KARS Haber Girişi : 04 Eylül 2024 00:01

Kafkas Üniversite’sinden Teksas A&M Üniversitesine (TAMU) Bilimsel ve Araştırma Köprüsü

Kafkas Üniversite’sinden Teksas A&M Üniversitesine (TAMU) Bilimsel ve Araştırma Köprüsü
Kafkas Üniversite’sinden Teksas A&M Üniversitesine (TAMU) Bilimsel ve Araştırma Köprüsü KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kafkas Üniversite’sinden Teksas A&M Üniversitesine (TAMU) Bilimsel ve Araştırma Köprüsü

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde yapılan çalışmalar ve projeler meyvesini verdi. 2019 yılından beri çok sıkı ve sınırlı pandemi koşullarına rağmen Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama ile Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı’nda hayvan üremesi biyoteknolojileri alanında yürütülen çalışmalar sonucu Teksas Üniversitesi Tarım ve Mekanik Bilimleri Üniversitesi ile bilimsel işbirliğine giden zemin de hazırlanmış oldu.

2019 yılından beri yürütülen “ Embriyo Transferi ile Etçi Beefmaster Sığır Irkının Çekirdek Sürüsünün Oluşturulması” projesi başarı ile sonuçlanmış olup, elde edilen etçi Beefmaster ırkı 2 boğa ve bir baş düve sperması ve embriyosu alınarak TİGEM tesislerinde çoğaltılmak üzere T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı, Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma Ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü tesislerine gönderildi. Ardından boğalarda sperma alma ve dondurulma çalışmalarına başlandı. Türkiye’de canlı damızlık ithalatı yerine embriyo kullanılarak genomik testli damızlık üretme girişiminde bir ilk olarak değerlendirilebilecek bu çalışma ülkemizde çeşitli basın ve yayın organlarında yayınlandı ve dönemin Bakanları tarafından takdir gördü.

Bu ay içerisinde Teksas Tarım ve Mühendislik Bilimleri Üniversitesi bünyesinde yapılan Etçi Sığır Kısa Kursu (BCSC), Amerika Birleşik Devletleri Beefmaster Sığır Yetiştiricileri Birliği (BBU) geleneksel eğitim ve sosyal etkinlikleri ve Teksas Üniversitesi Tarım ve Mühendislik Bilimleri Üniversitesi ile işbirliği protokololü imzalanmasına yönelik gelen bir davet üzerine Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Kapu ile beraberinde proje yöneticileri Prof.Dr. Yavuz Öztürkler ve Prof. Dr. Cihan Kaçar Teksas’a giderek 4-11 Ağustos 2024 tarihleri arasında bir dizi etkinliklere katıldılar.

Teksas Üniversitesi Tarım ve Mühendislik Bilimleri Üniversitesi ile Kafkas Üniversitesi arasında Veterinerlik ve Hayvancılık Ağırlıklı Protokol Üniversiteler arasında imzalanan protokol ile üniversitenin veterinerlik ve hayvancılık alanında önemli işbirliklerine giden bir adım ile genç araştırmacılar için önemli bir kapı aralanmış oldu.

Teksas A&M Üniversitesinin Tarım ve hayvancılık hizmetlerine yönelik olarak yaklaşık bir asır önce kurulan Teksas A&M Agrilife Service’inin ilgili birim yöneticileri Mary Bryk ve Daniel Putnam’ın katıldığı işbirliği protokolü imzalanması toplantısına Kafkas Üniversitesi’ni temsilen Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Kapu ile Prof.Dr. Yavuz Öztürkler ve Prof.Dr. Cihan Kaçar katıldı.

Toplantıda her iki üniversitenin yakın geleceğe yönelik yapabilecekleri işbirlikleri ve projeler hakkında görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerde “Veteriner hekimlik, Hayvancılıkta biyoteknolojik üretim, Gıda ve mekaniğe dönük mühendislik bilimleri” konularI üzerinde duruldu.

İlgili alanlarda öğretim elemanı değişimi, misafir öğretim üyesi kabulü ve ileriye dönük bilimsel proje işbirliklerini öngören görüşmeler yaklaşık 2 saat sürdü. Öte yandan kısaltılmış adı ISEP olan Uluslararası Öğrenci Değişim Programına başvuru ve kabul ile ilgili olarak da önemli bir ön görüşme gerçekleştirildi.

Teksas gezisini değerlendiren Rektör Prof.Dr. Hüsnü KAPU şunları söyledi:

“ Üniversitelerin misyonlarından biri de dünyaya açılmak ve bilimsel anlamda globalleşmenin gündeminden uzak kalmamaktır. Bu bağlamda, 1876 yılında kurulmuş dünyanın önemli ve köklü üniversitelerinden biri olan Teksas A&M Üniversitesi ile yapmış olduğumuz toplantı ve görüşmeler çok olumlu havada geçti. Yapmış olduğumuz görüşmeler çerçevesinde ileriye dönük olarak çok önemli bir adım attığımızı düşünüyorum. Özellikle öğrencilerimiz açısından Uluslararası Öğrenci Değişim Programı ISEP’e katılım sağlandığında Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere bir çok ülkede lisans düzeyinde öğrenci değişim ve kabulü ile ilgili bir akreditasyon sağlanmış olacaktır. Öte yandan Teksas A&M Üniversitesinin tarım ve hayvancılık alanında uzmanlaşmış ve büyük birikimi olan bir üniversite olması ve ayrıca bizim üniversitemizin de ana misyonunun hayvancılıkta uzmanlaşmış bir üniversite olması gerçeğinden hareketle bu adımın ve gezinin hem üniversitemiz hem de şehrimiz adına bilimsel, eğitsel, teknik ve ileriye dönük projeler açısından verimli olduğunu düşünüyorum. Haziran ayı içerisinde Zagrep Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği protokolünün ardından bu gelişme bizim için ayrıca memnuniyet verici olmuştur”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.