KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK CHP Kars İl Başkanlığının 8 Mart MesajıCHP Kars İl Başkanlığının 8 Mart Mesajı
CHP Kars İl Başkanlığının 8 Mart Mesajı
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, CHP Kadın Kolları Başkanı Nazan Demirci, 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle parti binasında açıklama yaptılar.
CHP İl Başkanı Taner Toraman, “8 Mart; dünya kadınlarının taleplerini birlikte daha gür haykırdıkları, kendilerini toplumda eşit bir birey olarak yok sayan çağdışı, zihniyetlere karşı çıktığı, kadını sömüren, aşağılayan, yok eden sistem ve zihniyetlere karşı omuz omuza mücadele verdiği gündür.
Ancak bu yıl Dünya Kadınlar Gününü 100 yılı aşkındır kutluyor olmamıza rağmen, kadınların haklarında, taleplerinde hala birçok şey değişmemiştir.
Bizler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadınların eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik ve ekonomik sosyal haksızlıkların giderilmesi, cinsel ayrımcılığın sona erdirilmesi, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi, saygın, yaşam ve insan onuruna yaraşır çalışma koşullarının sağlanması yolunda verdikleri mücadelenin simgesi olduğuna inanıyoruz. Ve hiçbir ülkenin kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesinin, kalkınmasının, demokratikleşmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz.
Günümüzde de kadınların, sosyal ekonomik ve politik katkılarına her zamankinden fazla ihtiyaç duyulduğuna inanıyoruz.
Her yıl, 8 Mart Dünya Kadınlar günü geldiğinde kadınların çalışmas hayatı ve sosyal yaşamdaki kadın profili gözler önüne serilir; siyasetten sanata, eğitime, medyaya kadınların katılımlarının ne kadar az olduğuna vurgu yapılıyor, gündem böylece geçiştiriliyor.
Ancak biz 8 Mart’ı sadece kadınların yılda bir kez hatırlanmaları değil, sorunların çözülene kadar tartışılması için bir fırsat ve imkan olarak görüyoruz.
Bu nedenle tüm söylem ve tepkilere rağmen kadının toplumsal hayatta ve siyasette var olmayışlarının sebepleri kendi tarihi tecrübelerimiz ve toplumsal geleneklerimiz ışığında yeniden ve gerçekçi bir şekilde irdelemesi gerekiyor.
Kadınlarımız; ekonomik ve sosyal hayatta var, iş hayatında var. Ancak sorunlarıyla var, acılarıyla var, kronik dertleriyle var.
Unutulmaması gerekir ki; Kadın “Haklarıyla” kadındır. Hakları hiçe sayılan kadın, kadın bilinci ve erdemi çürümüş bir toplumsal yozlaşmayı beraberinde getiriyor.
Bizler güçlü bir toplumda yaşamak istiyorsak: kadını ve erkeği ile tüm toplum kesimlerini güçlendirmek, haklı taleplerini bir an önce gerçekleştirmek zorunda olduğumuza inanıyoruz.
Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak kadınlarımızın, analarımızın, gençlerimizin elde ettikleri hakları sonuna kadar koruyup, geliştireceği inancıyla; tüm kadınlarımızın bu anlamlı gününü kutluyorum. Hepinize derin saygı ve hürmetlerimizi arz ediyorum” dedi.
CHP Kadın Kolları Başkanı Nazan Demirci de “Kadın Hakları İnsan Haklarıdır. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” başlıklı mesajında şu ifadelere yer verdi:
“8 Mart 1857 yılında Amerika’nın Newyork kentinde başta 16 saatlik çalışma süresi ve düşük ücretle olmak üzere, çalışma şartlarının iyileştirilmesi için kadınların verdikleri kanla ve gözyaşlarıyla sona eren şanlı mücadelenin yıl dönümüdür. O gün yürüyüşe geçen kadın işçilere yapılan saldırı sonucu 118 kadın ölmüş ve yüzlercesi yaralanmıştır. Bir o kadarı da tutuklanmıştır. 8 Mart, o günün mücadelesi adına 1910 yılından beri “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılmaktadır.
KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VEREN ATATÜRK’Ü SAYGI, SEVGİ VE MİNNETLE ANIYORUZ
Cumhuriyet'imizin ilk yıllarında kadınların kazanımlarıyla şimdi geldiğimiz nokta çok farklı. Öncelikli olarak birçok Avrupa ülkelerinden önce ilk olarak; 1930: Kadınlarımıza Belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı, 1933:Kadınlarımıza Muhtar seçme ve seçilme hakkı, 1934 Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri gerçekleşti: Kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasını sağlayan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve vizyoner arkadaşlarını saygı, sevgi ve minnetle anıyorum. Çünkü o Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'tü. Kurtuluş savaşında bebeği kundağında cephane taşıyan anayı, cephede çatışan bacımızı unutmadı.BU ÜLKEDE KADIN OLMAK KOLAY DEĞİLBu ülkede kadın olmak kolay değil. Bu ülkede 6 yaşındaki Gizem Akdeniz gibi, 17 aylık olan ve ismini kullanmak istemediğim kız bebeğimiz gibi, Özgecan Aslan, Fatma Çelik ve birçok can kardeşlerimize yapılan ahlaksızlıkların ve insanlarımızın hiçe sayıldığı, kadın cinayetlerin çoğaldığı bir ülkede yaşıyoruz. Böyle bir durumda kadın olmak hiçte kolay değil. Kadınlarımız ekonomik anlamda kocaya bağlı bırakıldı ve ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördü. Bizim sosyal toplumumuzdaki başarısızlığımızın sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun bir organı faaliyette bulunurken diğer bir organı işlemezse o sosyal toplum felçlidir. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur. Kadınlarımıza karşı eşitliğin sağlanması için; toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi, kadına yönelik şiddetle mücadele gibi eğitimlerin, parti içi eğitimlerin, sokak, mahalle ve köylerimizde yapacağımız toplantıların çok ama çok önemi olacaktır. Bizler hep birlikte eşitliği sağlayıp kadın erkek mücadele edeceğiz.
8 MART EMEKÇİ KADINLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR
Çalışan kadınlara daha az maaş veriliyor. (Aynı işi yapan erkeklere göre).Kadınlar çok daha fazla kayıt dışı çalıştırılıyor. 10 kadından sadece 3 tanesi çalışıyor. Sigortasız çalışmalar çok fazla. Çalışan kadınlar iş yerlerinde mobinge maruz kalıyorlar. Siyasette kadın temsili konusunda samimi olmak gerekiyor. Eşit temsiliyet çok önemli. 50 bin 292 muhtardan sadece 674’ü kadın. Kadınla erkeğin eşit olduğu algısının topluma yerleşmesi gerekiyor. Kadınlar eğitimden yeteri kadar faydalanamıyor. Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi alanlarda var olabilmelerinin en önemli aracı eğitimdir. Eğitimi alt-üst evlen 4+4+4 sistemine geçilmesi kız öğrencilerin beşinci ve altıncı sınıflarda okulu terk etme eğilimini artırmıştır. Kadınların sivil toplum kuruluşlarına katılımı, ekonomik, siyasi ve sosyal yaşamda güçlenmelerini sağlamak bakımdan büyük önem taşımaktadır. Atatürk’ün önderliğinde, seçme ve seçilme hakkını 85 yıl önce kazanan Demokrasi ve Cumhuriyetin güvencesisiniz… Son bulsun cinayetler, son bulsun tacizler, son bulsun çocuk yaştaki evlilikler… Yaşasın kadınların seçme ve seçilme hakkı, Yaşasın Kadın–Erkek eşitliği. Bu ülkenin kadınlara çok ihtiyacı var! Kadınlar başaracak, Türkiye başaracak.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK