Kadınların tandırda ekmek mesaisi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kadınların tandırda ekmek mesaisi
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Karakale köyünde yaşayan Yurdagül Deveci (60), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne tandırda ekmek pişirerek girdi. 1’ kız 4 çocuk ve 2 torun sahibi oğlu Nizamettin ile birlikte kalıyor. Gençlik yıllarından bu yana ortalama her hafta ekmek pişiren Yurdagül Deveci 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne de tandırda ekmek pişirerek girdi.
Yurdagül Deveci, “32 yıldır tandır ekmeği pişiriyorum. Kaynanamdan bana kaldı. Kaynanam bana tandırda ekmek pişirmeyi öğretti ve o günden bu yana ihtiyaç olduğunda tandırda ekmek pişiriyorum. Bugün 1 haftalık ekmek pişireceğim. Bazen 10 günlük de pişiriyorum. Evimize gelen misafirler ve işimizin durumuna göre ekmek pişiriyorum. Akyamdan hamuru hazırlıyorum evde gece bekliyor. Sabah da erkenden kalkıp sobamı yakıyorum. Ardından tandırı hazırlıyorum sonra da ekmek pişirmeye başlıyorum. Önce lavaş yapıyorum sonra da yuvarlak ekmekleri yapıyorum. Kadınlar günü kutlu olsun. Kadınlar olmazsa hiçbir şey olmaz. Her şeyin önünde kadınlardır. Yapan, yakıştıran kadınlardır. Kadınlara öncülük verilsin. Kadınlara el kalkmasın. Kadınlara kalkan eller kırılsın. Kadınlar cefakardır, kadınlar çalışkandır. Hep kadınlar eziliyorlar. Erkek de ezilir ama kadın daha çok ezilir. Mesela burada köydeyiz. Burada her şey kadınların elinden geçer. Erkek çalışıp getiriyor ama ekmeği ben yapıyorum, çocukları ben büyütüyorum onun için kadınların çilesi daha çoktur. Kadınlar hayvanlara bakıyor, süt sağıyor, peynir yapıyor yani her şeyi kadınlar yapıyor. Kadının Doğu’da çilesi çok. Doğu’da küçük büyük daha iyi bilinir. İmkanı olan köyüne dönsün bence.” dedi.
Köydeki 1 gününü de anlatan Yurdagül Deveci şunları söyledi:
“Her sabah saat 05.00’de uyanırız gece saat 22.00’ye kadar çalışırız. Kalkar kalkmaz abdest alıp namazımı kılıyorum. Gelip ahırda hayvanları sağıyorum. Sobamı kalıyorum ondan sonra çay hazırlıyorum. Sonra oğlumla birlikte ahıra gidip hayvanlara bakıyorum. Ondan sonra da gidip ailece kahvaltı yapıyoruz. Ardından ev işleri başlıyor akşama doğru tekrar hayvanların bakımı ve beslenmesi başlıyor. Kaz ve tavuk da besliyoruz. Kazlar yumurtluyor onlara bakıyoruz. Böyle gidiyor köy hayatı böyle. Hafta da birde ekmek pişiriyoruz. Nüfusu çok alanlar 4-5 günde bir ekmek pişiriyor.”
Yurdagül Deveci de çocuklara sarı yağ sürdüğü sıcak tandır ekmeğinden ikram etti. İştahla ekmeği yiyen çocuklar ninelerine teşekkür ettiler ve her tandır damından duman çıktığında koşarak tandıra gelip ekmek yediklerini belirttiler.
Tandırdaki sıcak ve taze ekmek evin sahipli köpeklerine de verildi.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK