GÜNCELHaber Girişi : 24 Eylül 2021 00:20

Kamışları samana çeviriyorlar

Kamışları samana çeviriyorlar
Kamışları samana çeviriyorlar KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kamışları samana çeviriyorlar

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Taşbaşı köyünde saman sıkıntısı çeken vatandaşlar köy arazisi içinde bulunan Çıldır Gölü kıyısındaki sazlık alanda biten 3 metrelik kamışları traktörle biçerek patosla samana çevirdiler. Dural Taşdemir,  ilk kez bu denemeyi yaptıklarını belirtti.

Kars Ardahan istikametinde Çıldır Gölü’nün başlangıç noktasında bulunan Arpaçay’ın Taşbaşı köyünde bu yıl etkili olan kuraklık köylüleri farklı arayışlara itti. Uzun yıllar balık tuttukları kıyı kesiminde son yıllardaki kuraklık nedeniyle suların çekilmesiyle sazlıkların sayısı arttı. 200 dönümlük alan tamamen sazlıkla kaplandı. Üretilmesi halinde 500 ton saman elde edileceğini belirtilen Çıldır Gölü kıyısında son günlerde hummalı bir çalışma başlatıldı.

Kars’ta ilk defa kamıştan saman üretilmesi planlarını yapan Dural Taşdemir, 4 amca çocuğuyla birlikte bir araştırma yaptı. Kamıştan alınan samanı hayvanlara yediren Taşdemir ailesi olumlu kanıya vardıktan sonra traktörle kamışları biçip birkaç gün kuruttular. Ardından da patosu göl kenarına getirerek kamışları samana çevirmeye başladılar.

Dural Taşdemir, “Biz beş amca oğlu buradaki kamışı nasıl değerlendirebiliriz diye düşündük birkaç defa geldik gittik, traktörle biçilir mi biçilmez mi diye düşündük sonra baktık biçiliyor. Çıldır gölünün hemen kenarındaki kamışları değerlendirmek istedik. Önceden sulak araziydi bu sene de kuraklık olması sebebiyle traktörler batmadı onlarla biçtik topladık çok da güzel bir saman çıkıyor. Güneydoğudan gelen kilogram fiyatı 1 TL  olan samandan çok daha kaliteli bir saman. Bunları bu şekilde değerlendiriyoruz. Patosla saman haline getirip, hayvanlarımıza yedirmek için bu şekilde bir değerlendirme yaptık ve oldu. Çok güzel bir zaman çıkıyor bu şekilde işler yaptık burada.” dedi.

Daha önce hiç denemediklerini bunun ilk olduğunu belirten Taşdemir, “Çok eski yıllardan yapıldı mı bilmiyorum ben 32 yaşındayım daha önce hiç böyle bir şey yapılmadı, zaten bu olduğumuz yerler tamamen suydu işte bu 2021 yazında burada ciddi bir kuraklık oldu. Bu kuraklık sebebiyle sular çekildi ve traktörler batmadı. Kamış ama yüzde sekseni ot, yeşillik, yaprak. Yani çok kaliteli bir saman çıkıyor hayvanlar çok iyi yiyor götürdük denedik. Biraz zahmetli bir iş bugün ekipmanları burada çalıştıramıyoruz biz. Biçsek 500 ton saman çıkar yani çok ciddi boyutta kamış var burada yaklaşık 200 dönümlük bir arazi burası büyük bir alanda var. Zahmetli olduğu için işte havalar soğuyana kadar ne kadar yapabilirsek biz buna devam edeceğiz. Hem maddi olarak da bize faydası çok dediğim gibi kilogram fiyatı 1 kg olan bide güneydoğu samanı bu samandan çok farklı. Bu saman çok daha kaliteli. Kendi ihtiyacımızı buradan tamamlamış  olduk devam da edeceğiz.” dişe konuştu.

Taşdemir ayrıca, “Kendi köyümüzün sınırları içerisindeyiz. Şu anda Taşbaşı köyü mevkisini de bu şekilde yaptık.  Biz bunu 4-5 gün önce biçtik biraz kuruması gerekiyordu patos daha iyi yemesi için. 4 gün kurudu 2-3 gündür de bu işi yapıyoruz traktörle toplayıp buraya getiriyoruz burada da elimizle patosa atarak saman haline getiriyoruz.” şeklinde konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.