KARSHaber Girişi : 23 Nisan 2020 02:26

Kars’ta Digor Çiftçisi Taş Toplama Makinesi İstiyor

Kars’ta Digor Çiftçisi Taş Toplama Makinesi İstiyor
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK Kars’ta Digor Çiftçisi Taş Toplama Makinesi İstiyor
Kars’ta Digor Çiftçisi Taş Toplama Makinesi İstiyor Kars’ta Digor Çiftçisi Taş Toplama Makinesi İstiyor

Kars’ta Digor Çiftçisi Taş Toplama Makinesi İstiyor

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Tarımda teknoloji sürekli yenilenir, makineleşme artarken Kars’ın Digor ilçesinde 1 adet taş toplama makinesi olduğundan çiftçiler tarladaki taşı elleriyle toplamak zorunda kalıyor. Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi, 2016 yılına kadar devam eden Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) projesinin tekrar Digor ve Kars genelinde uygulanmasını istedi. Hagi, “Devlet büyüklerimizden çiftçilerimize birkaç adet taş toplama makinesi, taş kırma makinesi istiyoruz.” dedi.

Taş toplama makinesi bulamayan çiftçiler tarladaki taşları elleriyle toplamak zorunda kalıyor. Bazı tarlalarda taş fazla olmasından dolayı ekim ve hasat yaparken zorlandıklarını belirten çiftçiler özellikle ekim yaparken taşların tarım aletlerine büyük zarar verdiğini zaman zaman arıza yapmalarına ve kırılmalara sebep olduğunu söylüyorlar.

Taşlı tarlaların elle temizlenmesi de büyük bir sıkıntı yaşatıyor. Tek tek toplanan taşlar traktör römorkuna konularak uygun yerlere dökülüyor. Büyük bir emek verilen taş toplama zahmetinin yanında yorucu da oluyor.

Verimi artırmak, tarım arazilerinin işlenebilirliğini kolaylaştırmak için üreticiler tarlasındaki taşları toplarken oldukça zorlanıyorlar. Yüksek oranda verim kaybına sebep olan tarladaki taşların zararları ise saymakla bitmiyor. Tarladaki taşlar nedeniyle hem ekipman zarar görüyor hem de taşlı yerlerde tohum toprağın altına girmediği için verimde düşüş görülüyor. Tarlada yüzeyde bulunan taşların toplanması neticesinde toprağın işlenmesini kolaylaşıyor. Pulluk ve diğer ekipmanlarla toprak işlemek daha da rahat oluyor. Toprak işlemenin kolaylaşması çiftçi için tohum yatağını hazırlamakta da rahatlık anlamına geliyor. Kaliteli ve güzel bir tohum yatağı elde edilmesi verime olumlu yönde etkiliyor. Böylece tarlanın tamamına eşit bir ekim yapılabiliyor. Bu da otomatik olarak, gözle görülebilir şekilde verime etki ediyor. Toprak ve ekin işleme ekipmanları mibzer, pulluk ve benzeri gibi ekipmanların aşınmasına neden olan taşlar, arazilerden arındırıldığında bakım ve onarım masrafları da düşüyor. Bunun dışında işlenemeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması konusunda yarar da sağlıyor.

Bunun bilincinde olan Digor çiftçisi de el emeği ile yapılan taş toplamaya destek verilerek makine imkanının sağlanmasını istiyor. Böylelikle hem arazilerindeki verimin artacağı hem de makinenin faydasıyla daha çok ekim yapabileceklerini belirtiyorlar.

Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi, daha önce oda olarak bir taş toplama makinesi aldıklarını ama bu makineyi küçük traktörlerin çekemediğini söyleyerek, “DAP’a daha önce bir proje sunmuştuk o proje şu anda bekliyor. Şu anda Covid-19 salgını var. BU gençlerimiz ise vatandaşların karnını doyurması için sokağa çıkmak ve tarlasında taşları toplamak zorunda kalmışlar. Bu taş yığını içindeki tarlalar nasıl biçilecek. Biçerle biçme şansları yoktur. Ancak elle yonabilirler. Onun için devlet büyüklerimizden çiftçilerimize birkaç adet taş toplama makinesi, taş kırma makinesi istiyoruz. Özellikle daha önceden uygulanan ÇATAK projesi vardı. ÇATAK projesini şu an uygulasaydılar iyi olurdu. ÇATAK projesi 2016 yılına kadar devam etti ve aynı yıl kesildi.” dedi.

Tarım bakanından, komisyon bakanından ÇATAK projesinin Digor ilçesinde ve Kars’ın tamamına uygulanması noktasında yardımcı olmalarını isteyen Oda Başkanı Hagi, “Şu anda tarlalarımızın çoğu taşlı. Şu anda bir çok arazimiz boşta kalıyor. Tarım bakını boşta kalan arazilerin değerlendireceği açıklaması yapmıştı. Biz burada bu taşlı tarlalarla nasıl değerlendirelim. Burada bu imkanlar kolay olsa gençlerimizde gidip inşaatlarda çalışmaz. Hepsi kendi arazisinde çalışır. Şu anda bu şahıslar bu tarlayı 10 saatte ancak temizleyebilir. İmkan odlumu anında temizler ve her sene ekip biçer, randuman da alır. Çünkü bizim üretime ihtiyacımız var. Ülkemiz için üretim, üretim, üretim diyoruz” şeklinde konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.