GÜNCELHaber Girişi : 02 Eylül 2021 09:30

Ermenistan sınırındaki Arpaçay Barajında sular çekildi balıklar kıyıya vurdu

Ermenistan sınırındaki Arpaçay Barajında sular çekildi balıklar kıyıya vurdu
Ermenistan sınırındaki Arpaçay Barajında sular çekildi balıklar kıyıya vurdu KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Ermenistan sınırındaki Arpaçay Barajında sular çekildi balıklar kıyıya vurdu

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Arpaçay (Ahuryan) Barajı diye adlandırılan Ermenistan sınırındaki Kars’ın Akyaka ilçesinin Arslanhane köyündeki barajda sular çekilince balıklar karaya vurmaya başladı. Birkaç gün içinde Kars Barajından suyun verilmemesi ve bu barajdan Iğdır Ovası’na giden suyun önünün kesilmemesi durumunda barajda balık ve su kalmamasından endişe ediliyor.

Türkiye ve Ermenistan’ın ortak kullanımında bulunan Arpaçay Barajı 1980 yılında devreye girdi. Kars Çayı, Çıldır’ın Gölünün uzantısı Karahan çayı ve Ermenistan’dan gelen Gümrü çayı ile beslenen barajdan giden su ise Ani Ören Yeri ve Digor Halıkışlak’tan geçerek Iğdır Ovasını suluyor.

1980 yılından bu yana Kars’ın Akyaka ilçesinin Arslanhane köyü ve çevre köylerin yanında Ermeni balıkçıların da istifade ettiği göle Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 200 bin adet sazan balığı yavrusu bırakıldı. O günden sonra Kars Barajından gelen suyun azaltılması ve kuraklığın da etkisiyle sular çekilmeye başladı. Iğdır Ovasına giden suyun önünün kapatılmasıyla birlikte sular gittikçe azaldı ve barajda 3 günlük su kaldı.

Ermenistan’ı sıfır kilometre mesafedeki Akyaka’nın 7 haneli Arslanhane köyünde geçimini balıkçılıkla sağlayan köylüler kara kara düşünmeye başladı. Komşu köylerin balıkçılarında umudu olan barajdaki son durum endişe uyandırdı.

BARAJ ADETA BATAKLIĞA DÖNDÜ

Barajın suyla dolduğu zamanlarda tırlar dolusu balık avlanıyordu. Balıklar tırlarla yurt dışına bile gönderiliyordu. Şimdi ise balçık kaplanan baraja kayık bile indirilemiyor. Balıkçılar baraj kenarına gelerek üzgün üzgün suyun yok oluşunu izliyorlar.

Eski muhtar Celal Kılıç, “köyümüz sınırlarındaki baraj Arpaçay (Ahuryan) Barajı olarak adlandırılıyor. Hemen yanı başımızda Ermenistan var. Ermeni balıkçılarda buradan avlanıyor. 1980 yılından bu yana bu baraj bulunmakta. Bu yıl ilk defa olması gerekenden fazla bir su çekilmesi oldu ve kuruyup yok olma noktasına geldi. Barajda bulunan mevcut ekolojik hayat da bitmek üzere. Çünkü balıklar oksijensizlikten ve susuzluktan yok oluyor. DSİ tarafından bir hafta 10 gün önce de 200 bin adet sazan balığı yavrusunu baraja bıraktılar. Artık yetkililerin buna bir çözüm bulmasını bekliyoruz. Baraj eğer birkaç gün içinde dolmaz ise tamamen biter ve buradaki balıkçılık yok olur. Iğdır Ovasına giden suyun kapatılması ve Kars Barajından suyun açılarak Arpaçay Barajının dolması sağlanmalıdır. Buradan sayın valimize de sesleniyoruz lütfen bizim bu sorunumuzla ilgilenilsin. “ diye konuştu.

Geçimini balıkçılıkla sağlayan Kadir Turna da, “Şu anda balık yok denecek kadar azaldı. Kayıklarımızı baraja çıkaramıyoruz. Sular çekilince etrafı balçık kapladı. Balıklarda ölüp kıyıya vuruyor. Her taraf çamur oldu ve balık tutamadığımız için geçimimizi sağlayamıyoruz. Özellikle 10 gündür hızlı bir şekilde sular çekildi. Önceleri burada tırlarla balık götürülürdü. Su dolu olduğunda çok verimliydi. Yurt dışına bile balık gönderiyorduk. Çok kişi burada ekmek yiyordu. Şimdi ise balıklardan eser yoktur. Geriye kalan balıklarda ölüp kıyıya vuruyor ve kuşlar üzerlerine üşüşüyor. Eğer bu verilmez ise 2 gün sonra buradaki tamamen çekilir ve su bile kalmaz. 2 gün sonra ne balık kalır ne de su. Ondan sonra balıkların yeniden var olmaları için en az 5 yıl gerekecek. 5 yıl balık gelmeyince geçimini buradan balıkçılıkla sağlayan 5-6 köy büyük sıkıntıya girecek” dedi.

DSİ tarafından 10 gün 200 bin adet Sazan balığı yavrusu baraja bırakılmıştı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.