Kars Sanayisinde toz duman açıklamalar

Kars Sanayisinde toz duman açıklamalar

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ta uzun yıllardır var olmasına rağmen bir türlü kullanışlı hale getirilmeyen ve tonlarca sorun yumağının yer aldığı Küçük Sanayi Sitesi esnafı yaşadıkları olumsuzlukları basın açıklamasıyla dile getirdiler. Tamirciler ve Tesviyeciler Oda Başkanı Ömer Beyribey, “Tozdan dumandan geçilmiyor Türkiye'de hiç bir örneği olmayan sanayi yol sularımız kanallarımız sularımız akmıyor yollar bozuk yani devlet yetkililerinden buraya bir an önce el atmasını istiyoruz” dedi.

1972 yılında temeli atılan ve 1995 yılında tamamlanarak hizmete alınan Küçük Sanayi Sitesi esnafı seslerini duyurmak için basın açıklaması yaptı. Sanayi sitesinde yol, su, sağlık ocağı, karakol, kargo, PTT gibi temel ihtiyaçları olmadığı gibi tozdan ve çamurdan bıktıklarını ifade eden sanayi esnafı yetkililere seslendi.

Yaklaşık 450 esnafın her gün işe gelip gitmekte zorluk çektiği, olası bir durumda hayatları için endişelendiklerini söyleyen sanayi esnafı, sorunlarının çözümü olmadığı taktirde dükkanları kilitleyerek Ankara’ya yürüyeceklerini belirttiler.

Sanayi Sitesi Tamirciler ve Tesviyeciler Odası Başkanı Ömer Beyribey, “Tozdan dumandan geçilmiyor. Türkiye'de hiçbir örneği olmayan sanayi. Sularımız akmıyor, kanallarımız, yollar bozuk. Yani devlet yetkililerinden buraya bir an önce el atmasını istiyoruz. Yolumuz yok. Hiç bir şeyimiz yok. Yollar yapılmazsa sanayiyi kapatıp Ankara’ya doğru yürümeyi düşünüyoruz. Burada yaklaşık 450 tane esnaf var. Çalışan olarak da bakarsanız 3 bin tane çalışan var. Geçen yıldan beridir bu toz sorunumuz var. Yağmur yağınca çamur, kuruyunca da toz oluyor.” dedi.

Kars’ın bağrından koparılan Ardahan ve Iğdır’da bile sanayinin daha kullanışlı olduğunu kaydeden Beyribey, 2Iğdır bizden ayrıldı, Ardahan bizden ayrıldı. Kars'tan ayrılmalarına rağmen gidip bakıyorsun her şeyi dört dörtlük. Bizim buraya bir tane yabancı araba girmez. Iğdır’a gider, Ardahan’a gider, Sarıkamış’a gider, Kağızman’a gider, Erzurum’a gider. Buraya çarşıdaki esnaflar arabalarını getirir yaptırır o da çoğu zaman gelmez. Bir yılda iki-üç kere amortisör değişiyor. Bu adamlara yazık günah değil mi? Bize deniliyor ki ‘koronavirüsten uzak durun.’ Biz şimdi koronavirüsten nasıl uzak duralım? Biz zaten maske taktığımızda o nefes bizim içimize giriyor. Ben bunu mecburen açmak zorundayım; suyumuz akmıyor, hijyen diyorsunuz ama susuz yerde hijyen olur mu? Türkiye'nin neresine giderseniz gidin susuz sanayi olmaz. Sanayide hiç bir şey güzel değil.” diye konuştu.

Sanayi esnafından Şener Karaman ise, “Geldiniz, tozu gördünüz, arabaları gördünüz, burada insan yaşıyor. Sayın Valim gelsin beş dakika bu yolda dursun. Eve gidiyorsun, banyoya giriyorsun kulağın başın hep toz” diye konuştu.

Ayhan Koç da, “6 ay kış 6 ay yaz olan bir ilde vergi ödüyoruz. 6 ay karla mücadele ediyoruz ve vergi ödüyoruz. Bizim vergi vermek borcumuz ama devletinde borcu buraya bakmak. Elimin yağına bakın. 55 yaşındayım masa üstünde oturmuyorum, araba altında sürünüyorum. Buradan giden vekiller, bürokratlar ellerini vicdanlarına koyup baksınlar buraya” şeklinde konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.