KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Hayvanlara Yönelik Belediyelerden Kaynaklanan Sorunlara İlişkin Mevcut Durum
Hayvanlara Yönelik Belediyelerden Kaynaklanan Sorunlara İlişkin Mevcut Durum
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
AnadoluFed - Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Temsilcisi Bahtiye Altın, İçişleri Bakanlığı’nın bayram öncesi 81 il valiliğine gönderdiği genelgeye rağmen Kars’ta yol alınamadığını belirten “Hayvanlara Yönelik Belediyelerden Kaynaklanan Sorunlara İlişkin Mevcut Durum”u kamuoyuyla paylaştı.
Bahtiye Altın’ın paylaşımı şöyle:
KARS VALİLİK MAKAMINA,
Sn. Vali Türker Öksüz bilgisine,
İlk genelge yayınlandığından bu yana Valilik birimlerinden randevu talep etmeme rağmen, dönüş yapılmadığını üzülerek ifade ederek İç İşleri Bakanımız Sn. Süleyman Soylu'nun hayvan hakları konusunda gösterdiği ilgi ve duyarlılığın kurumunuzca da dikkate alınmasının gerekliliğinin vicdan ve kamu yararına olduğunun altını çizer konunun hassasiyetle üzerinde durulması hususunda ACİL dönüş yapmanızı talep ederim...
KARS İL VE İLÇELERİNDE SAHİPSİZ HAYVANLARA YÖNELİK BELEDİYELERDEN KAYNAKLANAN SORUNLARA İLİŞKİN MEVCUT DURUM:
1. Kars Belediyesi Bakımevi fiziki şartlarının yetersizliği sebebiyle, ilçeler ise bütçemiz yok diyerek kısırlaştırma,tedavi ve besleme hizmetini vermemektedir. Yasal ve vicdani sorumluluklarını taşımayan belediyeler hayvanları sürekli toplayıp yok etmekte, hasta hayvanları tedavi ettirmeden acı içinde ölüme terk etmektedir.
2. Kars ilçe belediyelerinin KISIRLAŞTIRMA yapmayıp, Kars merkeze, köylere, ormanlara, çöplüklere ve başka ilçelere attıkları hayvanlar, oralarda açlık ve hastalıkla gelen ölümlere mahkum olmalarının yanında, kontrolsüz olarak çoğalmaya devam etmektedir.
3. Gönüllüler bu hayvanları beslemek için imkansızlıklar içinde çaba gösterseler de, tüm hayvanların beslenmesi sağlanamamaktadır. Belediyeler ise tamamen göstermelik beslemeler yapmaktadır. Kümes hayvanlarının yaygın olduğu bölgede aç kalan hayvanlar hayatını sürdürebilmek, yavrusunu doyurabilmek için zaman zaman, sokaklarda SERBESTÇE DOLAŞAN kümes hayvanlarına zarar vermekte , vatandaş sahibi olduğu hayvan için tedbir almak yerine açlıkla,susuzlukla mücadele eden zavallı hayvanları hedef göstermektedir.
4. Belediyeler, bakımevlerinin kötü koşulları, hayvanların toplanıp bilinmeze götürülmelerine karşı mücadele veren gönüllülere düşman muamelesi yapmakta, gönüllüye destek vermek yerine ,görevlerini yapmadığı gibi kendisine şikayete gelen vatandaşa gönüllüyü hedef göstererek toplum da huzur ve güveni sarsarak, her türlü zorluğu çıkarmaktadır.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ VE YAPILMASI GEREKENLER:
1. Kars ve ilçe Belediyeleri tedavi sağlayabilmek için Kafkas üniversitesi ile tedavi protokolü yapmalı. Fakülte de tedaviye giden hayvanların tamamen iyileşene kadar fakültede tedavilerinin tamamlanması için HAYVAN HASTANESİ'NDE tüm tıbbi ve etik koşullar oluşturulmalıdır.
İlçe belediyeleri kendi KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ MERKEZLERİNİ oluşturana kadar, yerel kliniklerden HİZMET ALIMI yaparak kısırlaştırma imkanı sağlamalı, bunun etik ve tibbi koşullarda sağlıklı biçimde yapılması için Bakımevi olmayan belediyeler KISIRLAŞTIRMA ve TEDAVİ MERKEZLERİNİ kamuya ait kullanılmayan binaları değerlendirerek ve ilgili kurumlarca tahsisi yapılarak oluşturulmalıdır.
2. Kars ve İlçe belediyelerinin köpekleri toplayıp , çöplüğe ormanlara köylere atması yasal olarak önlenmeli, ayrıca kolluk kuvvetlerine belediye araçlarında denetim yapması talimatı verilmelidir.
3. UMUMİ YERLERDE, GENEL TAŞIT ARAÇLARINDA VE HER TÜRLÜ BİNALARDA UYULMASIGEREKEN BELEDİYE EMİR VE YASAKLARI (Madde Ç) GEREĞİ
Kümes, ahır ve ağıl hayvanlarını sokaklara bırakmak, park, bahçe, arsa, cami ve diğer mabetlerin avlularında otlatmak, Belediyece tayin edilen cadde ve yollar dışındaki yollardan ve meydanlardan geçirmek engellenmeli,
Bu madde gereği Kars il ve ilçelerinde belediyelerin sahipli hayvanlar için genel tedbirleri alması sağlanmalıdır.
4. Hayvanları Koruma Kanunu ve İç İşleri Bakanlığı 7486 sayılı genelge gereği tüm il genelinde sokak hayvanlarının düzenli beslenmesi için ilçeler bazında besleme grupları kurulmasına yönelik gerekli koordinasyonun sağlanmasını ve yapılacak tüm bu çalışmalar için İL ÖZEL İDARE katılımının sağlanmasını , YASAYA AYKIRI uygulamalara karşı çıkan gönüllülere düşmanca yaklaşmak yerine, gönüllüler ile YASAL HÜKÜM OLARAK iletişim içinde hizmet verilmesini önemle TALEP EDİYORUZ
Müraacatımıza ilişkin tarafımıza 4982 sayılı bilgi edinme yasası gereği bilgi ve cevap verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımızla arz ederiz.
Bahtiye ALTIN / 0506 0283862
AnadoluFed - Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Temsilcisi
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN CEVABI:
T.C. İÇ İŞLERİ BAKANLIĞI
İller İdaresi Genel Müdürlüğü
Konu:Hayvanların Korunması İlave Tedbirler
10.07.2020 tarihli ve 11172 sayılı Genelgemiz.
Hayvanların sağlıklı bir ortamda yaşamalarını ve iyi muamele görmelerini temin etmek, acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını sağlamak, kendi aralarında ve çevreyle bir düzen içinde yürüttükleri ilişkilerini biyolojik, fiziksel ve ekolojik sistem içerisinde sürdürmelerini sağlamak amacıyla ilgide kayıtlı Genelge yayımlanmış: hayvanlara karşı işlenen suç ve kabahatlerin engellenmesi, işlenen suç ve kabahatlerin karşılıksız kalmaması ve ivedilikle müdahale edilebilmesi için etkin bir ihbar, șikayet ve istek mekanizması olarak Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) mobil uygulaması hayata geçirilmiştir.
Yine anılan Genelge'de, hayvan barınakları/hastanelerinin belirli periyotlarla ziyaret edilmesi ve barınakların mevzuat ile belirlenen şartları taşıyıp taşımadığı hususunda gerekli denetimlerin yapılması, belediyelerin hayvanların korunmasına yönelik görevlerini yerine getirmedeki ihmal veya kasıtlı uygulamalarının takip edilmesi, gerekli hallerde inceleme/soruşturma başlatılması ya da Bakanlığımızdan inceleme/soruşturma başlatılmasının talep edilmesi talimatlandırılmıştır.
Ancak hayvan barınak/hastanelerinde çalışan görevlilerin resmi tatil, ulusal ve dini bayramlarda izne ayrılmaları nedeniyle barınak/hastanelerde hali hazırda tedavisi devam etmekte olan ve/veya trafik kazalı, yaralı ve acil müdahale gerektiren hayvanların, yeterli veteriner ve ekip olmadığından barınak/hastane veya sokaklarda acı, ıstırap ve eziyet Içerisinde yaşadıklarına ve/veya can verdiklerine yönelik Bakanlığımıza şikayetler ulaşmaktadır.
Bu kapsamda, ilgide kayıtlı Genelge'ye ilave olarak Vali ve Kaymakamlarca;
- Hayvan barınak/hastanelerinde bulunan veya trafik kazalı, yaralı hayvanlara acil müdahale edilmesi ve hizmetlerin herhangi bir eksiklik/aksaklığa mahal vermeden sürdürülmesi amacıyla resmi tatiller, ulusal ve dini bayramlarda hayvan barınak/hastanelerinde nöbetçi veteriner hekim ve en az iki personelin görevlendirilmesine yönelik tedbirlerin alınması,
- Vali ve Kaymakamlarca görevlendirilen ekipler tarafından, hayvan barınakları/hastanelerinin resmi tatiller, ulusal ve dini bayramlarda da ziyaret edilerek hayvanların korunmasına yönelik görevlerin yerine getirilip getirilmediğinin takip edilmesi, gerekmektedir.
Hayvanların; yaşam ile fiziksel/ruhsal bütünlüklerinin korunmasına ilişkin haklarının, her şart ve durum altında ön planda tutulması suretiyle yukarıda belirtilen hususların kolluk birimleri, yerel yönetimler, ilgili kamu kurum/kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordine edilerek planlanması /uygulanması ve konunun Valiler/Kaymakamlar ile diğer sıralı/sorumlu amirler tarafından bizzat takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususunda;
Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.
Süleyman SOYLU
Bakan
Dağıtım Gereği:
81 İl Valiliğine,
Jandarma Genel Komutanlığına,
Emniyet Genel Müdürlüğüne,
Sahil Güvenlik Komutanlığına,
Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığına,
Kontrolörler Başkanlığına,
Bilgi:
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına,
Tarım ve Orman Bakanlığına
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK