Kars’ın Selim ilçesine bağlı Kekeç Köyü’nde ciritçiler maç öncesi toplandıkları köylerinde cağ kebabı vurup sazlı sözlü ortamda buluşuyorlar. Keyifli geçen gecenin ardından sabah erken saatte atlarını hazırlayıp cirit meydanında hünerlerini sergiliyorlar.
Bu da cağlı cirit!
KAFKAS HABER AJANSI
Kars’ın Selim ilçesine bağlı Kekeç Köyü’nde ciritçiler maç öncesi toplandıkları köylerinde cağ kebabı vurup sazlı sözlü ortamda buluşuyorlar. Keyifli geçen gecenin ardından sabah erken saatte atlarını hazırlayıp cirit meydanında hünerlerini sergiliyorlar.
Ata sporu ciriti nesilden nesile aktaran gençler tüm imkansızlıklara rağmen bu tutkularını yaşatmanın zevkini tadıyorlar. Tattıkları bununla da sınırlı değil. Ciritin oynanacağı köyde bir gün önce toplanıyorlar. Akşam saatlerinde tandır damında cağ kebabı hazırlanıyor evin misafirhanesinde de sazlı sözlü sohbetler yapılıyor. İlçeden ve şehir merkezinden misafirlerin de çağrıldığı bu buluşmada bir yandan yanık sesler efkarlı türküler seslendirirken diğer yandan da yarın ki cirit müsabakasıyla ilgili sohbetler edilip eşleşmeler yapılıyor. Konuşulan tek şey ise atların bakımı, alım satımı, beslenmeleri, tımarı ve bu ata sporunun yaşatılması için gerekli olan ihtiyaçlar ele alınıyor. Hiçbir yerden destek bulamayan köylü gençler sağladıkları bu sazlı sözlü, cağ kebaplı ortamı da kendi bütçelerinden sağlıyorlar. Neşeliler çünkü birlik ve beraberlik içindeler, gururlular çünkü ata sporunu nesilden nesile aktarıyorlar.
Selim’in Kekeç köyünde de Kars Kafkas Atlı Cirit ve Spor Kulübü Başkanı Selçuk Başkaya ciritçileri ve misafirleri ağırladı. Cirit müsabakası için diğer köylerden gelen gençler burada ağırlandı. Geceyi köyde geçiren gençler sabah erken saatte de atlarını hazırlayıp cirit meydanına çıkarak hünerlerini sergilediler.
Ciritçiler, kar yağışı altında izleyicilere keyifli ve heyecanlı gösteri sundular. Yaklaşık 2 saat süren cirit müsabakasında attıkları ciriti isabet ettirenler, ciriti havada tutanlar ve avazları çıktığı kadar bağırarak müsabakaya heyecan katarak izleyicileri de heyecanlandırdılar.
Bir gün öncesinde cağ kebabı ikramından tadan ve sazlı sözlü ortamına da katılan Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, her hafta sonu Selim'in bir köyünde cirit müsabakası yapıldığını, bu şekilde atların idmanına imkan sunulduğu ve atların bu şekilde diri kalmasını sağladıklarını ifade etti. Kars'ta turizmi 12 aya yaymak amacıyla atlı spor kulüplerinin yapmış olduğu etkinliklere katılmaya çalıştıklarını da belirten Doğanay, “Cirit hem kültürümüzü hem de gelenek göreneklerimizi gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yaptığımız bir etkinlik. Kültür turları ve kayak için Kars'a, Çıldır'a, Sarıkamış'a gelen bütün kayakseverleri ve kış sporu severleri de bu amaçla Selim'in köylerinde yapılan cirit müsabakalarına davet ediyoruz. Buyursunlar gelsinler, hem ata sporumuzu hem de köy gençlerinin zamanını nasıl geçirdiklerini hep beraber izleyelim, görelim."
30 yıldır cirit oynayan Turan Tepe ise ciriti çok sevdiğini, zaman zaman oyunlara katıldığını söyleyerek yeni ciritçiler yetiştirdiklerini anlattı.
Cirit izlemek için İstanbul’dan Kars’a gelen Defne İnce de “İzleyenler için de keyifli ama üzerinde olmak daha eğlencelidir eminim. Daha önce ata binmiştim ama ben bu kadar hızlı koşturamam.” diye konuştu.
Müsabakanın ardından ev sahibi ciritçiler diğer köylerden gelen arkadaşlarını evlerine götürerek yemek ikramında bulunduktan sonra uğurladılar.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI