Kars’ın örnek çiftçisi Derman Alpaslan

Kars’ın örnek çiftçisi Derman Alpaslan

KAFKAS HABER AJANSI/ BEDİR ALTUNOK

Kars’ın merkeze bağlı Gelirli köyünde tarım ve hayvancılıkla uğraşan işadamı Derman Alpaslan mevsimin son hasat çalışmalarını hummalı bir şekilde yürütüyor.

3 bin dönüm arazisinin 2 bin dönümünü eken 1000 dönümü de hayvanları için mera olarak kullanan işadamı Derman Alpaslan, arpa, buğday, fiğ, yulaf ve ottan yaklaşık 1000 ton saman elde etti. 200 ton samanı 100 büyükbaş hayvana yediren Derman Alpaslan, kalan 800 tonu da satıyor.

Arpaslan’ın efsane İngiliz traktörleri halen tarım meydanlarında boy gösterirken, 1970-72-73-84 model 5 traktörüyle tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor. Bu traktörlerin yaklaşık 40 yıl daha kullanabilir durumda olduğunu söyleyen Derman Alpaslan, traktörlerden büyük verim elde ettiğini, çok faydasını gördüğünü ve bütün işlerinde bu traktörlerle yürüttüğünü belirtti.

Alpaslan bunun yanında yaz-kış kullanılan tarım aletlerini de çiftliğinde bulunduruyor. Kışın yollar kapandığında kar açma bıçağından, tarım aletlerinin tamiratında gerekli malzemeleri de muhafaza ediyor.

Alpaslan’ın çiftliği tam bir nostaljik hava estiriyor. Eski makineler, tarım aletlerinin hepsi kullanılır durumda. Hepsine göze gibi bakan, bakım ve onarımlarını eskitmeyen Alpaslan, kaz ve tavuk yetiştiriciliği de yapıyor. Hereford ırkı boğa, Simental ırkından süt ineği yetiştiriciliği yaptığı gibi süt ve kaşar üretimini de mevsimsel olarak yürütüyor. Böylelikle çeçil peynir, kaymak, kaşar peyniri sofrasından eksik olmuyor.

Derman Alpaslan, Tüm bu işlemleri kendisi, ailesi ve 6 işçisi ile birlikte toplam 10 kişiyle yürütüyor ve Doğu Anadolu bölgesinin en başarılı tarım üreticilerinden biri olarak biliniyor.

Alparslan, tüm bunları yaparken devletin destek imkanlarından yararlanmadığını, kendi imkanlarıyla kazanıp ülkesine faydalı olmayı amaçladığını söyledi.

Kendi işi gücü ile bu verimi elde ettiğini; istenilince, çalışınca başarmanın kaçınılmaz olduğunu da ifade eden Alpaslan, emek verilince ortaya çıkan verimin bereketinden herkesin faydalanmasını istedi.

PATOS DÖNEMİ

Alparslan yine hasat mevsiminin bu son günlerinde 15 Temmuz’da başlamış olduğu Patosu halen devam ettiriyor. Sabah erken saatte başlayan patos vurma işlemi gün boyu sürüyor. Bir yandan patos vurulurken diğer yandan da elde edilen saman balyalanıp muhafaza altına alınıyor.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK