Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin; Öğretim Elemanı Türkçe Öğretmeni Tuğba Barutçu önderliğinde “Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi” kapsamında, Dolunay Derneği üyeleriyle yaptıkları ziyarette yürekl
DOLUNAY’da buluştular
Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin; Öğretim Elemanı Türkçe Öğretmeni Tuğba Barutçu önderliğinde “Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi” kapsamında, Dolunay Derneği üyeleriyle yaptıkları ziyarette yüreklerinde taşıdıkları duygularını Kafkas Haber Ajansı ile paylaştılar.
İŞTE O DUYGULAR. BAKIN NELER HİSSETMİŞLER
Dert ve keder içinde hapsolmak, acı çekmek, hüzünlenmek, bir girdaba kapılmış gibi durmadan dibe inmek… Uzak değil hiçbirimize… Zaman zaman acılarımızla el ele, omuz omuza savaşıyor, kavganın birinden diğerine koşturuyoruz. Yalan değil! Seviyoruz da bu hallerimizi... Fakat derin derin düşününce, önce kalbime sonra aklıma sorduğumda gülmek, hayatın nasibimize düştüğü kadar tadına varabilmek, inadına ve kocaman kahkahalar atmak, karanlıktan yüz çevirip bir çiçek gibi, bir ağaç gibi güneşe yönelmek… Anladım ki insan için gerçek zorluk bu! Kendini acılarından azad edip her şeye rağmen gülmek, kendini acılarınla ve ille de gülüşlerinle kabul etmek… Mahkûm olmadığını, acıdan başka yolun olduğunu da bilmek… O yolu bulmak… O yolu kulaklarına mutluluğu hak ettiğini fısıldayan dostlarla adımlamak… İnsanı insan yapan şey, bu yolda olduğunu ve yol ne getiriyorsa aşkla kabul etmesi gerektiğini bilmek…
Dolunay Derneği ve o oradaki güzel yürekli insanlar bana hayatın tebessümlerimizden ibaret olduğunu bir kez daha hatırlattılar. Samimiyetleri, muhabbetleriyle geleceğe umutla bakmama katkı sağladılar. Gayret ve çabanın neye yaradığını sorguladığım bir aşamada varlıklarıyla, bakışlarıyla, tebessümleriyle sorularıma cevap oldular. Şartlar ne olursa olsun yaşama sıkı sıkı sarılmak ve geleni de olduğu gibi yargılamadan kabul etmekle hayatla başa çıkılabileceğini her defasında hissettirdiler.
Beni ve öğrencilerimi hayatına, sohbetine kabul eden; çayına, gönlüne ortak eden kıymetli dernek üyelerine çok teşekkür ediyorum. Kıymetinizi kelimelerle ifade etmek mümkün değil. Zira kelimeler de her şeyi anlatamaz zaten :)
Sevgi ve muhabbet ile…
Tuğba BARUTCU
Kars Dolunay Derneği’yle ilk tanışmam 1.sınıftayken Veterinerlik Fakültesinde yapılan konferansa katılmamla olmuştu. Yapılan sunum ve Faruk Abi’nin konuşması beni etkilemişti ama herkes gibi benim için de anlık bir olaydı. Bir yıl aradan sonra bu kez daha etkileşimli ve içlerinde olarak tanışma imkânı buldum. Bu onları daha iyi anlamama sebep oldu. Engelli bireylerin yaşamlarındaki, daha önce dikkat etmediğim zorlukları, daha doğrusu bizim sebep olduğumuz basit gibi görünen ama onlar için zorluk olan şeylerin farkına vardım. Yaptığımız etkinlikler ve sunumlar sayesinde hem konuya dair bilgimi artırdım hem de öğrendiklerimi çevremdeki arkadaşlarıma anlatarak onların da bilinçlenmesini sağladım. Biraz da olsa dernekteki bireylerin gözünden bakmayı öğrendim. Yolda yürürken engelli bireylere tanınmış hakların bizler tarafından nasıl ihlâl edildiğini bilinçli bir şekilde gördüm. Örneğin; bir kafeye bile gittiğimde tasarımına, markasına, yerine bakarken şimdi “Engelli rampası var mı, engelli lavabosu var mı?” diye sorguluyorum. Beni en çok etkileyen şey ise bizim onlar için bir şey yapmamız gerekirken onların bizim için bir şey yapmasıydı. Öğrenciler için ders vermeleri, Ramazan ayında yemek dağıtıp güzel bir ortam oluşturmaları, derneğe öğrenciler ödevlerini yapsınlar diye bilgisayarlar koymaları yaptıklarından sadece birkaçıydı. Artık kendi adıma bir şeylerin farkına vardığım için ve çevremdekileri görmezden gelmediğim için mutluyum.
ABDULLAH SONGUR
Ben Kafkas Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği ABD 3. Sınıf öğrencisi Abdusselam SARUHAN. Kars Dolunay Derneği’ni bu yıl Topluma Hizmet Uygulamaları dersinde Öğretim Üyesi Sayın Tuğba BARUTCU hocamız sayesinde tanıma fırsatı buldum. Dolunay Derneği'nin kuruluşundaki temel amaç ve görevlerini öğrendikten sonra bende derneğe karşı ilgi ve sevgi oluştu. Bu sevgi ve ilginin oluşmasında özellikle Dernek Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Faruk OCAK’ın emeği çoktur. Çünkü onun yaptığı çalışmalar ve derneğe olan sevgisi gerçekten hayranlık uyandırıyor.
Faruk Bey’le dernek etkinliklerinde beraber faaliyet yapma fırsatımız oldu. Bu faaliyetler sırasında hem Faruk Bey’i hem de dernekteki bireyleri daha iyi tanıma fırsatım oldu. Faruk Bey genel kültürden tutun da gündelik bilgiye kadar birçok konuda bilgi ve fikir sahibi bir insan… Bunun temelinde hem okumayı hem de yazmayı seven birisi olması yatıyor. Bir konuyu anlatma konusunda da çok kabiliyetli biri...
Dernek, toplum nezdinde engellilerin görmeyen gözü, duymayan kulağı olarak yerini alıyor. Bununla birlikte engellilerle ilgili çalışmalarıyla da en azından benim gönlümde büyük yere ve öneme sahip bir kuruluş... Derneği tanıdığım için ve dernekte çalışma yapma fırsatı bulduğum için çok memnunum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.
ABDULSELAM SARUHAN
Kars Dolunay Derneği’ne her gittiğimde bu soğuk memlekette sıcak kalmış bir yerler var diyerek gittim. Aradığım o sıcaklığı, enerjiyi, hayat dolu bakışları gördüm orada. Gülen yüzler, gülerken kısılan gözler gördüm. İçimi ısıtıyordu âdeta. Gerçekten çok güzel harika insanlarla tanıştım. Sürece olumlu katkı sağladığımı düşünüyorum. Dolunay'daki insanların hiçbiri engelli değil; sadece hayat onlara bazı eşitsizlikler sunmuş. Bununla birlikte bizden istedikleri bu eşitsizliklerin üzerine yenilerini inşa etmememiz, sıkıntılarını kendi sıkıntılarımız olarak görmemiz… Bu en tabii hakları! Aslında unuttuğumuz bir şey var ki bizler de birer engelli adayıyız. Bizler yaşadığımız toplum içinde özverili olmalıyız. Ben Kars Dolunay Derneği’ne oradaki abilerime verdiklerimden çok daha fazlasını aldığımı düşünüyorum.