GÜNCELHaber Girişi : 08 Ocak 2018 11:40

Karaboğazlı Dağbülbülü Doğu Anadolu’da İlk Kez Görüldü

Karaboğazlı Dağbülbülü Doğu Anadolu’da İlk Kez Görüldü
Iğdır Aras Kuş Cenneti’nde 2017’de Türkiye halkası takılan 126 türden 10,282 kuştan biri

Karaboğazlı Dağbülbülü Doğu Anadolu’da İlk Kez Görüldü

KAFKAS HABER AJANSI

Iğdır Aras Kuş Cenneti’nde 2017’de Türkiye halkası takılan 126 türden 10,282 kuştan biri

Iğdır Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde Kafkas Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Koç Üniversitesi, Utah Üniversitesi ve Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen kuş halkalama çalışmalarında Karaboğazlı Dağbülbülü (Prunella atrogularis) Doğu Anadolu’da ilk kez, Türkiye’de de ikinci kez görüldü. Normal dağılımı Hazar Denizi’nin doğusunda olan bu türe ait bu genç bireyin sonbahar göçü sırasında yolunu şaşırdığı düşünülüyor. Karaboğazlı dağbülbülüyle beraber, Türkiye tarihi boyunca kaydedilmiş 483 kuş türünün `’ının sadece 12 yılda görüldüğü Aras Nehri Kuş Cenneti 288 kuş türüne, Iğdır ili de 327 kuş türüne ulaştı.

Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’nde 14 Ağustos’ta başlayan 23. araştırma sezonu çalışmaları, 15 Kasım’da sona erdi. Halkalama yapılan 90 günde 97 farklı türden toplam 6193 kuş yakalandı. Dönem içerisinde 5482 kuşa halka takıldı. 711 kuş ise kontrol ya da aynı dönem içerisinde tekrar yakalanan kuş olarak kayıt altına alındı. Karaboğazlı Dağbülbülü (Prunella atrogularis) Doğu Anadolu’da ilk kez ve Türkiye’de ikinci kez, Esmer Çıvgın (Phylloscopus fuscatus) da Doğu Anadolu’da ikinci kez görüldü ve halkalandı. Ayrıca Alaca Baykuş (Strix aluco) Aras Nehri Kuş Cenneti’nde ilk defa yakalandı ve halkalandı. Bu yılki çalışmalarda en fazla halkalanan kuş Mavigerdan (Luscinia svecica) olurken, onu Kır Kırlangıcı (Hirundo rustica) ve Çıvgın (Phylloscopus collybita) izledi.

Iğdır Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde 2017 yılında 126 türden 10,282 kuşa Türkiye halkası takıldı. Türkiye’de bu sene yürütülen halkalama çalışmalarında 143 türden 16,620 kuşa Türkiye halkası takıldı. 2017’de Türkiye’de halkalanan kuşların b’si, Iğdır’ın Yukarı Çıyrıklı köyü Tuzluca ilçesindeki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde halkalanmış oldu.

Aras’taki çalışmalara bu yıl 28 gönüllü katıldı. Çalışma alanını 108 öğrenci ve 56 doğasever ziyaret ederek bilgi aldı. Mart ayında eksi 10 derecede başlayan kuş araştırma ekibi, Ağustos’da 45 dereceyi gördü.

Aras’ta 2006’dan bu yana 23 sezon boyunca halkalanan kuşlardan 12 farklı türden 20 kuş, 3 kıtada 14 farklı ülkede tekrar yakalandı ya da avcılar tarafından vurularak öldürüldü. 2 farklı ülkede halkalanan 2 kuş türü ise Aras’ta ağlara takıldı. Aras Nehri Kuş Cenneti’nde bugüne kadar 100.000’e yakın kuşa Türkiye halkası takıldı. Yani halkalanan ortalama 5000 kuştan sadece birinden tekrar haber alındı. Arazide 12 yıl boyunca yaklaşık 1700 arazi günü her gün 16 saat emek veren yüzlerce gönüllü, öğrenci ve bilim insanının topladığı değerli veriler sayesinde, Aras Nehri Kuş Cenneti’nin küresel önemi ortaya çıktı. Şimdiye kadar kaydedilen 288 kuş türüyle, Aras Nehri Kuş Cenneti Doğu Anadolu bölgesi ve Türkiye’nin doğu yarısında kuşlar için en zengin nokta oldu. Dünya kuş gözlemciliğinin merkezi olan "ebird" sisteminde Türkiye’de en fazla kuş türü görülen alan konumuna geldi. Türkiye’deki kuş türlerinin `’ı ve Iğdır ilindeki kuş türlerinin

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.