EĞİTİMHaber Girişi : 12 Şubat 2020 10:56

Atatürk Üniversitesi eğitim alanında yeni bir çığır açıyor!..

Atatürk Üniversitesi eğitim alanında yeni bir çığır açıyor!..
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Prof. Dr. Ali Osman Engin’in, “Atatürk üniversitesi eğitim alanında yeni bir çığır açıyor!..” yazısı:

Atatürk Üniversitesi eğitim alanında yeni bir çığır açıyor!..

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Prof. Dr. Ali Osman Engin’in, “Atatürk üniversitesi eğitim alanında yeni bir çığır açıyor!..” yazısı:

Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ömer ÇOMAKLI, klasik üniversite ve eğitim anlayışının dışına çıkarak sayın Milli Eğitim Bakanımızın da üzerinde durdukları gibi; müspet bilimler adına dünün, bugünün ve yarının mutlak ve değişmez doğrusunun bilgisinin henüz keşfedilmediği küresel dünyamızda, içerik temelli eğitim ve öğretim anlayışının dışına çıkarak; çevreye uyum sürecinde daha başarılı, kendini gerçekleştirme ve doğumla getirilen kalıtsal miras değerlerinin farkında olup, onları daha ileriye taşıyabilen, edinilen öğrenmeleri ürüne ve teknolojiye dönüştürebilen ve bu çerçevede kendi yaşantı, tecrübe ve deneyimleriyle başarılan öğrenmeleri kullanarak, doğruya daha yakın değerde yeni ve güncel bilgi üretebilen bireyler yani İbni Haldun’un deyimiyle şahsiyetler yetiştirme hedefini üniversitemizin yeni misyon ve hedefi olarak ortaya koymuştur.

Yeni nesil üniversite anlayışıyla yapılandırılmaya çalışılan bu misyon ve vizyonun temelinde toplumsal yapımızın daha sağlıklı olarak ezelden ebede yol alması, tarih bilinci ve tarih şuuruna sahip, kadim ve öz değerlerini özümseyip benimseyen, onlara katkı sağlayarak geliştirip tüm insanlığa katma değer sağlayacak insanlık ve medeniyet değerlerine dönüştürme gayret ve çabası içerisinde olan gençlerin yetiştirilmesi için; kültürel mirasın yeni doğan nesillere millet olma bilinciyle aktarılması için heyecan verici atılımlar gerçekleşiyor.

Rahmetli Okyay SİNANOĞLU Hocamızın dediği gibi: “Her millet yeni bir nesille yeniden doğar.” İşte o nesli eğitimi ve küresel rekabet dünyasında yerlerini alabilmeleri için çok iyi eğitilmeleri gerekir. Biz genç nüfus oranı yüksek olan bir ülkeyiz. Nüfusun esasında stratejik bir güç olduğu hakikatinden yola çıkıldığında, doğumla kalıtsal miras değerleri olarak getirilmeyen, doğum sonrası ortaya konulan çaba, gayret, akıtılan alın teri, göz nuru ve ortaya konulan emeğin karşılığı ve öğrenme ürünü olan kültürel mirasın aktarımı yani gençlerimizin kültürlenmeleri de önemlidir. Kültür boşluk tanımaz ve hemen doldurulur.

Topluma hizmet uygulamaları ve toplumsal duyarlılık oluşturmaya dönük çok kısa bir zaman diliminde gerçekleştirilen yüzlerce projeyle yeni nesil üniversite olma yolunda hızla ilerleyen Atatürk Üniversitesi kurduğu yeni hizmet merkezleriyle hayallerin ötesine geçmiş ve ortaya çıkan ürünlerle geleceğe yepyeni ufuklar açmıştır. İşte bu merkezlerden birisi de Atatürk Üniversitesi K. K. Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ahmet Gökhan YAZICI’ nın başkanlığında kurulan ve öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor beceriler öğrenme alanlarıyla ilgili yetenek ve potansiyellerin belirlenmesini sağlayabilecek merkezdir.

Esasında kuruluş aşamasında olan bu merkezin ne anlama geldiğini incelediğimiz zaman, böyle bir kariyer plânlaması yapabilecek olan merkezin Türk Eğitim Sisteminin kronikleşen sorunlarının çözümünde başat bir rol oynayabileceği tereddütsüz söylenebilir. Çünkü bizim eğitim sistemimizde yaşanan temel sorunların başında; yönelme ve yöneltme gelmektedir. Bu merkezin şimdiden bu sorunu kaynağında çözebilecek bir yapı oluşturmaya aday olduğu düşünülebilir. Bu merkezin vereceği hizmet ve Türk Eğitim Sistemine sağlayacağı katma değerler sadece Erzurum’ la sınırlı kalmayacak, tüm bölge, ülkeye ve hatta ülkemiz dışına da yansıyacaktır. İşte Atatürk Üniversitesi bu çerçevede klasik bir üniversite olmanın ötesinde hizmet kervanını yola koymuştur.

Bu merkezde yepyeni bir model geliştirme ve bu modelin güvenirlik ve geçerlik hesaplamalarıyla geliştirildikten sonra hızlı bir şekilde uygulamaya sokulması için hararetli bir biçimde istişarelerle beraber çalışılıyor. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ömer ÇOMAKLI Bey’ in önderliğinde hiçbir dönemde olmayan bir kurum kültürünün gelişmesine de öncülük ettiği, geliştirdiği ve gerçekten yerleştirdiğini belirtmek zorundayım. Gerçekten de ataması yapılan idareci ve yöneticilerle her kademedeki çalışanlar arasında ve daha genel anlamda tüm çalışanlar arasında bir güven ortamı oluşturulmuştur. Çağımızın gerçek sermayesinin ite bu güven ortamını oluşturan itimat duygusunun olduğu iddia edilmektedir. Bunun adı sosyal sermayedir. Atatürk üniversitesi bu açıdan çok zengin bir üniversitedir. Hatta diğer tüm üniversitelerin bu zenginlikten yararlanabileceği söylenebilir.

Örneğin Serhat şehirlerimizden birisi olan Kars Kafkas üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Atatürk Üniversitesinin öncülüğünde kurulan ve her açıdan önemli destekler alan üniversitelerdendir. Bu üniversitelerin çekirdeğini oluşturan kadroların yetiştirilmesinde hiçbir özveri ve fedakârlıktan kaçınmamış olan Atatürk Üniversitesi bölgesel ve toplumsal açıdan da kayda değer bir misyona sahiptir. Bendeniz de Kars Kafkas Üniversitesinde yaklaşık 14 yıl görev yaptım ve hakikaten kendimi ailemle beraber hiç yabancı hissetmedim ve bende şüphesiz elimden gelenin en iyisini yapmaya gayret ettim. Atatürk Üniversitesine Profesör olarak atamam yapılırken ve kadrom ilan edilirken o zamanki Kafkas Üniversitesi yönetiminin benim için aynı profesörlük kadrosunu bile bile vermesi jestini unutmayacağım. Dolayısıyla bendenizde Kafkas Üniversitesinin daha gelişmesi ve hatta sınırlarımızın ötesine, özellikle Türki Cumhuriyetlere sağlayabileceği katkıları boyutuyla şahsıma düşen her türlü katkı ve desteği her zaman gönüllü olarak vermeye hazır olduğumu da belirtmekten çekinmiyorum. Bu düsturla çalıştıklarına inandığım sayın rektörümüz Prof. Dr. Hüsnü KAPU hocamıza ve çalışma ekibine de başarılar diliyorum.

Tüm bu ve benzeri çalışmalara imkân ve fırsat sağlayan rektörümüz sayın Prof. Dr. Ömer ÇOMAKLI beyi canı gönülden kutluyor ve üniversitemiz, bölgemiz ve ülkemiz temelinde özverili çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Prof. Dr. Ali Osman ENGİN

Atatürk Üniversitesi

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.