EKONOMİHaber Girişi : 18 Ağustos 2021 22:44

Kars Gravyeri’ne coğrafi işaret alınacak

Kars Gravyeri’ne coğrafi işaret alınacak
Kars Gravyeri’ne coğrafi işaret alınacak KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Gravyeri’ne coğrafi işaret alınacak

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ile Kars Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) arasında Kars Gravyeri’ne coğrafi işaret alınması için işbirliği protokolü imzalandı.

Faaliyet yürüttüğü Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerine özgü birçok ürün için coğrafi işaret alınmasına öncülük eden Serhat Kalkınma Ajansı, bu kez Kars Gravyeri için çalışmalara başladı. İsmi Kars’la adeta özdeş hale gelen gravyer peynirinin, en kaliteli şekilde üretildiği kentlerin başında Kars geliyor. SERKA ile Kars TSO, “Kars Tipi Gravyer Peyniri”ne coğrafi işaret alınması için çalışmalara başladı. Bu kapsamda SERKA ile Kars Ticaret ve Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokolü SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir ile Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu imzaladı. Coğrafi işaret alınması için imzalanan protokol kapsamında, ismi Kars ile özdeş hale gelen ve katma değeri yüksek olan gravyer peynirine coğrafi işaret alınarak ürünün kent ekonomisine kazandırılması hedefleniyor.

GRAVYER, EKONOMİK DEĞERİ OLAN 18 PEYNİRDEN BİRİ

Gravyer peynir, genellikle Kars Gravyeri olarak biliniyor. İsviçre orjinli olan Gravyer peyniri, 1905 yılında Kars‘a Ruslar tarafından getirildi. İlk yıllarda Kars ve Ardahan’da 32 adet gravyer imalathanesinin bulunduğu, birçoğunun 1918 yılına kadar faaliyetlerini sürdürdükleri biliniyor. Rus asıllı peynir ustalarının bölgeyi terk etmesinden sonra gravyer peynirinin yapımı ve üretimi bu ustaların yanında yetişen kişiler tarafından günümüze kadar devam ettirildi. Gravyer, dünyada ekonomik değeri olan 18 peynir çeşidinden biridir.  Gravyer, dünyaca bilinen peynir çeşitlerinden Emmental (İsviçre), Gruyere (Fransa), Fontina (İtalya), Samso (Danimarka), Gouda ve Edam (Hollanda) ile aynı grupta yer alan bir peynirdir. Biçim olarak Gruyere’ye tat olarak da Emmental’e daha çok benzemektedir. Gravyer peyniri yapımı ustalık isteyen çok hassas bir peynir çeşididir. Gravyer peynir denilince Kars’ta ilk akla gelen yer Boğatepe Köyü’dür. Uzmanlara göre, genellikle Mayıs -Temmuz ayları arasında üretilen gravyer için ideal yağ oranı yüzde 4’tür.  Temmuz ayı sonunda yağ oranı arttığı için üreticiler gravyer yapımına ara veriyor.

SERKA ve Kars TSO’nun imzaladığı işbirliği protokolüyle, dünyanın sayılı peynirleri arasında bulunan gravyer peyniri için “Kars Tipi Gravyer Peyniri” coğrafi işareti alınması için çalışmalara başlandı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.