SAĞLIKHaber Girişi : 20 Ocak 2021 22:10

Genellikle İyi Huylu Yayılma Gösteren Kanser Türü: Kemik Kanseri

Genellikle İyi Huylu Yayılma Gösteren Kanser Türü: Kemik Kanseri
Genellikle İyi Huylu Yayılma Gösteren Kanser Türü: Kemik Kanseri KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Genellikle İyi Huylu Yayılma Gösteren Kanser Türü: Kemik Kanseri

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Genellikle İyi Huylu Yayılma Gösteren Kanser Türü: Kemik Kanseri

Bazı kanser türleri diğerlerine göre daha az görülür. Bunlardan biri olan kemik kanseri yalnızca 100 vakada 1 oranında görülmektedir. Yaygın olarak leğen, kol ve bacakları tutan bu kanser hastalığı iyi huylu ve kötü huylu olarak gelişebilir. Kötü ya da iyi huylu olan kemik kanseri zaman zaman çevre dokulara veya akciğer gibi hayati önemi olan dokulara yayılabilmektedir.

 

Geellikle kötü huylu gelişim gösteren kemik kanseri eklem ve kemik dokusunda gelişmeye başladığında primer kemik kanseri adını alırken vücudun başka bir yerinden (örneğin meme dokusu) kemiğe yerleşen kanserlerde sekonder kemik kanseri adını alır.

Erken tanı ve doğru tedaviyle kemik kanserlerinin yayılması ve büyümesi büyük oradan engellenmektedir. En sık sorulan sorulardan biri olan Kemik kanseri belirtiler nelerdir sorusuna yazının devamında ulaşabilirsiniz.

Kemik Kanserinin Belirtileri Nelerdir ?

Kemik kanserinde belirtiler genellikle geç evrede belirtiler göstermekle beraber ağrı ile beraber seyreder. Başlarda belirtilerini gizleyen kemik kanseri genellikle geçmeyen ve gün boyu yaşanan kemik ağrılarıyla (özellikle kaval, leğen ve kaburga gibi yüzeyi geniş kemiklerde) kendini gösterir.

Çocuklarda meydana gelen kemik ağrıları anne ve babalar tarafından büyüme çağı ağrıları ile karıştırabilmektedir. Büyüme çağında meydana gelen ağrılar geç saatlerde oluşur ve kısa sürelidir ancak kemik kanserindeki ağrılar tüm gün boyunca devam eder. Kemik ağrısı uzun süre devam eden çocuklarınızın takibini yapmanız gerekebilir.

Aşağıdaki belirti ve bulguların sizde de olduğunu düşünüyorsanız en kısa sürede bir uzman hekime muayene olmanızda fayda var.

  1. Analljezik (ağrı kesici) kullanımına rağmen geçmeyen ve ilerleme gösteren ağrılar
  2. Kemiğin hemen üzerinde ciltte şişlik ve kızarıklık
  3. Ağrıyan bölgenizi elle muayene ettiğinizde hissedilen kitle ve sertlikler
  4. Ağrı ile beraber ateş, yorgunluk, halsizlik ve sekeller bulunuyorsa en kısa sürede bir uzman hekime görünmelisiniz.

Kemik Kanseri Neden Olur, Risk Faktörleri Nelerdir ?

Kemik kanserleri diğer kanser türlerine nazaran daha az görülmektedir. Buna rağmen kemik kanseri için de risk faktörleri bulunmaktadır. İşte kemik kanserinin risk faktörleri;

  1. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir.
  2. İlerleyen yaşlarda kemiklerin daha hasarlı olması sebebiyle daha çok görülür.
  3. Uzun boylularda ve hızlı kemik gelişimi gösteren kişilerde daha sık görülür.
  4. Akciğer kanseri gibi yayılma gücü fazla olan kanser türleri kemik içerisinde gelişerek kemik kanserine neden olabilmektedir.
  5. Herhangi bir kanser tedavisinde radyoterapi yöntemiyle yapılan tedaviler kemik kanseri oluşumuna neden olabilir.
  6. Ailede kemik kanseri öyküsü ve kişide kansere yatkın genlerin varlığı kanser oluşumunda etkilidir.

Kemik Kanseri Tedavisi Nasıldır ?

Kemik kanserine yakalanan hastalar tarafından kemik kanseri tedavi yöntemleri veya kemik kanseri tedavi edilmezse ne olur şeklinde sorular gelebilmektedir. Kemik kanserinin birçok tedavi yöntemi vardır. Bunlar;

Cerrahi Tedavi Yöntemi: Cerrahi tedavi yöntemi tümörlü kemiğin ameliyat edilerek çıkarılmasıdır. Kemik kanseri tedavisinde en sık uygulanan tedavi yöntemidir. Ameliyatta kemiğin kanserli bütün dokularının temizlenmesi gerekir. Bir kısmında dahi kalan tümör hücreleri yayılım göstererek kanserin tekrarlamasına neden olabilir. Bu tedavi yönteminden sonra çıkarılan kısmın doldurulması için vücudun başka bir yerindeki kemik dokusundan doku nakli yapılabilir veya yapay kemik kullanılabilir. Bazı vakalarda kemiğin veya uzvun tamamen alınması gerekmekte ve ampute işlemi yapılabilmektedir.

Radyoterapi Yöntemi: X ışını gönderilmesine dayanan radyoterapi yöntemi diğer kanser türlerinde kullanıldığı gibi kemik kanseri tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu tedavi genellikle cerrahi tedaviye destek amaçlı kullanılabildiği gibi ilerlememiş vakalarda da kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemi cerrahi tedavi kombinasyonu ile daha başarılı sonuçlar gösterebilmektedir.

Kemoterapi ve İmmünoterapi Yöntemi: Bu tedavi yöntemleri kanserli hücrelerin ilaç yardımıyla yok edilmesi işlemine dayanır. Diğer tedavi yöntemlerine destek amaçlı verilebileceği gibi ilerlememiş vakalarda cerrahi tedaviye gereksinim duymadan ilaç tedavisiyle iyileşme gösterilebilir.

Dondurulmuş Kemik İle Tedavi Yöntemi Nedir ?

Cerrahi yöntemler çıkarılan kanserli kemik dokusu -180 derecedeki sıvı azot ile dondurulur. Bu işlemde kemik zarar görmez,dayanıklılığı korunur ve kemik kanserli hücrelerden arındırılır.  Bu işlem ilerlememiş kemik kanseri vakalarında uygulanır.

Kemik Kanseri İçin Hangi Bölüme Gidilir ?

Kemik kanseri vakaları onkoloji doktorları tarafından bakılmaktadır. Yukarıdaki tedavi yöntemleri için onkoloji doktorunun tanısıyla beraber cerrahi kliniği ile birlikte tedaviler başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.