Göğermiş peynirli Kars ketesi

Göğermiş peynirli Kars ketesi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars'ın Selim ilçesine bağlı Kekeç köyünde yaşayan Menice Başkaya (65), göğermiş peynirli Kars ketesini tanıttı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya göğermiş peynirli Kars ketesi yemelerini öneren Başkaya, göğermiş peynirin penilisin etkisi yaptığı ve koronavirüse bile iyi gelebileceğini söyledi.

Kars’ın yerel mutafının vazgeçilmezi olan kete özellikle kış aylarında kahvaltılık için pişiriliyor. Bölgenin vazgeçilmezlerinden olan göğermiş peynirle yapılan keteler ise büyük rağbet görüyor. Köylerde kadınların bin bir emekle yazdan hazırladıkları ve tuluklara bastıkları çeçilin yeşermiş rengi almasıyla oluşan göğermiş peynirin sağlıklı olması ve vücudun direncini artırmasıyla da penilisin kadar faydalı olduğuna inanılıyor. Kars ve Erzurum bölgelerinde yaşayanların büyük bir iştahla yediği ve göğermiş peynir bal ve kaşar satan işyerlerinde de bulunduruluyor. Ülke genelinde de ünü gittikçe artan göğermiş peynirin keteye katılması süreci de gittikçe hızlanıyor.

Selim İlçesi’ne bağlı Kekeç köyünde de Menice Başkaya her hafta yoğurduğu hamurlardan göğermiş peynirli kete de pişiriyor. Fırına verilen ketenin pişmesi ve sofraya konulması da heyecanla bekleniyor. Kete fırından çıkar çıkmaz sıcağı sıcağına tüketiliyor.

Menice Başkaya meşhur olan Kars ketesine göğermiş peynir eklediklerini belirterek, “Peynirimiz çok meşhurdur. Penisilin yerine geçmektedir. Biz bu peynirler sürekli yediğimiz için Allah’a şükür koronaya bile yakalanmadık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Sağlık Bakanımıza da göğermiş peynirli Kars ketesi yemelerini tavsiye ediyorum. Ben buradan yapıp gönderebilirim. Veya tarifini veririm kendileri evlerinde eşlerine de yaptırabilirler. Sayın Cumhurbaşkanımız Kars’a gelirse evimize davet ediyorum. Burada kendi ellerimle Kars ketesi yapıp ikram edebilirim” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.