KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Kars BİLSEM, sağlıkçılar için siperlik üretiyorKars BİLSEM, sağlıkçılar için siperlik üretiyor Kars BİLSEM, sağlıkçılar için siperlik üretiyor
Kars BİLSEM, sağlıkçılar için siperlik üretiyor
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kars Milli Eğitim Müdürlüğü Fahrettin Kirzioğlu Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) okulunda 3 boyutlu yazıcılar ile üretilen koruyucu siperlikler sağlık kuruluşlarına ulaştırılıyor. Sağlık çalışanlarına şu ana kadar 200 adet siperlik teslim edildi, 100 adet siperliğin üretimi de devam ediyor. 7/24 esasına göre yapılan üretimin artırılması için yeni projeler hazırlanıyor. Serhat Kalkınma Ajansı’nın COVID-19 ile ilgili bir hibe açmasıyla kolları sıvayan BİLSEM, o proje kapsamında 3D atölyesini zenginleştirmeyi hedefliyor.
BİLSEM'LER DE GÖREVDE: SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN YÜZ KORUYUCU SİPER ÜRETİMİ YAPIYORLAR
Koronavirüs salgını kapsamında sağlık çalışanlarına gönüllü olarak verilen desteklerden biri de BİLSEM’den geldi. Meslek liselerinin ardından koronavirüs önlemlerine yönelik üretim faaliyetlerine dahil edilin BİLSEM’ler sağlık çalışanları için üretimine başladıkları yüz koruyucu siper maskeleri sağlıkçılara ulaştırıyorlar. Yüz koruyucu siperin üretilmesi için gerekli tasarım çalışmaları yapılarak ve altyapı destekleri sağlanan BİLSEM'de 3-D yazıcılarla yüz koruyucu siperlik üretimi yapılıyor.
ÜRETİM 24 MART’TA BAŞLADI
Fahrettin Kirzioğlu Bilim ve Sanat Merkezi olarak başladıkları maske üretimini aralık vermeksizin sürdürdüklerini belirten Müdürü Ali Kasım Bulut, “24 Mart’tan beri Bilim ve Sanat Merkezi olarak maske üretimine başladık. 3D yazıcılarla gerçekleştirilen, 3D yazıcısı olan şirketlerin başlattığı bir kampanya vardı. Daha sonra buna Milli Eğitim Bakanlığımızın öncülüğünde Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün direktifleriyle bütün Bilim Sanat Merkezleri bu maskeleri üretmeye başladı. Elimizde bulunan 3D yazıcılarla bilgisayarda kendi planladığımız modellemelerle sağlık çalışanlarımıza ücretsiz maske üretiyoruz. Ham maddesini şuan kendi imkanlarımız doğrultusunda karşılıyoruz aynı zamanda Memur-Sen genel merkezi bakanlığımızla bir protokol imzaladı. O protokole istinaden sponsorluğunu da almış olduk. Şimdiye kadar İl Sağlık Müdürlüğümüze ve ilimizin farklı sağlık kuruluşlarında çalışanlara yaklaşık 200 tane siperlik verdik. 100 tane daha üretimimiz var onları da önümüzdeki hafta içi inşallah teslim edeceğiz.” dedi.
AÇILABİLİR, KAPANABİLİR ÖZELLİĞE SAHİP
Siperliklerin özelliğinden de bahseden Bulut, “Özellikle bu siperlikleri tercih etmemizin sebebi sağlık çalışanları çalıştığı esnada karşıdan gelen partiküllerin engellenmesinin yanında üst tarafı kapalı olduğu için oradan da mikrop almama durumu var. Nitekim birkaç modeli Sağlık İl Müdürlüğümüze sunduk, onlarda enfeksiyon komitesine sundular. Enfeksiyon komitesinde bu modele karar verildi, hem üstünün kapalı olması hem açılabilir, kapanabilir özelliğinin olmasından dolayı.” diye konuştu.
ÖĞRETMENLER EVLERİNDE 5 BİN 500 ADET SİPERLİK ÜRETTİ
Bunların yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ilde bir kampanya başlattı ifade eden Bulut, “Bu kampanyada da hemen hemen herkesin bulabileceği materyaller aracılığı ile ‘siperlik nasıl üretilir’ diye bir video çektik ve bunu bütün öğretmenlerimizle paylaştık. Öğretmenlerimizle paylaşımınız neticesinde bir hafta içerisinde Kars ilinde görev yapan öğretmenler toplamda 5 bin 500 adet bu siperliklerden bize getirdiler. Bu siperlikleri kullanışı da gayet basit ve rahat. Yapılışı da gayet basit; kapı-pencerelerde kullanılan süngerlerin bir asetat materyaline kendi yapışkanı var. Yapıştırılıp zımbalaması veya delinerek bağlanması neticesinde pratik siperlik yapımı şekli alıyor. Bunlarında kullanımları da rahat, günübirlik veya vaka başında sağlık çalışanlarımızın pratikte kullanması için üretilen siperlikler.” Diyerek bütün öğretmenlere göstermiş oldukları ilgi ve duyarlılıktan ötürü teşekkür etti.
SERKA DESTEK VERECEK, ÜRETİM ARTACAK
Üretime devam ettiklerini kaydeden Bulut, “Serhat Kalkınma Ajansı’na (SERKA) da bir proje sunduk. COVID-19 ile ilgili bir hibe açıldı. O proje kapsamında 3D atölyemizi zenginleştirmeyi hedefliyoruz. CNC lazer kesici almayı hedefliyoruz. Böyle olursa sadece Kars değil Kuzeydoğu Anadolu yani SERKA'nın hedef kitlesindeki 4 ilin (Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı) de siperlik ihtiyacını karşılayabilecek miktarda siperlik üretebileceğiz.” şeklinde konuştu.
ÜRETİM 7/24 SÜRÜYOR
Bunun yanında 3D’de başka şeyler yapabildiklerini aktaran BİLSEM Müdürü Ali Kasım Bulut, “Örneğin Sağlık İl Müdürlüğümüzün ihtiyaç duyabileceği laringoskopi dediğimiz bir alet var, solunum yolu açma ve kamerayla izleyebilmek için. Bunun yanında solunum cihazının aksesuarları olsun,materyalleri olsun 3D yazıcılarda çıktısını alabiliyoruz. Sağlık İl Müdürlüğümüzün talepleri doğrultusunda o çalışmaları da yapacağız. Bu süreç inşallah ülkemizde bir an önce biter. Biz süreç bitinceye kadar 7/24 çalışmaya devam edeceğiz. Günlük üretim kapasitemizi arttırabilmek için arkadaşlarımızla vardiyalı olarak çalışıyoruz. Sabah 09.00’da başlıyor gece saat 04.00-04.30’a kadar sırayla gelip makineleri kontrol edip çıktılarımızı alıp siperliklerimizi hazır hâle getiriyoruz. Bu işten biz gocunmuyoruz, üşenmiyoruz. Sağlık çalışanlarımıza, ülkemize, milletimize faydalı olmak adına çalışmaya devam edeceğiz. Emek eden bütün arkadaşlarımıza ve destek veren Milli Eğitim Bakanlığımıza, sayın Valimize, İl Milli Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyoruz. İnşallah bu günleri bir an önce geride bırakırız.”
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK