Fethiye Camii’nin siluetini ağaçlarla kapattılar KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOKFethiye Camii’nin siluetini ağaçlarla kapattılar Fethiye Camii’nin siluetini ağaçlarla kapattılar
Fethiye Camii’nin siluetini ağaçlarla kapattılar
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kars’ta Cumhuriyet Meydanı’nda yolun trafiğe kapatılarak Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesi çalışmalarında dikilen boylu ağaçlar tarihi Fethiye Camii’nin görkemini adeta kapattı.
Kars Milletvekilleri 65. Dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Valisi Türker Öksüz ile birlikte Fethiye Camii’ni de içine alan bölgede incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldılar.
Bölgede en dikkat çekici gelişme ise dikilen boylu ağaçların Fethiye Camii’nin görkemli görüntüsünü kapatmış olmasıydı. Fotoğraf sanatçısı Özgen Beşli, daha önceleri bir iki ağaç yüzünden tarihi eseri fotoğraflamakta zorlanırken şimdi ise bu ağaç sayılarının daha da artırıldığını böyle giderse fotoğraf çekmelerinin olanaksız olduğunu söyledi. Yapılan incelemelerde aynı zamanda da cadde ve sokaklardan gelip geçenlerin veya kenti ziyaret edecek turistlerin camiyi görmekte zorlanacakları belirlendi.
Şehri ziyarete gelen üst düzey bürokratların bile kent turunda dikkatlerinden kaçmayan Fethiye Camii’ni böyle giderse bundan sonra nasıl görecekleri merak konusu oldu. Milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç ve Vali Öksüz de konuyla ilgili görüşlerini beyan ederek Özgen Beşli’ye hak verdiklerini ve ağaçlandırma çalışmalarının yeniden gözden geçirilmesi kanaatine vardılar.
Yarın kalıcı bir soruna dönüşmemesi için bugünden gerekli araştırmaların yapılarak caminin tarihi duruşunu kapatmayacak şekilde bir çalışma yapılması gerektiği ortaya çıktı.
FETHİYE CAMİİ HAKKINDA
Kars il merkezinde bulunan Fethiye Camisi XIX.yüzyılın başlarında Rusya'nın Kars'ı işgali sırasında kilise olarak yapılmıştır. Kilisenin 15-10 m. güneyine de bir Rus anıtı dikilmiştir. Kars'ın kurtuluşundan sonra camiye çevrilmiştir.
Fethiye Camisi dikdörtgen planlı olarak kesme taştan yapılmıştır. Yapının doğu cephesinde sağlı sollu iki bölüm bulunmaktadır. Altı basamaklı bir merdivenle çıkılan bu bölümde sütunlar arasına iç mekana girişi sağlayan kapılar yerleştirilmiştir. Kapı girişlerinin ve buradaki pencerelerin sağ ve soluna sütunlar yerleştirilerek bu bölümlerin daha hareketli hale gelmesi sağlanmıştır. Aynı zamanda burada sağır sivri kemerler de bulunmaktadır. Yapının batısındaki girişin üzerinde çatıdan daha yüksek olan üç pencereli bir çatı katı da buraya eklenmiştir. Kuzey ve güney kapılarının üzerindeki çatı bölümlerinde ise yonca yaprağı görünümünde sağır kemerler o dönemin mimarisi ile bağdaşmayacak sivri kemerli bölümler de cephede son derece hareketli bir görünüm sergilemektedir.
Yapının kuzey, güney ve batı cephelerinde 1 m.den daha fazla dışarıya çıkıntılı, üzeri çatı ile örtülü kademeli bölümler bulunmaktadır. Yapının dış duvarları ile çatı arasında kalan cephelere dörder sivri kemerli çatı pencereleri açılmıştır. Üst örtünün köşelerinde birer, bunların çatı ile birleştikleri yerlerde de dörder tane baca bulunmaktadır. Yapının çatı bölümünün hemen altında onu çepeçevre kuşatan dantela gibi işlenmiş kabartma süslere yer verilmiştir. Kars'ın soğuk oluşundan ötürü de yapının kuzey yönüne bir kalorifer dairesi eklenmiştir.
Yapının ibadet mekanı, camiye dönüştürüldükten sonra kısmen onarılmış ve orijinalliğinden büyük ölçüde uzaklaşmıştır. İç mekanı geniş bir tavan örtmekte olup, üzeri geometrik bezemelerle süslenmiştir. İç kısmını çepeçevre kuşatan bir balkon düzeni bulunmaktadır. Ayrıca bunlardan bir tanesi loca görünümünde ibadet mekanına taşırılmıştır.
Günümüzde cami olarak kullanılan bu yapının iki yanına, taş kaide üzerinde, yuvarlak gövdeli taştan ve ikişer şerefeli birer minare eklenmiştir.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK