KARS Haber Girişi : 07 Şubat 2021 19:24

Elinde “Köy Senedi” olanlar dikkat!

Elinde “Köy Senedi” olanlar dikkat!
Elinde “Köy Senedi” olanlar dikkat! KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Elinde “Köy Senedi” olanlar dikkat!

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Avukat Burcu Soylu’nun, “Elinde “Köy Senedi” olanlar dikkat! yazısı:

“Kadastro geçmeyen yerlerde tapu kaydı olmadığı için taşınmazı alan ve satan taraflar karşılıklı olarak yazılan belgeyi imzalayarak alım satım işlemlerini gerçekleştirmektedir. Bu işlemlerde resmiyet görünümü verilmesi için taraflar imzalanan bu kağıda muhtar mührü bastırmakta bu nedenle de bu satışlara muhtar satışı, muhtar satış sözleşmesi veya köy senedi adı verilmektedir.

Hukuken kadastro görmüş veya tapuya kayıtlı olan taşınmazların alım ve satımı kural olarak tapuda yapılmalıdır. Tapuda yapılmayan devir işlemi geçersizdir. Köy senedinin de hukuken bir geçerliliği yoktur. Ancak kadastro işlemi yapılmamış ve henüz tapusu çıkmamış taşınmazların satışı muhtar senedi ile yapılabilir. Çünkü bu yerlerin tapusu yoktur. Muhtar satış sözleşmesinin düzenlendiği tarihler içerisinde, kadastro işlemi gerçekleşmemiş ise bu sözleşme geçerli olarak kabul edilmektedir. Yani muhtar satış sözleşmesinin/köy senedinin geçerlilik şartı taşınmazdan kadastronun geçmemiş olmasıdır.

Peki köy senedi ile satış yapıldıktan sonra taşınmazdan kadastro geçerse ne yapılmalıdır?

İlgili kanununun ilgili maddesine göre;

1.           30 günlük ilan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşir.

2.           Kadastro müdürü tarafından onaylanarak kesinleşen tutanaklar ile Kadastro Mahkemesinin kesinleşmiş kararları; kesinleşme tarihleri tescil tarihi olarak gösterilmek suretiyle en geç 3 ay içinde tapu kütüklerine kaydedilir.

3.           Bu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamaz.

4.           Kadastrosu tamamlanan çalışma alanı içerisinde kalan eski tapu kayıtları, işleme tabi kayıt niteliğini kaybederler. Bu kayıtlara dayanılarak kadastro ve tapu sicil müdürlüklerinde işlem yapılamaz.

İlgili kanun metninden de anlaşılacağı üzere köy senedi ile satış yapıldıktan sonra kadastro geçen taşınmazlar ile ilgili tapuda bir yanlışlık olduğu düşünülüyorsa 10 yıl içinde tapu iptali ve tescil davası açılması gerekmektedir.

Yukarıda bahsedilenler doğrultusunda hak kaybına uğramamak ve sağlıklı bir süreç izleyebilmek için işin uzmanından yardım alınmalıdır. Kalın sağlıcakla...”

Av.Burcu SOYLU

Instagram: soylu_hukuk

Twitter     :@Soylu_Hukuk

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Nusret Durmaz 11 Ekim 2024 01:53

    İyi günler Burcu hnm.aşağida anlatacağım konu hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim.70 li yıllarda kayınpederim tapusu kendilerine ait olmayan taşınmazda ki hissesini kardeşine devrediyor.10/15 yıl sonra geçen kadostra sonrası taşınmazın tapusu annelerinin üzerine çıkıyor.Bu olaydan yaklaşık 1/2 yıl sonra tapu sahibi ,15 yıl sonrada kayınpederim ve abisi ölüyor sonrasında taşınmaz kişilerin varislerine kalıyor.sorum şu.... Kendilerine bile ait olmayan bir taşınmaz üzerine düzenlenen muhtar senedinin konuni bir hükmü varmı ,buna dayanarak diğer varisler eşimden hisse iade talebinde bulunabilirlermi.. Teşekkür ederim..

  • Serkan muhammed eren 29 Aralık 2022 12:56

    Merhab bir yerimiz var eski tarihli tapuya başvurulması tapu alınabilir mi satın alan sağ karşı taraf rahmetli olmus

  • Tülay Örnek 23 Mayıs 2022 12:06

    Çok Teşekkür ederim Burcu Hanım bu yazı faydalı oldu savunmama

  • Ulaş ateş 13 Ekim 2021 23:01

    Köyde yapılmış muhtarlık senedi nekadar geçerlidir bu konuda yardımcı olursanız sevinirim