GÜNCEL Haber Girişi : 26 Mart 2018 10:37

Aşık Murat Çobanoğlu Mezarı Başında Anıldı

Aşık Murat Çobanoğlu Mezarı Başında Anıldı
Kars’ın yetiştirdiği büyük âşıklardan merhum Murat Çobanoğlu, ölümünün 13. yılında Kars Belediyesi tarafından mezarı başında anıldı.

Aşık Murat Çobanoğlu Mezarı Başında Anıldı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın yetiştirdiği büyük âşıklardan merhum Murat Çobanoğlu, ölümünün 13. yılında Kars Belediyesi tarafından mezarı başında anıldı.

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, başkan yardımcıları ve birim amirleriyle birlikte Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Mahmut Karataş ve Aşık Şenlik Kültür Derneği Başkanı Günay Yıldız ile aşıklarının katıldığı anma töreninde Belediye Başkan yardımcısı Ferit Yenice Kur’an-ı Kerim’den ayetler okuyup dua etti. Ardından da Başkan Karaçanta olmak üzere törene katılanlar Çobanoğlu’nun kabrine kırmızı karanfiller bıraktı.

Başkan Karaçanta burada yaptığı konuşmada, bugün Kars’ın yetiştirdiği önemli değerlerden Çobanoğlu’nu anmak için bir arada olduklarını belirterek tüm katılımcılara teşekkür etti. Karaçanta, Çobanoğlu’nun 1976 yılından bu yana Kars’ı temsilen Türkiye’de önemli çalışmalar yaptığını, sadece Türkiye’de değil Avrupa ülkelerinde, dünyanın bir çok ülkesinde Kars adına, Türkiye adına önemli eserleri insanlıkla buluşturduğunu da belirtti.

Başkan Karaçanta, “Zaten Kars denildiği zaman akla aşıklar diyarı gelir. Dolayısıyla aşıklarıyla ünlü bu şehrin böyle önemli aşıklarının olması gayet doğaldır.” dedi.

Çobanoğlu’nun yanında Kars’ın geçmişinden bu yana gelen ve Hak’kın rahmetine ulaşmış tüm aşıkları rahmetle andıklarını, ailelerine ve Kars halkına da başsağlığı dileklerinde bulunduğunu da ifade eden Karaçanta, Murat Çobanoğlu’nun çok önemli bir değer olduğunu vurguladı.

Başkan Karaçanta, “Murat Çobanoğlu yıllarca şehrimizi gittiği her yerde başarıyla temsil etmiştir. Sazıyla, sesiyle, sözüyle, sohbetiyle ön plana çıkmıştır. Seminerler, konferanslar vermiştir ve devlet sanatçısı unvanını almıştır. Bu her aşığa nasip olmaz. Aşıklık bizim geleneğimizdir. Aşıklık buranın var oluşudur. Anadolu’daki aşıklık geleneğinin çıktığı yerdir. Dolayısıyla burada ben değil kim olursa olsun buna değer vermelidir. Bu bizim çünkü her yeşimizdir.” dedi.

BAŞKAN KARAÇANTA YAYINLADIĞI MESAJINDA ŞU İFADELERE YER VERDİ:

Ozanlarımız Kültürümüze büyük ışık tutmuş, büyük hizmetleri olmuştur. Murat Çobanoğlu 1966 yılından başlayarak sürekli olarak Konya Aşıklar Bayramına katıldı. Artvin, Konya, Erzurum’da yapılan yarışmalarda dereceler aldı. Özellikle atışma dalında başarı gösterdi. Sık sık radyoda ve televizyonda ­değişik konularda­ söyledi. Saza egemenliği, ulusal duygularının güçlülüğü ve kendine özgü sesiyle ilgi çekti.

Yurt içinde ve dışında düzenlenen bazı şenliklere katıldı. Aşıklık geleneğinin bir parçası olan türkülü hikâyeler anlatma konusunda da başarılı örnekler veren Çobanoğlu, kendi türkülerinin yanı sıra usta malı türküleri de genç kuşaklara aktarmaktadır.

Türkiye’nin her yerinde bilinen, tanınan Çobanoğlu yıllarca radyo programları yaptı. Halk edebiyatı ve aşıklık geleneği üzerine çeşitli seminerler verdi. Şiirleri çeşitli dergilerde yayımlandı. Türkiye dışında, Avrupa'dan İran'a dek birçok ülkede konserler verdi, yarışmalara katıldı. Kökeni, Orta Asya'daki Baksı geleneğine dayanan aşıklık, Türklerin inancı olan Şamanizm'den izler taşır.

Halk ozanları, toplumun değerlerini kuşaklar boyu tanıtmakta önemli aracı olmuş ve bunları kalıcı kılmışlardır. Halk ozanlarının doğaçlama saz çalıp türkü söyleme yetenekleri vardır. Halk ozanı veya âşık, Anadolu'da toplumun öncüsü olmuş bir gelenek, halka mal olmuş bir kültürdür. Yaşamını halkla birlikte idame ettiren ozan, sazıyla sözüyle halkın sesidir. Toplumdaki olumlu ya da olumsuz gelişmeler, ozanın sazına, sözüne ve sesine konu olur.”

Ülkemize hizmet eden, yıllarca radyolarda ve televizyonlarda programlar yaparak türküleri dilden dile dolaşan, arkasında unutulmaz eserler bırakan Devlet Sanatçısı merhum halk ozanı Aşık Murat Çobanoğlu’nu vefatının 13. yıldönümünde rahmetle ve saygıyla anıyoruz.

MURAT ÇOBANOĞLU

Asıl soyadı Çobanlar olan Murat Çobanoğlu 1940 ’ta Kars’ın İstasyon mahallesinde doğdu. Annesi Lala (La’li) hanımdır. Babası, Aşık Şenlik’in çıraklarından Aşık Gülistan’dır; Arpaçay’ın Kıraç köyünden olup 1920’de Kars’a yerleşmiştir. Karısının erken ölümü dolayısıyla oğlunu o büyütüp yetiştirdi. İlkokul öğrenimi gören Murat Çobanoğlu çocukluğunda babasının saz çalışını dinledi, ama ona özenmedi. Ancak 1951 ‘de gördüğü bir düş üzerine tutumu değişti. olayı şöyle anlatıyor:

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.