KARS Haber Girişi : 22 Ağustos 2024 23:44

Coğrafi işaretli Kars Balının fiyatı açıklandı

Coğrafi işaretli Kars Balının fiyatı açıklandı
Coğrafi işaretli Kars Balının fiyatı açıklandı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Coğrafi işaretli Kars Balının fiyatı açıklandı

Coğrafi işaretli Kars Balının fiyatı açıklandı

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ: https://fb.watch/u7nkOTZJtT/

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Arıcılar Birliği Başkanı Erol Adım, 2024 yılı bal fiyatlarını açıkladı. Coğrafi işaretli Kars Balı bu yıl 1050 TL’den, tahlilden geçmiş coğrafi işaret almamış şekersiz, katkısız normal bal ise kilosu 800 TL’den satılacak.

Kars’ta 2024 yılının bal sezonu başladı. Yaklaşık bir hafta içerisinde Arıcılar ballarını hasat edecekler. Arıcılar birliği ile arı üreticilerinin istek ve taleplerini karşılamak ve merakla bekledikleri fiyatların açıklanması için bugün kamera karşısına çıktı.. Kars Arıcılar Birliği Başkanı Erol Adım, iki çeşit ballarının bulunduğunu birisinin coğrafi işareti alan Kars Balı diğerinin de katkısız ve şekersiz coğrafi işarete başvurmamış normal bal olduğunu söyledi.

Kafkas Üniversitesi kampüs alanındaki Arcılar Birliği’nin dolum tesisindeki balların etiketli ve emniyet bantlı olduğunu belirten Başkan Adım, tamamının Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde 14 tahlilden geçtiğini kaydetti.

Balların garantili ve coğrafi işaretli olduğunu vurgulayan Başkan Adım, “Coğrafi işaretli Kars Balı bu yıl 1050 TL’den, tahlilden geçmiş coğrafi işaret almamış şekersiz, katkısız normal bal ise kilosu 800 TL’den satılacak. Fiyatlarımız bugünden itibaren geçerlidir özellikle belirtmek istiyorum bunlar perakende fiyatlarımızdır.” dedi.

1000 AKTİF BAL ÜRETİCİSİ

Başkan Adım ayrıca, 1376 üyesi bulunan Kars Arıcılar Birliği’nde beş G’nin coğrafi işaretli bal için biraz rahat Edip kollarını tahlilden geçirdiklerini ve coğrafi işaret aldıklarını ifade etti.

Simal koşullar nedeniyle bal rekoltesin bu yıl düşük olduğunu da vurgulayan Başkan Adım, “100 endemik bitkimiz var. Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan ortalama 2500 rakımlı bölgelerde ballarımız üretiliyor. Ne kadar yüksek olursa balın kalitesi de o kadar güzel olur şu anda Sarıkamış’ta 2800 rakımda bal üreten üyemiz de mevcuttur. Kars’ta 2000-2800 arasında bulunan rakamlarda üretilen ballar oldukça meşhur ballarımızdır” diye konuştu.

Başkan Adım, 1376 üyenin 1000’inin aktif bal üreticisi olduğunu, 30 kovan ve üzeri bal üretenlerin ise birliğe üye olabildiklerini aktardı.

Birlik olarak kendilerinin de perakende bal sattıklarını fakat asıl amaçlarının coğrafi işaretli Kars Balnın şarküteri ve diğer tüm bal satan esnaflarda bulunmasını istediklerini anlatan Başkan Adım, arada bir aracının olmadığını, coğrafi işaretli Kars Balını direkt olarak esnafa sunduklarını sözlerine ekledi.

Kar halkına ve gurbetteki Karsılılara da seslenen birlik başkanı Erol Adım, “ Kars’ın balı zaten Türkiye’de bir numara. iddia ediyoruz Anzer Balından bile daha kalitelidir. Kars Balının üzerine bal yoktur gelsinler buradan iddia ediyorum onlar da tahlile göndersinler biz de Kars Balını tahlile gönderelim. İstedikleri yerlerde istedikleri şekilde tahlil yaptıralım. Bizim tek eksiğimiz markalaşma da biraz geç kaldık. Ben 2.5 yıllık birlik başkanıyım. Markalaşma ve tescili aktif hale getirmek biliyorsunuz zaman alıyor. Hemşehrilerimizin de Kars Balı’na sahip çıkmalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“KARS BALI PATENTİ ARICILAR BİRLİĞİ’NE AİTTİR”

Kars Arıcılar Birliği Başkan yardımcısı Sıtkı Koçali ise şöyle konuştu:

“ Vatandaşlarımız Kars Balı’nı alırken özellikle etiketine ve kapak bandajına dikkat etmelerini rica ediyoruz. Bizim dolum testimizdeki balın bugün fiyat açıklaması yapıldı: başkanımız tarafından. Coğrafi işaretli Kars Balı’nn Karslı’ya ve Türkiye’ye direkt yönlendirilmesi Kars Arıcılar Birliği’nden sağlanmaktadır. Bu nedenle ballarımızı güvenle alabilirsiniz. Balımız 1600 çeşit çiçekten 100 çeşit endemik bitkiden ibarettir. 1700 rakımlı 2900 rakımlar arasında arıcılarımız tarafından bal üretilmektedir. 14 kalem tahlilden geçtikten sonra doluma hak kazanan ballarınız Arıcılar Birliği’nden satışa sunulmaktadır. 1100 prolin değeri çıkan ballarımız var. Bu ballar Anzer balın üstünde bir baldır. Herkes sahip çıksın Kars Balına çünkü bizden sonraki arıcılarınızın Kars’ta arıcılık yapmasını istiyorsanız bunu değerlendirmenizi, halk olarak değer vermenizi istiyorum. Herkese saygılar sunuyorum”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.