Tekerlekli sandalye ve görme engeli empatisi yapan öğrenciler gözyaşlarını tutamadı.Kars’ta Ağlatan Empati Kars’ta Ağlatan Empati
Kars’ta Ağlatan Empati
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri Mütercim Tercümanlık Bölümü Fransız Kültürü ve Çeviri Topluluğu öğrencilerinin Kafkas Üniversitesi Mütercim Tercümanlık ( İngilizce-Fransızca-Türkçe) Bölümü Çeviri Kulübü öğrencileriyle birlikte Dolunay Derneği ziyaretinde yaptıkları empati etkinlikleri duygu dolu anlara sahne oldu. Tekerlekli sandalye ve görme engeli empatisi yapan öğrenciler gözyaşlarını tutamadı.
Mütercim Tercümanlık Bölümü ve Çeviri Kulübü’nün düzenlediği 8. Çeviri seminerleri programına katılmak için Kars’a gelen öğrenciler Mehmet Akif Yardım, Hülya Can, Deniz Temur, Feyza Nur Murat, Furkan Okur, İlkcan Kırlangıç ve Rabia Çelik, Dr. Bahattin Şeker öncülüğünde Dolunay Derneği’ni ziyaret ettiler. Ziyarete Kafkas Üniversitesi Mütercim Tercümanlık ( İngilizce-Fransızca-Türkçe) Bölümü Çeviri Kulübü öğrencileri Ecemnur Özenç, Hatice Selvet Aşık, Hatice Başoğlu ve Melih Onur Doğan da eşlik etti.
Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak ve dernek üyeleriyle tanışan öğrenciler duygu ve düşüncelerini paylaştıktan sonra empati etkinliği yaptılar. Önce tekerlekli sandalye ile gezintiye çıkan öğrenciler ardından da empati basketbol maçı ve görme engelli empatisi yaptılar. Gözlerine çekilen siyah bantla kapkara bir dünyaya adım atan öğrenciler yaklaşık 10 dakika empatide oldukça zorlandılar. Adım atmakta bile zorlanan, yürümekte gülük çeken, en ufak engeli aşmayı başaramayan, yolunu, yönünü bulamayınca oldukça duygulandılar. Özellikle de alınan önlemlerin ardından karşıdan karşıya geçmeye çalışan Feyza Nur Murat ve Rabia Çelik gözyaşlarına boğuldu. Görmeden yaşamanın zorluklarını yaşadıklarını, bu süre içinde korku, endişe, heyecan gibi karma karışık duygular içinde olduklarını söyleyerek “Engellileri anlamak için herkesin empati kurması gerekir” dediler.
Feyza Nur Murat, “Engelli olmak gerçekten çok zormuş. Karşıdan karşıya geçmek kolay gibi görünüyor ama oradan buraya gelmek gerçekten çok zor. Can güvenliğiniz yok. Karşıdan karşıya geçerken emin olamadan geçtim. Beni sizler yönlendirdiniz ama bu durumu yaşayanlara çok fazla yardım eden olmuyor. O yüzden de çok zor.” dedi.
Rabia Çelik ise, “Bu kadar rahatken onların zorluk çekmesi ve fakat kimsenin onları anlamaya çalışmamasını daha iyi fark ettim ve engelli kardeşlerimizi daha iyi anladım.” diye konuştu.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK