KARS Haber Girişi : 28 Eylül 2024 23:22

Erişteler iplere dizildi

Erişteler iplere dizildi
Erişteler iplere dizildi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Erişteler iplere dizildi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars'ta pastırma yazı ile birlikte balkonlarda iplere dizilen kışlık erişteler kurutuluyor. Asiye Hükümdar Aydın da binbir emekle hazırladığı Kars’ın kışlık makarnası erişteleri balkona asarak kurutmaya başladı.

Kadınların imece usulü ile hazırladığı erişteler, çamaşır gibi ipe diziliyor. İpe dizilen eriştelerin altlarına ise düşenlerin kirlenmemesi için bezler seriliyor. Yaklaşık 3 saat ipte kalan erişteler kuruduktan sonra kırılıyor ve kutulara konularak kilere yerleştiriliyor.

Kars’ta ikamet eden Asiye Hükümdar Aydın da eriştenin kesilip kurutulmasına varana kadar tüm işlemleri titizlikte yaptı. Eriştenin sofraların vazgeçilmez bir yiyeceği olduğunu belirten Aydın, “Hamuru ilk önce tuzuyla, suyuyla kıvama gelinceye kadar elde yoğuruyoruz. Daha sonra küntler halinde leğenlere akşamdan koyuyoruz. Sabah erkenden kalkıp kesime hazırlıyoruz. Merdane ile açıyor, sonra oklavalarla inceltiyor ardından da makineden geçiriyoruz. Çekilen erişteleri daha sonra iplere diziyoruz. Bu işlemler sonrası ipte kuruması için bekletilen erişte toplanıp fırınlanarak sofralara hazır hale getiriliyor.” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.