KARSHaber Girişi : 11 Haziran 2020 20:57

Kars’ta dedeler tırpan sallıyor

Kars’ta dedeler tırpan sallıyor
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Kars’ta dedeler tırpan sallıyor
Kars’ta dedeler tırpan sallıyor Kars’ta dedeler tırpan sallıyor

Kars’ta dedeler tırpan sallıyor

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Tomarlı köyünde de İrfan Oruç (50), çocukluğundan buyana elinden bırakmadığı tırpanıyla evinin önündeki otları biçerek eski günlerini yad etti.

Dünyanın en eski tarım araçlarından biri olan tırpan, gelişen teknoloji karşısında her ne kadar da unutulmaya yüz tutsa da tırpan alışkanlığı bırakmayanlar bu geleneği sürdürüyor. Teknolojinin gelişmesi ve modern ziraat araçlarının imal edilmesiyle eskisi kadar olmasa da bazı köylerde tırpanlar yeniden bilenmeye, otları kesen sesleriyle yeniden kulakları çınlatmaya devam ediyor. Uzun bir sapın ucuna tutturulan, ot, arpa, buğday gibi ekinleri biçmeye yarayan hafifçe kıvrık, uzun çelik bir bıçak olan tırpanı kullanmak marifet, güç ve çeviklik istiyor. Dengeli bir vücut duruşu, kolların açımlığı ve ellerin tırpanın sapındaki yeri bile önemli. Eğer tüm bu dengeleri bilmeden tırpanı elinize alırsanız hem çok güç kaybedersiniz hem de otu sağlıklı biçemezsiniz. 

Kars’ın Arpaçay İlçesi’ne bağlı Tomarlı köyünde hem eski günleri yad etmek, hem ter atmak hem de sağlıklı yaşayabilmek için ot biçmeye devam eden tırpancılar bu yolla sporda yapmış oluyorlar. İrfan Oruç da ilerlemiş yaşına rağmen tırpanı eline alarak evinin bahçesindeki otları biçmeye başladı. Tırpanı eline aldığı gibi önce masadıyla bileyen Oruç, dur durak bilmeden işe koyuldu.

İrfan Oruç’un tırpan bilerken çıkan sesi duyan Ahmet Oruç (76) da tırpanını alıp ot biçmeye başladı. İrfan Oruç ve Ahmet Oruç kısa sürede bahçedeki otları dinlene dinlene biçtiler.

İrfan Oruç, “Tırpan biçmeye 15 yaşında başladım. Eskiden bütün tarlaları tırpanlarla biçiyorduk. Tırpanın biçti ot da ekin de bereketli oluyordu. Şimdi teknoloji ilerledi, makine çıktı, biçer döver çıktı tırpana ilgi fazla kalmadı. Ama şu bir gerçek ki tırpanın verdiği bereket makinelerde olmuyor. Ben halen hep tırpanımla biçiyorum. Hiç biçer kullanmadım. Otun vitamini yerde oluyor ve tırpan daha dipten alınca vitamini daha iyi oluyor. Yoruluyoruz ama dinlene dinlene biçiyoruz. İlk tırpanı aldığınızda 3-4 gün hamlıyorsunuz ve bu hamı attığınızda artık rahatlıkla biçebiliyorsunuz. Çok da faydası var hem spor yapıyorsunuz hem de yazın boş kaldınız mı tırpan biçerek vaktinizi en iyi şekilde değerlendiriyorsunuz. Kendinizi daha dinç hissediyorsunuz. Ter atıp kendinizi daha genç hissediyorsunuz. Tırpan salladıkça kendimi daha sağlıklı hissediyorum.” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.