SAĞLIKHaber Girişi : 10 Şubat 2022 00:42

Dr. Perincek’ten ‘sigarayı bırakın’ çağrısı

Dr. Perincek’ten ‘sigarayı bırakın’ çağrısı
Dr. Perincek’ten ‘sigarayı bırakın’ çağrısı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Dr. Perincek’ten ‘sigarayı bırakın’ çağrısı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

9 Şubat 2022 Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Dr. Perincek, “Tütün kullanımını bırakarak hem sağlığınızı, hem sevdiklerinizin sağlığını, hem de çevrenizi koruyabilirsiniz.” dedi.

Her yıl 8 milyondan fazla insanın tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Kars Harakani Devlet Hastanesi doktorlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Türk Toraks Derneği Kars İl Temsilcisi Doktor Gökhan Perincek, “Tütüne bağlı ölümlerin çoğu, tütün endüstrisinin yoğun reklam ve pazarlama taktiklerinin hedefi olan düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana gelmektedir. Tütün, sigara içmeyen ancak pasif içici olanlarda da birçok hastalığa ve ölüme neden olmaktadır. İkinci el duman maruziyeti (pasif içicilik) yılda 1,2 milyon insanın ölümüne yol açmaktadır. Tüm çocukların yaklaşık yarısı tütün dumanıyla kirlenmiş hava solumakta ve her yıl 65 bin çocuk pasif içiciliğe bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Hamileyken sigara içmek, bebekler için yaşam boyu çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.” dedi.

Dr. Perincek, 'sigarayı bırakın' çağrısı da yaparak açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Tütünsüz Günü için 2022 küresel kampanyasını “Tütün: Çevremize Tehdit” olarak duyurmuştur. Kampanya ile tütünün ekim, üretim, dağıtım ve atık gibi çevresel etkileri hakkında farkındalık yaratmak ve tütün kullanıcılarına bırakmak için fazladan bir sebep daha vermek amaçlanmıştır.  Her yıl tütün yetiştirmek için yaklaşık 3.5 milyon hektar alan yok olmaktadır. Büyüyen tütün üretimi, özellikle gelişmekte olan ülkelerde ormansızlaşmaya yol açmaktadır. Tütün endüstrisi yıllık 84 megaton karbondioksit eşdeğeri sera gazı katkısı ile iklim krizini körükler, kaynakları israf eder ve ekosistemlere zarar verir. Tütün tüketiminin azaltılması, yalnızca doğrudan sağlıkla ilgili kazançlar değil, tüm sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için kilit nokta olarak tanımlanmalıdır. Sadece sigara değil, ısıtılmış tütün ürünleri ve elektronik sigaralar da tütün içerir ve kullanıcılarını kanser yapıcı ve sağlığa zararlı toksik gazlara maruz bırakır. 9 Şubat Sigara Bırakma Gününde tüm tütün kullanıcılarına sesleniyorum; Tütün kullanımını bırakarak hem sağlığınızı, hem sevdiklerinizin sağlığını, hem de çevrenizi koruyabilirsiniz.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.