GÜNCEL Haber Girişi : 08 Temmuz 2018 10:00

Kars’ın Değerleri Türkiye Gazetesi’nde

Kars’ın Değerleri Türkiye Gazetesi’nde
Türkiye Gazetesi Yazarı Adnan Şahin’in “Anadolu peynirleri Kars’ta buluştu” yazısı:

Kars’ın Değerleri Türkiye Gazetesi’nde

KAFKAS HABER AJANSI

Türkiye Gazetesi Yazarı Adnan Şahin’in “Anadolu peynirleri Kars’ta buluştu” yazısı:

[email protected]

Instagram: adnandenizsahin

-GÜLTEKİN GÜVENSOY TARAFINDAN ESKİ BİR RUS KONAĞI OLAN KAR’S OTEL, KARS’A KAZANDIRILDI

Anadolu, sırların, mistik lezzetlerin, emeğin sergilendiği bir mutfak kültürüne sahip. Doğu Anadolu sert ikliminden sımsıcak lezzetler çıkarmış. Her yöresi bir başka güzel olan Anadolu’nun bu farklı bölgesi, mutfak açısından olağanüstü lezzetlerin de ev sahibi. Mutfak, bu geniş bölgede hayat biçimidir. Kısaca ağır ve uzun kış şartlarının çaresidir, tesellisidir. Bitmedi tabii ki farklı etnik gruplar, diller, dinler binlerce yıldan günümüze ulaşmış gelenekler, yani kültür... Kars mutfağı da yıllarca farklı egemenlikler altında yaşadığı ve diğer ülkelere yakın konumda olduğu için özellikle İran, Azeri ve Rus mutfaklarının etkisini yemeklerinde gösteriyor. Söz konusu olan mutfaksa; Doğu Anadolu’nun masal şehri Kars’ta anlatacak çok şey, gezilecek çok yer ve tadılacak çok lezzet var. Kars bu ilgiyi sonuna kadar hak ediyor. Kış turizmi, doğa turizmi, inanç turizmi, tarih turizmi ve gastronomi turizmine kadar birçok sebep var; fakat en önemli sebeplerin başında geliyor Boğatepe köyü ve İlhan Koçulu. İnsanın dünyada paradan daha önemli şeyler olduğunu da bilmesi gerektiğine inanan, Türkiye’nin her şehrinde olması arzu edilen bir insan profili İlhan Koçulu. Peynirciliği daha bilimsel bir sisteme oturtma adına kurduğu Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneğinin, Serhat Kalkınma Ajansının (SERKA) desteğiyle düzenlediği “Anadolu Peynirleri Kars’ta Buluşuyor” etkinliğinde Anadolu’nun çeşitli şehirlerinden gelen peynir üreticileri ve peynir meraklıları ile 28 Haziran - 1 Temmuz tarihlerinde Kars’ın Boğatepe köyünde bir araya geldik. Etkinlik süresince bir yandan peynirleri tanırken, üreticiler de deneyimlerini paylaştılar, diğer yandan da Boğatepe köyü kadınlarının hazırladığı kahvaltı ve öğlen yemekleriyle ağırlandık. Kars kaşarı, Boğatepe gravyerinin yanı sıra, Adapazarı’nın isli Çerkez peynirinden, Hakkâri’nin lavaş peynirine, Erzincan tulum peynirinden Van’ın otlu peynirine 20 kentten onlarca peynir üreticisi peynirlerini tanıtma imkânı buldu. 2016 yılının Temmuz ayında Kars’ta ilk defa yapılan “Türkiye’de ve Dünyada Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti Uluslararası Sempozyumu” ve onu izleyen “Boğatepe Peynir Şenliği”nin ardından yapılan “Anadolu Peynirleri Buluşması’’yla gelenekselleşen peynir etkinliği 2019 yılında da peynir üreticileri ve peynir meraklılarını Boğatepe köyünde yeniden buluşturacak. Kadim Anadolu’nun bu güzel köşesinde geleneği sahiplenmek ve aidiyet duygularını geliştirmek için çalışanları, peyniri Boğatepe’nin temel endüstrisi hâline getirerek bölgeyi kalkındıranları, değerli kılanları yürekten kutluyorum. Etkinlik süresince tarihin, doğanın ve kültürün içinde yer alan ve Türkiye’nin en iyi restore edilen ilk 10 butik oteli arasına girmeye hak kazanmış olan Kar’s Otel’de konakladık. Kadim şehir Kars’ın ‘’kültürel miras değerinde olan yapıların’’ korunması ve tarihi değerlere farkındalık oluşturma düşüncesiyle Karslı iş adamı Güvensoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Güvensoy tarafından eski bir Rus konağı olan Kar’s Otel, Kars’a kazandırılmıştır. Otelin 5 standart oda ve 3 süit odasının her biri adlarını Kars’ın tarihî ilçelerinden ve Aras Nehri’nden almış. ‘’Tarihi Bizimle Yaşayın!’’ sloganıyla yolan çıkan iş adamı Gültekin Güvensoy’un tarihî yapıların tescillenmesi ve restore edilmesi projesi ne kadar muazzam bir işe imza attığının göstergesidir.

EKTİ BİÇTİ PİŞİRDİ

Yerel yoksa genel olmaz. Bereketli toprakların geleceği için... Anadolu’ya, kendimize, samimiyetimize ve yaptıklarımıza olan güvenle Anadolu halk mutfaklarına sahip çıkmalıyız. Geleneksel lezzetlere sevdalı olanların bir bildikleri vardır mutlaka. Lezzete aşina olmanın ne anlama geldiğini anlayabilmek için geleneksel lezzetleri farklı yapan inceliklere göz atmakta yarar var. Bu incelikleri lezzetleri misafirleriyle buluşturmak isteyen restoran işletmecisi Müslüm Meriç, Bülent Uyanık, Sevdakar Ömür gibi. 1894 yılında inşa edilen ve Rus mimari örneklerini taşıyan Kars’ta ki en nadide eserlerden biri olan bina, ilk yıllarda Ermeni ve Rus orduları tarafından askeri amaçla, sonrasında ise revir olarak kullanılmış. İlerleyen yıllarda gazoz fabrikası ve ev olarak kullanılan bina, 2017 yılında restore edilerek Pushkin Restaurant adıyla yöresel lezzetler üzerine kurulu bir mutfakla Kars yemeklerini tadabileceğiniz, tarihî dokuyu hissedebileceğiniz restoran hâline getirilmiş. Ülkemizde mutfak kültürü anlamında en önemli varlığımız kadınlarımızdır. Zaten adına mutfak denilen büyük kültürün ana mayasını da onlar oluşturuyor. Yani özetle geleneksel mutfak belleğimiz kadınlarımızdır. Bu restorandaki diğer bir sürpriz ise kadının mutfak belleğindeki önemine inanmış olması ve işletmede mutfak ekibinin tamamının kadınlardan oluşması. Mutfak şefi Nuran Aslan da daha önce farklı işletmelerde çalışmış başarılı bir kadın şef. Yöre mutfağını; un, baklagiller ve hayvansal ürünlere dayalı yiyecek ve yemekler oluşturmakta. Karslı konuğunu, yöresel lezzetler arasında liste başı olan kaz ile ağırlıyor. Kars’a gittiğinizde Pushkin Restaurant’da kaz ve kazın yağıyla demlenen bulgur pilavını, Kars’ın yemek kültürünün kazdan ibaret olmadığını

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.