KADINHaber Girişi : 25 Haziran 2023 10:00

En Yaygın Kadın Hastalıkları

En Yaygın Kadın Hastalıkları

En Yaygın Kadın Hastalıkları

Bazen yoğun çalışma temposu bazen alerjik bir reaksiyon bazen de hormonsal durumlar…

Bildiğiniz gibi insanlar pek çok farklı nedenden ötürü hastalanabiliyor ya da belli rahatsızlıklar hissedebiliyor. Sadece kadınlara özgü durumlar baş gösterdiğinde ise bunun adı kadın hastalıkları oluyor. Yalnızca kadınlarda görülen ve özellikle üreme sistemiyle alakalı olan bu rahatsızlıklar arasında vajinal akıntılardan adet düzensizliğine pek çok farklı çeşidi görmek mümkün. Peki, bu kadın hastalıkları nelerdir? Hangi durumlarda ortaya çıkar ve nasıl tedavi edilirler? Tüm bu soruların cevabını öğrenmek için okumaya devam etmeniz yeterli. Bakalım, en yaygın kadın hastalıkları belirtileri ve özellikleri neler.

Vajinal Akıntı

Vajinal akıntı, hemen hemen her kadının muzdarip olduğu bir rahatsızlık. Enfeksiyonlar, hormonal değişiklikler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, alerjik reaksiyonlar, kişisel bakım ve temizlik, vajinal kuruluk ve stres gibi faktörler sebebiyle ortaya çıkabilen bu durumun en yaygın sebebi ise mantar enfeksiyonu ve bakteriyel vajinozis olarak belirtilir. Kadın vajinal hastalıkları arasında yer alan akıntı, özellikle adet döngüsü veya hamilelik sırasında artış eğiliminde olabilir. Dolayısıyla bu dönemlerde normal düzeyde bir vajinal akıntı yaşıyorsanız endişe etmenize gerek yok. Ancak akıntının rengi, kıvamı ve miktarı değişmeye başladığında bir uzmandan yardım almanız da son derece önemli ve gerekli olacaktır. Son olarak vajinal akıntılar, vajinal bölgedeki sabun, deterjan veya prezervatif gibi ürünlere karşı hassasiyetten de kaynaklanabilir. Kısacası kesin teşhisi koymak için doktorunuza başvurmalısınız.

Çikolata Kisti

Kadın hastalıkları isimleri arasında endometrioma, yani çikolata kisti de var. Çikolata kisti, endometrium adı verilen dokunun rahim dışında, genellikle overlerde bulunduğu bir durum olarak açıklanır. Kesin sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte bazı unsurların kadınlarda çikolata kistine sebebiyet verdiği düşünülmekte. Bunlar ise şöyle listelenebilir:

  • Endometriozis: Çikolata kistlerinin en yaygın nedeni olan endometriozis, yukarı da da kısaca bahsedildiği üzere, rahim iç astarının (endometrium) rahim dışında büyümesidir. Bu doku, zaman zaman, adet döngüsü sırasında da büyüyebilir ve kanamaya neden olabilir. Bu kanamalar ise çevredeki dokuların tahriş olmasına ve sonunda kist oluşumuna yol açabilir.
  • Geri akış teorisi: Adet dönemi sırasında kanın fallop tüplerinden geriye doğru, rahimden dışarı akması olarak adlandırılan geri akış teorisi, çikolata kistlerinin oluşumunda rol oynayabilir. Eğer geri akış olan kan içerisinde endometrium hücreleri bulunursa bu hücreler overlere yerleşebilir ve kistlerin oluşumuna yol açabilir.
  • Genetik yatkınlık: Ailesinde endometriozis geçmişi olan kadınlar, çikolata kisti geliştirme riski eğilimi içinde olabilir. Bu, genetik faktörlerin endometriozisin gelişiminde bir rol oynayabileceğini akıllara getirir.
  • Bağışıklık sistemi bozuklukları: Bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar, vücudun endometrium dokusunu yabancı bir madde olarak algılamasına ve ona karşı saldırganlık göstermesine yol açabilir. Bu da endometriozis ve çikolata kisti oluşumunu tetikler.

Adet Düzensizliği

Adet düzensizliği, kadınlarda en yaygın görülen rahatsızlıklardan biri. Pek çok farklı sebebi olabilen adet düzensizliği yeme bozukluklarından strese, menopoz ve perimenopoz dönemlerinden hormonsal dengesizliklere çeşit çeşit nedenden kaynaklanabilir. Peki, kadınların adet düzensizliği neden olur? Gelin, sorunun cevabını hep birlikte öğrenelim.

  1. Hormonal dengesizlikler: Adet düzeni, hormonal değişikliklere bağlı olarak belirlenir. Hormon dengesizlikleri, özellikle östrojen ve progesteron hormonları arasındaki dengenin bozulması, adet düzensizliklerine neden olan en önemli unsurlardan biri. Polikistik over sendromu (PKOS), tiroid problemleri, hipotalamus veya hipofiz bezlerindeki bozukluklar gibi durumlar hormonal dengesizliklere yol açar. Dolayısıyla bu gibi rahatsızlıklarınız varsa, bunlardan biri adet düzensizliğinizin sebebi olabilir.
  2. Yüksek stres seviyeleri: Yoğun stresin, vücutta kortizol adı verilen stres hormonunun artmasına neden olduğu artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu hormon aşırı yükseldiğinde ve bu olumsuz durum sık sık tekrarlandığında normal hormonal dengenin bozulur ve adet düzensizlikleri ortaya çıkabilir.
  3. Aşırı kilo alımı veya kilo kaybı: Vücut ağırlığındaki ani değişiklikler, adet düzenini etkileyebilir. Aşırı kilo alımı veya kilo kaybı, hormonal dengenin bozulmasına ve adet düzensizliklerine neden olabilen etkenlerden bir diğeri.
  4. Yeme bozuklukları: Anoreksiya veya bulimi gibi yeme bozuklukları, vücuttaki enerji seviyelerini etkileyerek adet düzenini etkileyebilir.
  5. İlaçlar ve hormonal doğum kontrol yöntemleri: Bazı ilaçlar, adet düzenini etkileyebilir. Özellikle doğum kontrol yöntemleri, vücutta hormonal değişikliklere neden olarak adet düzenini değiştirebilir. Dolayısıyla bu tür ilaçları mutlaka bir uzman kontrolünde kullanmak gerekir.
  6. Menopoz veya perimenopoz: Menopoz, kadınlarda adet döngüsünün sona erdiği bir dönemdir. Perimenopoz ise menopoz öncesi dönemdir. Bu dönemlerde hormonal değişiklikler yaşanır ve adet düzeninde bozukluklar ortaya çıkabilir.