KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK “Karabağ’da Talan Var, Hocalı’da Soykırım” Sergisi Kars Tren Garı’nda“Karabağ’da Talan Var, Hocalı’da Soykırım” Sergisi Kars Tren Garı’nda “Karabağ’da Talan Var, Hocalı’da Soykırım” Sergisi Kars Tren Garı’nda
“Karabağ’da Talan Var, Hocalı’da Soykırım” Sergisi Kars Tren Garı’nda
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesince hazırlanan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TCDD’nin desteklediği serginin tanıtımı için 27 Şubat 2020 tarihinde Ankara Tren Garı’nda Doğu Eksperisyle yola çıkan “Karabağ’da Talan Var, Hocalı’da Soykırım” Sergisi Kars Tren Garı’nda ziyaretçileriyle buluştu.
Yaşlı, kadın çocuk denilmeden şehit edilen 613 kardeşimizin anılarının yaşatılması, yapılan zulmün gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla hazırlanan sergi Kars Tren Garı’nda açıldı. Vatandaşlar ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği sergide gerçek fotoğraflardan esinlenilerek yapılan tablo ve objeler yer aldı. Ziyaretçiler, vagon içinde sergilenen eserleri inceledikten sonra ziyaretçi defterine duygularını yazıp imzaladılar.
SERGİDE 60 SANATÇININ ESERİ YER ALIYOR
Hocalı Katliamı’nın 28’inci yılı nedeniyle milli konularda farkındalık oluşturmak ve aynı acıları yaşamış farklı coğrafyalardaki Türklerin kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla oluşturulan sergi, Kayseri, Erzincan, Erzurum, Sarıkamış ve Kars’ta Doğu Ekspresi’nin durduğu garlarda ziyaret edildi. İşgal altındaki Karabağ’da Ermenilerin tahrip ettiği Türk eserlerine ait fotoğraf karelerinin sanatçılarda uyandırdığı duygulardan yola çıkılarak yapılan tablo ve objelerin yer aldığı sergide, ikisi Azerbaycanlı olmak üzere 60 sanatçının çalışmaları bulunuyor.
KARA TREN SESLENİYOR
KARABAĞ’DA TALAN VAR HOCALI’DA SOYKIRIM
Hocalı Soykırımının 28. Yıldönümünde milli konularda farkındalık yaratmak ve aynı acıları yaşamış farklı coğrafyalardaki Türklerin kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, TCDD Taşımacılık’ın katkıları, TRT Avaz Kanalının da basın desteği ile Ankara’da başlayacak, Kayseri’de devam edecek Erzincan, Erzurum, Sarıkamış, Kars gibi Ermeni zulmüne uğrayan şehirlerin İstasyonlarında belli zaman aralıklarında duracak Trende bir sergi düzenlenmiştir.
Bu Sergi Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı ve Türk Sanatı Topluluğu tarafından 60 sanatçıya gönderilen İşgal altındaki Karabağ’da Ermenilerin tahribine uğrayan Türk eserlerine ait fotoğraf karelerinin sanatçılarda uyandırdığı duyguların yansıtıldığı eserlerden oluşmuştur.
Harabeye dönüşmüş şehirlerin, tahrip edilmiş türbelerin, camilerin, konakların, evlerin, kalelerin ve mezar taşlarının içimizi yakan görüntülerine sahip bu fotoğraflar sanatçıların eliyle resimlere, heykellere dönüştüler. İşte bu Sergi Vagonu “Karabağ’da Talan Var, Hocalı ’da Soykırım” konulu bu karma serginin eserlerini taşıyor. Bizler bu Serginin yolculuğunu başka ulaşım araçlarıyla da yapabilirdik. Ama tren olsun istedik… Aklımızda Kara Trenler…
1915’li yıllarda cepheye gidenlerin dönemediği o Trenleri düşündük, 1944 yılında Kırım Türklerini, Ahıska Türklerini sürgüne yokluğa götüren Kara Trenler gibi çığlığı içimizi yakan Kara Trenleri düşündük.
Ancak bu defa Kara Tren hüzün taşıdığı kadar hak arayışını da taşımakta adalet için. “ Kara Trenin Karabağ’da Talan Var, Hocalı ‘da Soykırım” seslenişinde, Ermenilerin 26 Şubat 1992 yılında acımasızca katlettiği 613 Hocalı şehidi, Karabağ’da işgal altındaki vatan toprakları, geçmişte yaşadığımız, yaşanılan bütün katliamlar, soykırımlar adına mazlumların yarım kalan hayatları adına atılan bir çığlık var. Vicdanı olan, insan olan duysun diye…
Türk Milleti unutmasın, unutturmasın diye… “Kara Tren Sesleniyor
Karabağ’da Talan Var Hocalı’da Soykırım”
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK