Kars’ın merkeze bağlı Boğazköy Köyü’nde, baraj nedeniyle taşınmazlarının istimlak olması ve yeni köyde verilen alanın darlığı nedeniyle eski düzenini kuramayan Alişan Çohantimur, “Kendi paramla bile yer alamıyorum. Baraj suyu da kapıya dayandı. Şu anda 15
��stimlak Mağdurunun Feryadı: Paramla bile yer alamıyorum
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kars’ın merkeze bağlı Boğazköy Köyü’nde, baraj nedeniyle taşınmazlarının istimlak olması ve yeni köyde verilen alanın darlığı nedeniyle eski düzenini kuramayan Alişan Çohantimur, “Kendi paramla bile yer alamıyorum. Baraj suyu da kapıya dayandı. Şu anda 150 adet büyükbaş hayvanımı 3 ahıra sıkıştırdım. İlkbaharda yer verilmez ise hayvanlarımı satıp zorunlu göçmek zorunda kalacağım” dedi.
Alişan Çohantimur, babadan kalma marda ve süt işletmeciliği mesleğini çocukluğundan bu yana yürüttü. Merkeze 20 km mesafedeki Boğazköy’de düzenini kurup işletmesini sürekli büyüttü. Köyde konut, işçi evi, 3 ahır, mandra ve bunlar için bir çok makine ekipman aldı. Yaz aylarında 10 işçi çalıştıran vergi mükellefi Alişan Çohantimur, bu düzenini hemen hemen bir mahalleye sığabilecek seviyeye getirdi.
Alişan Çohantimur’un köyüne yaptığı bu yatırımlar Kars Barajı’nın yapılması ve taşınmazların istimlakı nedeniyle çıkmaza girdi. Köy tüzel kişiliği kanunuyla yeni yapılan köyde sınırlı tutulan yerleşim alanı Alişan Çohantimur’u zora soktu. Yeni köyde verilen 1800 metrekare alan ve bunun da etrafından 3 adet yolun geçmesi ve 5 metre geri çekilmesiyle 800 metrekareye düştü. Buraya sadece madra yapabilen Çohantimur, hayvanlarını ve diğer taşınmazlarını getiremedi. Su da köye gelince çaresizce 150 büyükbaş hayvanını 3 ahıra sıkıştırdı. Suların yükselip etrafı kaplamadan eski düzenini kurabilmek için parasıyla yer istiyor. “Paramla yer bulamıyorum” diyen Çohantimur, göç etmemek ve köyünde düzenini devam ettirmek istiyor.
SU GELDİ KAPIYA DAYANDI
Alişan Çohantimur, “Baraj dolayısıyla buralar istimlak oldu. Benim burada 400 metrekare kapalı alan 1 mandram, 150 adet büyükbaş hayvanlık 3 adet ahırım, 160 metrekare bir adet daire, işçilerime ait 40 metrekare 1 adet konut ve dört gözlü 140 metrekare köy evim istimlak oldu. Yeni yapılan köyden ise 1 parsel 1800 metrekare yer alabiliyorum. Başka yer alamadım. Bu yerin de 3 tarafı yol. Her yoldan 5 metre geri çekme zorunluluğum var. Böyle olunca da 800 metrekaresini kullanabiliyorum. 800 metrekare yere de sadece depo gibi bir yer yaptırıp mandra malzemesini taşıyabildim. Malzememin yarısı da dışarıda. Şu anda ben 150 büyükbaş hayvanla burada kalmak zorundayım. Su da gelmiş kapımın önüne çıkmış.” dedi.
ZORUNLU OLARAK KÖYÜMDEN ÖÇÜYORUM
“Ben paramla yeterli yer alamadım.” diyen