Kars’ta bereketli hasat mevsimi

Kars’ta bereketli hasat mevsimi

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, 2020 hasat döneminin bereketli geçtiğini söyledi. Ertaş, ekimdeki verimin bir nedeninin ise pandemi döneminde bile çiftçilerin tarımdan elini çekmemesinden kaynaklandığını kaydetti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, hasat dönemini nedeniyle biçerdöverlerin çalıştığı arpa, buğday, yulaf tarlalarına giderek çiftçileri ziyaret etti. Hasadın nasıl ve ne şekilde geçtiğini görmek, çiftçilerin memnuniyetlerini, istek ve taleplerini dinlemek için Susuz İlçesinin Kırkpınar Köyü’ne giden Başkan Ertaş, 21 dönümlük arazisinde biçerdöverle arpa biçimi yapan Ekrem Merhan isimli çiftçiye kolaylıklar diledi, bereketli günler temennisinde bulundu.

2020 yılı hasadının bitmek üzere olduğunu, yüksek kesimlerde ise sona yaklaşıldığını belirten Başkan Ertaş, 2000 rakımlı bölgede hummalı bir çalışma olduğunu görmekten mutlu olduğunu söyledi.

Başkan Ertaş, “Bu bölge soğuk olduğu için buğday çok yetiştirilmiyor. Burada arpa ve yulaf yetiştiriciliği yapılıyor. Biçerdöverimiz de arpa biçmektedir. Bu yıl ki mahsullerimiz tabi ki bölge bölge değişiyor. Alçak kesimlerdeki hasat yapılan yerler ile yüksek kesimdeki yerler birbirlerinden çok farklı. Alçak daha Haziran ayındaki yağışsız geçen bir aylık sürecin ardından bir verim kaybı hem danede hem de sapta ve samanda kayıp görüldü. Şuan yüksek kesimlerde gördüğümüz kadarıyla hem sap güzel hem dane güzel. Allah nazarlardan saklasın. İnşallah çiftçimiz bu sene olduğu gibi 2021 yılında da iyi bir verim elde eder.” dedi.

Pandemi sürecinin devam ettiğini hatırlatan Başkan Ertaş, “Pandemi sürecinde olunmasına rağmen ekim ve biçimin eksiksiz sürdürülmesi sevindiricidir. Bu da çiftçilerimizin ellerini tarımdan çekmediğini gösteriyor. Çiftçilerimiz bu pandemi sürecinde evlerinde durmayarak, kendi hayatlarını riske atarak tarımda ülkenin ihtiyacı kadar üretimi devam ettirdiler. Hatta üretimde bölgemizde artış bile oldu. Çiftçilerimiz bu konuda duyarlı davrandı onlara teşekkür ediyoruz. İnşallah 2021 yılında pandemi biter, çiftçilerimiz de bereketli bir sezon geçirirler.” diye konuştu.

Sorun ve taleplerle ilgili de bir açıklama yapan Ertaş şöyle konuştu:

“2021 yılında bakanlığın vermiş olduğu desteklemeler düşük inşallah bu konuda desteklemelerini yükseltirler. Girdi maliyetleri yüksek bu yüzden çiftçilerimizin kazancı da az. Gübre yüksek, mazot giderleri yüksek, desteklemeler çok az. Milli gelirin %1 olması gerekirken verilen destekler milli gelirin %3,5’una tekabül ediyor. Yani 0.3’üne tekabül ediyor tam olarak % 1’e bile getirmiyor, şu anda desteklemeler 1/3 oranında desteklemeler. İnşallah milli gelirle denkleştirilirse ülke tarımı ve hayvancılığı patlama yaşayacak ithalat konumundan ihracat konumuna geçeceğimizden eminiz, temennimiz de bu şekildedir.”

Tarla sahibi Ekrem Merhan da bu yıl ki üründen memnun olduklarını söyledi. 21 dönümlük araziden 10 ton arpa almayı beklediklerini anlatan Merhan, gübre ve mazot sıkıntılarının olduğunu, biçerdöver, traktör sürümü, patos, işçi masraflarının yüksek olmasından yakındı. Merhan, çiftçilerin özellikle Doğu bölgesinde daha iyi bir şekilde desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.