Cirit atları derelerde yıkanıyor

Cirit atları derelerde yıkanıyor

VİDEO LİNKİ: https://www.youtube.com/watch?v=PF5IlbkF54o

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars'ın Selim ilçesinde gençlerin yaşattığı ata sporunda sahaya çıkan atlar, sıcaktan olumsuz etkilenmemeleri için sahipleri ve seyisler tarafından akarsularda yıkanıp rahatlatılıyorlar. Kekeç Köyü’nde de Kars Kafkas Atlı Cirit Spor Kulübü atları önce dere içinde gezdirilip serinlemeleri sağlandı ardından da şampuanlarla yıkanıp tımarlandı. Suda yürümekten ve yıkanmaktan büyük keyif alan atlar bir anda derin sulara dalmak isteyince binicileriyle birlikte suya gömüldü.

Kars’ta ata sporunun merkezi olan Selim İlçesi yaz-kış cirit müsabakalarına ev sahipliği yapıyor. İlçenin bazı köylerinde yaygın olan cirit kış mevsiminde her hafta kar üstünde yaz mevsiminde de ekili arazilerin müsaitliğine göre oynanıyor. Müsabaka dışındaki vakitlerini ahırlarda geçirmek zorunda kalan devasa atlar, yazın sıcak günlerinde de hamlıklarını atmaları, performanslarını yitirmemeleri ve temizlenmeleri için derelere götürülüyor.

Kekeç köyünde de Kars Kafkas Atlı Cirit Spor Kulübü atları sahipleri ve seyisler tarafından ahırdan çıkarılarak yaklaşık 3 kilometre mesafedeki dereye götürüldü. Yemyeşil arazilerden geçirilen atlar dereye yaklaştıklarında bir an önce suya girmek için sabırsızlanıyorlar. Seyisler ise atların sabırsız olduklarını anlayınca hemen suya girip bir süre yürüyüş yapıyorlar. Koşmak ve suda oynamak için hızlarını artıran atlardan bazıları derin sulara dalmak isteyince binicilerini de sayı atıyor.

Kars Kafkas Atlı Spor Kulübü Başkanı Selçuk Başkaya, ahırda besledikleri atların hamlığını almak için suda yıkadıklarını ve böylelikle rahatlamalını sağladıklarını ifade etti. Başkaya, “At sevdamız çocukluktan bu yana var. Onlarsız yapamıyoruz. At sevdamız bitmez bir sevdadır. Onlara gözümüz gibi bakıyoruz” dedi.

Seyis Kenan Tepe de “Ata iyi bakacaksın ki at da sana iyi baksın. Onları bakımsız bırakmamalıyız. Bizler yaz mevsiminde sık sık atlarımızı akursuya getirip burada şampuanla tertemiz yıkıyoruz. Saçlarını tımar ediyor vücutlarını ellerimizle yıkıyoruz. Atları yıkamamız onları da keyiflendiriyor.” diye konuştu.

Akla birlikte suya gömülen Ferman Ahmet İğrek de atlara bakmanın ve onları yıkamanın keyifli olduğunu ifade ederek cirit oynamak için eğitim aldığını ifade etti.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.