Atatürk’ün ziyaret ettiği Kars Ticaret ve Sanayi Odası

Atatürk’ün ziyaret ettiği Kars Ticaret ve Sanayi Odası

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Görkemli mimarisi ile dikkat çeken Kars Ticaret ve Sanayi Odası’nı 6 Ekim 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk ziyaret etti.

Kars Ticaret ve Sanayi Odası, Cumhuriyet döneminde alınan Kalkınma Planları kararlarıyla beraber, ticaret hayatının canlanması ve bu sürecin sistematik bir şekilde gelişmesi ve sürdürülmesi amacıyla 1923 yılında kuruldu.

Cumhuriyetin ilanından sonra 1926'da çıkarılan bir nizamname gereği (25 Mart 1926) oda seçimleri yapılmaya başlandığı ve günümüze kadar devam ettiği bilinmekte. Odanın Seçilen ilk Başkanı Kasım KURŞUNOĞLU’dur. Takip eden yıllarda Haşim PEKİNSEL, Bayram ERENGÜÇ, Hamza KARABAĞLI, Şemistan KOÇULU, Saffet TİRYAKİ, Kamber GÜZELDEREN, Suca BULUTOĞLU, Mehmet YILMAZ, Ali GÜVENSOY, Fahri Ötegen başkanlık yaptı.

2018 yılında yapılan seçimlerde Başkanlık görevine Ertuğrul Alibeyoğlu seçilmiş olup hâlihazırda başkanlık görevi devam etmekte.

Odamız Meclis Başkanlığı konusunda 1975 öncesi bilgilere ulaşılamamış olup, 1975 yılından 1987 yılına kadar Meclis Başkanlığı görevini İsmail TOMBUL yürüttü. Takip eden yılda Dinçer BUKNİ 1987 yılından 1995 yılına kadar, Ali ZAMAN ise 1995 yılında 2013 yılına kadar Meclis Başkanlığı yaptı. 2013 yılında yapılan Seçimlerde Meclis Başkanlığına İdris ACAY, seçilmiş olup halen bu görevini sürdürmektedir.

8 Mart 1950 tarihinde kabul edilen 5590 sayılı "Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları ve Ticaret ve Sanayi Odaları" kanunu Oda ve Borsalara yeni bir kimlik kazandırmış ve bir birlik altında teşkilatlanmaları sağlanmıştır. Son yıllardaki teknolojik gelişmeler sonucu haberleşme, ulaşım ve bilgi işlem alanındaki yenilikler, piyasa ekonomisinin yaygınlaşması, uluslararası ticaretteki korumacılıkların gittikçe azalması dünyamızı tek bir pazara doğru getirmektedir. Bunun neticesi Globalleşme ve Küreselleşme içinde Ticaret ve Sanayi Odalarının görevlerinin artmasına ve Odaların önem kazanmasına neden olmuştur.

Odamız Hizmet Binası 90 harbi sonrası başlayan Rus hâkimiyeti yıllarında Ruslar tarafından Kesme Bazalt ve Tüf taşından Baltık Mimarisine uygun şekilde yapılmıştır. Cumhuriyetin İlanından sonra Ticaret ve Sanayi Odası olarak kullanılmaya başlanan hizmet binası 6 Ekim 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk ziyaret etmiştir. Görkemli mimarisi ile dikkat çeken binanın tarihi değerinin yüksek olması nedeni ile koruma altına alındı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.