kime nasip oluyorsa o yiyor. Şu anda başka şansımız yok. Bunu bilenler bizim organik bala alışmışlar Allah’a şeker telefonlarımız hiç susmuyor. Allah7ın izniyle ürettiğimiz bal zaten kalmıyor. Ama bunu esas müşteri tabanına ulaştırmamız lazım. Çünkü bu şekersiz organik balı herkesin tatması lazım.” İfadelerine yer verdi:

KÖÇKÖY’DE HALICILIK, KİLİMCİLİK, KAŞARCILIK, BALICLIK YANINDA ORGANİK BAL ÜRETİMİZ DE VAR

Bal üreticisi Ersin Ertaç Kurum daha sonra şunları söyledi:

“Koçköy tarihte var olan en eski köylerden birisidir.  Halıcılık ve kilimciliği ile Koç Festivalleriyle, koçlarıyla, koyunlarıyla, ürettiği hayvan sayısıyla Kars’ın merkezi köylerinden birisidir. Burada her türlü hayvan yetiştiriciliği var. Mandırası, kaliteli kaşarı var. Bunun yanında da bizim ürettiğimiz kaliteli bal var. Yani her türlü hayvan ve yaylacılığı var. Tüm bu güzelliklerin yanında bizim ürettiğimiz organik doğal, şekersiz balda buna katkı sağladı. Bunun da Koçköy’ün tanıtımında faydası olduğuna inanıyorum. Büyük bir müşteri potansiyelimiz var ve onlarda bizi tanımadan Koçköy’ümüzü tanıyorlar. Yeni hiç görmediğimiz müşterilerimiz var Köçköy’ümüzü bizim balımız ve kaşarımız sayesinde tanıyorlar.”

BALIMIZIN ARKASINDAYIZ HER TÜRLÜ TAHLİLE AÇIKTIR

Kurum, ürettikleri şekersiz balın her zaman arkasında olduklarını, her türlü tahlile açık olduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“Ürünlerimizi alanlar istedikleri yerde tahlil yaptırabilirler. Tahlil yaptıklarında şeker çıkarsa veya her hangi bir ilaç kalıntısı çıkarsa ürünümüzün sahibiyiz ve geri iade alır parasını da iade ederiz. Şu ana kadar memnuniyetsiz bir şikayetle karşılaşmadık.  Herkes istediği yerde istediği tahlili yaptırsın. Her türlü arkasındayız. Bir müşteriye bal gönderdiğimiz zaman illaki onun yanında 3-5 tane tanımadığımız numara arıyor ‘falancadan aldım balınızı çok hoşuma gitti gönderebilir misiniz?’ diye bizi arıyorlar. Geri dönüşlerimiz şikayetvari olmadı. Allah’ın izniyle bundan sonra da olmaz inşallah. Hatta tadımlık gönderdiğimiz insanlarda var. Önce tadına bakın tahlil yaptırın sonra alın diyoruz. O kadar ki ürünlerimizin arkasındayız. Tahlil yaptırmak isteyenler oluyor gönderiyoruz tahlillerini yaptırıyorlar ve sonra da geri dönüp ürünlerini alıyorlar. Bizler balımıza şekersiz ve organik garantisi veriyoruz. Arının artık bala oturma zamanı geliyor Ağustos ayının ilk haftasında ballarımızı süzeceğiz. Allah bereketli eylesin diyoruz. Şu anda isteyenlere petek bal gönderiyoruz süzme bal ise ayın 15’ine kadar tamamen hazır olur. Sağlığınız sıhhatiniz için çocuklarınızın sağlığı için bu balı tadın ve tattırın kendiniz de yiyin. Polenimiz, saf balımız bunları tatmalısınız.”

POLENİ BALLA KARIŞTIRIP ÇOCUKLARINIZA YEDİRİN

Giresun Bulancak ilçesinden 17 yıldır Koçköy’de balcılık yapan Karadenizli arıcı Nedim Koç ise polenin sağlık açısından faydasına değinerek, kovanların altın kurdukları polen tuzaklarıyla arının içeriye girerken bacaklarında getirdiği poleni kutulara bıraktığını buradan alınan polenlerin tezgahlarda kurutulup kavanozlara yerleştirildiğini söyledi. Nedim Koç, “Bu tuzaklarla arının ayaklarında getirdiği poleni kovanın altından yukarı çıkarken bu kaplara döküyor. Bizlerde dökülen polenleri bu şekilde topluyoruz. Poleni süzme bala kattığınız zaman astım bronşit gibi her türlü hastalığa iyi geliyor. Dünyadaki yapılan ilaçların bütün özü çiçek tozudur. Bu da arının çiçeklerden getirdiği polendir ve her türlü hastalığa ilaçtır. Poleni sütlü de karıştırıp yiyebilirsiniz. Hele de yeni yetişen çocuklara yedirmek daha faydalı. Polenleri serin yerde muhafaza ediyoruz çünkü sıcak yerde kalırsa birbirine yapışır.” şeklinde konuştu.

OĞULLAR İÇİN ÇALI VE BOŞ KOVAN TUZAĞI

Nedim Koç, kovanların etrafına çalı ve boy kovan konulmasını sebebini ise şöyle aktardı:

“Arılar oğul verdiği için oğulları eğlemek (durdurmak) için bu çalıları kullanıyoruz. Ağaç olmadığı yerde bu çalılara ihtiyaç var. Ballık asarız, çalı dikeriz. Şimdi etrafta ağaçlar yettiğinden bunlara ihtiyaç yok ama biz yine de tutuyoruz aralardan kaçanlar olmasın diye, Arı oğul verdiği zaman oğullar bu çalılara toplanıyor böylelikle oğulların kaçmasını önlemiş oluyoruz. Boş kovanda çalılar gibi arı tuzağıdır. Bu yöntemle de arıların kaçmasını önlemiş oluyoruz.” dedi.

ARIYI NE KADAR GÜÇLÜ GETİREBİLİRSEK BURAYA O ZAMAN ŞEKERSİZ BALI ELDE EDEBİLİRİZ

Nedim Koç ayrıca, “Hakiki doğal şekersiz bal üretiyoruz. Giresun’dan gelirken arıyı ne kadar güçlü getirebilirsek buraya o zaman şekersiz balı elde edebiliriz. Zayıf arı ile Kars’a gelirsek arı bala yetişmez ve şeker vermemiş arıya bal yaptıramazsın. Ama arı güzlü olursa o zaman gayet güzel verim alırsın. Arıya çıtasını mumunu verdikten sonra daha bir şeyine bakmıyoruz. Bir tek oğul veren arılara bazen müdahale ediyoruz.” dedi.

HER ARI BU YÖREDE BAL YAPMAZ

Ömrünü arıcılıkla geçiren Nedim Koç daha sonra şöyle konuştu:

“Örneğin Muğla’dan buraya bir arıcı gelmiş olsa onun arısı burada bal yapmaz arı intihar eder kendini zorlar y.ani saldırgan bir hale düşer. Kafkas arı ırkının biz ağzında dili diyoruz yani hortumu uzundur. Her bal veren çiçekten balını rahatlıkla alır. Bakın her yörenin kendine özgü balı vardır. Ben Karadenizliyim bizde Kestane balı var Anzer balı var. Ben ömrümü arıcılıkla geçirdim bana sorarsanız Kars’ın balı tutacak bal yoktur. Hiç şeker vermeden yapılan Kars’ın balını tutacak bal yoktur. Burada deve tabanı, boğa dikeni, korunga, kuş elması gibi yüzlerce çiçek var. Hele hele ismini bile bilmediğimiz çeşit çeşit çiçekler var.”

MISIR KOZALAĞINDAN SU YATAĞI

Nedim Koç arıların su içmeleriz için kovanların yakınında ağaçların dibindeki gölgelik alana mısır kozalarından bir su içme merkezi yaptı. Altta çuvallar üzerlerinde de kozalaklar konular alana su içmek için gelen arılar rahatlıkla susuzluklarını giderebiliyorlar. Arıların temiz suyu sevdiklerini ve rahatsız edilmek istemediklerini de belirten Koç, “Arılar çamura balçığa konmasın çamurdan su almasın diye arkın içine çuvalları koyduk üzerlerine de mısır kozalaklarını yerleştirdik. Arılar bu kocalaklara konarak su içiyorlar. Çünkü kozalak suyu çekiyor ve arılara süzülmüş temiz su imkanı veriyor.” açıklamasını yaptı.

PETEKLER VE POLENLER SATIŞA HAZIR SÜZME BALAR İSE 1 HAFTA SONRA ALINACAK

Nedim Koç, 1 hafta sonra bal süzme işlemine geçeceklerini kaydederek, “Şu anda petekler sırra geçti. Bazı peteklerde sırsız az boşluk olan yerler var. Oralarda sırlandı mı çıkarmaya başlayacağız.”

BU SENE VERİMDEN MEMNUNUZ

Nedim Koç, geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl bel rekoltesinin sevindirici boyutta olduğunu vurgulayarak, “Koçköy’de üretilen “Koç Bal” ve ben Nedim Koç. Sevinçliyiz çünkü şekersiz bal üretiyoruz. Sevinçliyiz çünkü sağlıklı besin üreterek gelecek nesillerimize fayda sağladığımıza inanıyoruz. Sevinçliyiz çünkü ilimiz ve ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Sevinçliyiz çünkü insanları kandırmıyoruz gerçek hakiki organik Kars balı üretiyoruz. Bu yıl verimin yüksek olmasından da son derece mutluyuz. Allah’a şükürler olsun hava güzel gitti yağmur güzel geldi ve çiçeklerimiz bizlere lezzetli mi lezzetli bal almamızı sağladı. İnşallah önümüzdeki yıllarda da böyle verimli mevsimler geçiririz. Allah tüm üreticilerimizin yardımcısı olsun” düşüncelerini iletti.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.