Gazi Kars’ın Yöresel Yemek Destanı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Gazi Kars’ın Yöresel Yemek Destanı
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Tarih araştırmacısı yazar Sultan Aydın'ın Kaleminden…
Gazi Kars’ın Yöresel Yemek Destanı
Kafkasya’nın ve Kars’ın doğal yemeklerinin oluşmasında Kars’ın tarihi, coğrafi yapısı, bitki örtüsü, tarımı, hayvancılığı, mevsimleri ve kış şartları çok önemlidir.
Kars bölgesinde yaşayan insanlarının damak zevkine hitap eden lezzetli yemekler bölgeye hitap eden has yemeklerdir.
Yüzlerce yıllık geçmişine sahip olan bölge önemli mutfak kültürüne sahiptir.
Bu mutfak kültürü içinde bölgede ve Kars’ta yetişen bitkiler, sebzeler ve hayvansal ürünler önemli yer tutmaktadır.
Kars ilimizde yaşayan insanlar Kafkasya’dan devamlı göç almış ve Kafkasya’dan gelip yerleştikleri yerlere yemek kültürlerini de getirerek kaynaşmışlardır.
1800 yılları itibariyle Kafkasya’dan meydana gelen savaşlar ve göçler çok önem taşımaktadır.
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşları Kars ilimizin Ruslara bırakılması savaş sonrası Anadolu’ya yapılan göçler, göçlerin yerine yerleştirilen Ermeniler, yezidiler, malakanlar ve Ruslar kırk yıl kaldıktan sonra 1918-1921 yılları arasında yapılan savaşlar ve antlaşmalarla nüfus mübadelesi yapılmış gayri Müslim olanlar çekilmiş Kafkasya’dan Kars’a büyük göç hareketliliği yaşanmıştır.
Kars ilimizin nüfusunun yüzde sekseni köylerde, ilçelerde, tarım ve hayvancılıkla geçindikleri ve bu nedenle doğal yemekler oluşmuştur.
Kars’ta yaşadığım ve yaptığım derlemelerde aşağıda şiir haline getirdiğim doğal yöresel yemek destanını sizlere sunmayı uygun gördüm.
HEPSİNDEN YİYESEN OĞUL
1
GİDER İSEN YÖREMİZE
KAYMAK BAL YİYESEN OĞUL
ALTMIŞ DÖRT ÇEŞİT NİMET VAR
HEPSİNDEN YİYESEN OĞUL
2
KAHVALTIDA KETE, MAFIŞ
LALANGA YAPMAKDA BİR İŞ
YAĞLI BİŞİ YEMEKTE HOŞ
NEZİH’TEN YİYESEN OĞUL
3
GIREVYER PEYNİRİN BAŞI
ÇEÇİL PEYNİR ARKADAŞI
ŞOR,ÜZDÜ ,PEYNİR KARDAŞİ
KAŞAR’DAN YİYESEN OĞUL
4
AŞA ET SUYU KATARLAR
AZ DA KEKOTU ATARLAR
HEDİH-GOGULDAN KATARLAR
GOGUL DAN YİYESEN OĞUL
5
AŞLARIN BAŞI SÜT AŞI
ÖZEL OLUR EKMEK AŞI
YAŞLILARIN HÖRRE AŞI
HÖRRE’DEN YİYESEN OĞUL
6
ISIRGAN, EVELİK AŞI
MERCİMEK, ERİŞTE AŞI
KUŞ EKMEĞİ, AYRAN AŞI
AYRANDAN YİYESEN OĞUL
7
ERİŞTE, MERCİMEK ,PİLAV
BULGUR DAN YAPILAN PİLAV
GAVILCA LEZZETLİ PİLAV
ÇEHME DEN YİYESEN OĞUL
8
YARMA’DAN ĞAŞIL YAPARLAR
TAŞIMLIK UN DA KATARLAR
YOĞURT SÜRÜP, YAĞ DÖKERLER
YARMA’DAN YİYESEN OĞUL
9
YAPRAKLI ĞENGEL KESERLER
SUDA KAYNATIR SÜZERLER
ÜSTÜNE KURUT SÜSLERLER
ET’LİDEN YİYESEN OĞUL
10
SÜRÜLER DAĞLARI SÜSLER
DAĞLARDA KUZUYU BESLER
ÇOBAN PÖRTETME ET İSTER
ÖZÜNDEN YİYESEN OĞUL
11
SAÇTA KAVURMA GÜZELDİR
KAĞAÇ ET YEMEK ÖZELDİR
KUZU HAŞLAMA GÜZELDİR
KEBAB DAN YİYESEN OĞUL
12
KAZ ETİ BİŞER TANDIRDA
KAĞAÇ KAZ YENER TADINDA
ÇEHME ,BULGUR,UN DEMİNDE
TANDIR DAN YİYESEN OĞUL
13
HOROZ,TAVUK KIZARTMALAR
TAZE FASÜLYELER,GIMILAR
YUMURTAYLA YENİR BUNLAR
PANCARDAN YİYESEN OĞUL
14
KAYMAĞIN KUYMAĞI ÖZEL
HASUDA NIN TADI GÜZEL
YAŞLILARDA YERLER ÖZEL
ONLARDAN YİYESEN OĞUL
15
YAĞLI DÖĞMEÇ KALIN EKMEK
TULUK PEYNİR LAVAŞ EKMEK
YAYLADA KERDİYE EKMEK
EKMEK DEN YİYESEN OĞUL
16
SULTAN SEVER HEPSİNDEN
SOĞUK SUYUN GÖZESİNDEN
PATATESİN KÖZDESİNDEN
HEPSİNDEN YİYESEN OĞUL
SULTAN AYDIN
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK