GÜNCELHaber Girişi : 30 Eylül 2019 22:32

Boğatepe’de peynir üretim sezonu sona erdi

Boğatepe’de peynir üretim sezonu sona erdi
Kars’ın merkeze bağlı Boğatepe köyünde meşhur gravyer ve kaşar peyniri üretimi bu mevsimde de tamamlandı. Gravyer ve kaşarlar raflardaki yerini alırken mevsimin son üretimi kalp şekillerini aldı.
Boğatepe’de peynir üretim sezonu sona erdi Boğatepe’de peynir üretim sezonu sona erdi

Boğatepe’de peynir üretim sezonu sona erdi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın merkeze bağlı Boğatepe köyünde meşhur gravyer ve kaşar peyniri üretimi bu mevsimde de tamamlandı. Gravyer ve kaşarlar raflardaki yerini alırken mevsimin son üretimi kalp şekillerini aldı.

Kars’a 50 km uzaklıkta, 2667 rakımdaki Boğatepe köyü, ülkemizin ve dünyanın ünlü gravyer ve kaşar üretiminin merkezlerinden birisi. Türkiye'de peynir üretiminde önemli yere sahip.  Büyükbaş hayvanlarını yazın yüksek rakımlı zengin floraya sahip yaylalarda beslenip, kışın da ahırlarda besiye bırakılmalarıyla ürettikleri sütlerle kaliteli peynir elde ediliyor.

Türkiye'de peynir üretiminde önemli yere sahip Kars'ta, büyükbaş hayvanlarını yazın yüksek rakımlı zengin floraya sahip yaylalarda besleyen, kışın da ahırlarda besiye alan vatandaşlar elde ettikleri sütlerle peynir üretiyor.

Üretim dönemi 1 Mayıs’ta başlıyor Eylül ayının sonuna kadar devam edebiliyor. Mevsimin son üretiminde Haydar Koluçu’nun mandırasında yoğun bur tempoyla çalışıldı. Mandra çalışanları titizlikle elde ettikleri peynirleri kalıplara yerleştirdiler. Son üretilen peynirler dinlenmeye alınırken önceden yapımı tamamlanan depodaki peynirler ise müşterilerini bekliyor.

Haydar Koçulu, “Kars kaşarı özellikle dağlarda yerli ırk hayvanların sütünden yapılan kaşarın orijinal olmasının merada yayılan hayvanların sütünden yapılmasıdır. Tadını da bol aromalı bitkilerden yiyen hayvanların sağlıklı ve temiz ortamda beslenmelerindendir. Meralardaki çiçekler lezzete lezzet katmaktadır. Kaşarı kurallarına uygun yaptığın sürece beğenilmemesi mümkün değildir. Gravyerde de en fazla sütün ekşi olmamasına dikkat edilmelidir. Temizliği ve sütün inekten sağıldıktan sonra en kısa sürede kazana girmesine dikkat edilmelidir.” dedi.

EKO MÜZE

Gravyer peyniri üretiminde öne çıkan Boğatepe köyünde 1880 yılında yapılan fakat uzun süre kullanılmayan mandıra, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği öncülüğünde köylülerce restore edilip müzeye dönüştürüldü. Peynir üretiminde kullanılan çok sayıda malzeme bu eko müzede yer alıyor. Kaşar kapları, libreli teraziler, maya fıçısı, tuz kalıpları, levhalar ve daha birçok malzeme günümüze kadar taşınabilmiş. Kültürel mirasın tanıtılması ve yaşatılmasının hedeflendiği Peynir Müzesi, 2011'den bu yana aktif kullanılıyor.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK