KARSHaber Girişi : 22 Şubat 2020 22:51

Buz tutan Aygır Gölü’nde garip sesler!

Buz tutan Aygır Gölü’nde garip sesler!
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Buz tutan Aygır Gölü’nde garip sesler!
Buz tutan Aygır Gölü’nde garip sesler! Buz tutan Aygır Gölü’nde garip sesler!

Buz tutan Aygır Gölü’nde garip sesler!

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Doğu Anadolu Bölgesi‘nde kış aylarının en çetin geçtiği iller arasında yer alan Kars’ın Susuz ilçesi sınırlarındaki buz tutan Aygır Gölünde buz kalıpları altından garip sesler gelmeye başladı. Havaların ısırmasıyla birlikte buzların kırılma anında çıkardığı sesler ise göl üstünde gezinen fotoğrafçıları ürkütüyor.

2 bin 941 metrekare alanı kaplayan gölün yüzeyi çetin kış şartlarında tamamen buzla kaplandı. Kış mevsimi olduğu için kenara çekilen kayığın karlar altında kaldığı gölde eskimo usulü balık avlayan amatör balıkçıların açtıkları avlanma çukurlarına da rastlanıyor.

Volkanik kayaçlar üzerinde oluşmuş lav set gölü olan Aygır Gölü, bölgenin tescilli sulak alanlardan biri olarak biliniyor.

Aygır Gölü, buz tutunca ortaya ilginç görüntüler de çıkıyor. Buzdan şekillerin yanı sıra buz kalıplarında donan yavru balıklarda ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Mantarı andıran donmuş su kabarcıkları, buzun derinliğini gösteren kırılma anları da fotoğrafçılar için güzel görüntüler sunuyor.

Kars’ın profesyonel fotoğrafçısı Engin Eratlar, “Fotoğraflamak için göle geldim. İnsanı ürperten bir görüntüsü var. Buzlar çatlamış üzerinde biraz gezdiğiniz zaman çatırdı sesleri geliyor. Bu da biraz korkutuyor. Gölde garip seslerde var. Çözemedik merak ettik. Elbet bunun bilimsel açıklaması vardı biz bilemiyoruz. Gerçekten turizme kazandırılması gereken bir yer. Yerel yönetimlerin burasının tanıtılmasından önemli adımlar atmasını bekliyoruz. Burası için yetkililerin proje üretmeleri gerek.” dedi.

AYGIR GÖLÜ HAKKINDA

Aygır Gölü, Kars’a 13 km. mesafede oldukça büyük bir göl. Kars – Göle Karayolu üzerinde, Susuz ilçesinin batısında yer alıyor. Tatlı su gölü olan Aygır’ın bu ismi niçin aldığı bilinmiyor. Yörede zaman zaman gölden at kişnemeleri geldiği şeklinde efsaneler anlatılıyor. Aygır Gölü’nün kendisi gibi büyük bir göl olan Çıldır’a mesafesi 50 km. Aygır da Çalı Gölü gibi volkanik kayaçlar üzerinde oluşmuş bir lav set gölü özelliği taşıyor. Zemininde tatlı su kaynakları bulunan Aygır, baharda eriyen karlarla su hacmini yükseltiyor. Aygır’ın su potansiyeli oldukça yüksek.

Önemli bir doğa alanı olan Aygır gölü, büyükçe bir göl ve çevresindeki platolardan oluşuyor. Yabani kuşlara ev sahipliği yapsa da sulak alan özelliği zayıf. Kadife ördeğin üreme alanı olan Aygır, oldukça zengin bir balık potansiyeline sahip. Aygır gölünün çevresindeki tepeler oldukça dik. Gölün derinliği kıyıdan itibaren hızla artıyor. Bu yüzden yamaçlarındaki bitki çeşitliliği fazla değil. Yer yer saz ve hasır otu grupları görülse de çevresindeki sulak alan ekosistemi zayıf; yüksek dağ çayırları daha çok ön plana çıkıyor. Bu durum alandaki kuş ve bitki çeşitliliğini etkiliyor.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.