Kars’ta Trabzon Ekmeği üretimi yaygınlaşıyor
BEDİR ALTUNOK / KAFKAS HABER AJANSI
30 yıllık fırın ustası Mustafa Kemal Demir’in usta elleriyle hazırlanan Trabzon ekmekleri Karadeniz Taş Fırın’da raflardaki yerini aldı. Rengi, şekilleri ve pişkinliği ile tercih edilen Trabzon ekmeği tamamen katkısız olup ekşi mayayla özel unlardan imal edilmekte. Karslılar, pişkinliği ve uzun süre bayatlamaması nedeniyle Trabzon ekmeğini tercih ettiklerini söylediler.
Trabzon ekmeğinin ilk bakışta renginden anlaşıldığını belirten Mustafa Kemal Demir, “Ellerimizle ekmeğin üzerine bastırdığımızda ekmek tekrar kabararak aynı şekline geliyorsa içi kafes şeklindedir ve doğal olan hakikisi budur. Bunu en basit bu şekilde anlayabiliriz. Ayrıca, yediğimiz zaman veya ekmeği kestiğimiz zaman içindeki gözeneklere bakarak da anlayabiliriz.” diye konuştu.
Mesleğine Trabzon Beşikdüzü ilçesinde çırak olarak başladığını ardından hamurkarlığı daha sonra da ustalığını öğrendiğini ifade eden Demir, geçen bu 10 yıllık ustalaşma sürecinin ardından da üretime geçtiğini kaydetti. 21 yıldır usta olarak çalıştığını vurgulayan Demir, gerçek Trabzon ekmeğinin sahtesinin çok ağır olduğunu anlattı. Gerçek Trabzon ekmeğinin ele alındığında ağır olmaması gerektiğini söyleyen Demir, “Elimizde onun hafifliğini hissedeceğiz. Trabzon ekmeğini farklı kılan ekşi mayadır. Ekşi maya dayanıklılığını artırıyor ve uzun süre taze kalmasını sağlıyor. ŞU anda rağbet de güzel. 15 günlük süre içinde ilgiden memnunuz. Ekşi mayalı olması ve taş tabanlı kara fırında odun ateşinde pişmesidir. Bizim amacımız yapıp satmak değil amacımız insanların midesine hitap edebilmektir. Çünkü insan aldanır mide aldanmaz diyoruz. Amacımız insanların yediği ekmekten bir tat alması, zevk alması damak tadının oluşmasıdır. Her zaman için alın teri nimet diyoruz. Bizim için öncelikli olan konu budur.” diye konuştu.
Mustafa Kemal Demir, zayıflatıcı özelliği olan, mide ve şeker hastalarına faydalı olan ekmeğin fırında pişme süresinin bir saat olduğunu, ekmeğin doğal taş fırınlarda ve odun ateşiyle fırını kızdırma sistemiyle pişirildiğini belirten Demir, “Kars halkının bu ekme sevdiğini biliyoruz. Daha önce de Kars’ta bunun imalatını yaptık. Gerçekten halk bu ekmeği severek yiyor. Bizde daha ileriye götürmek için şu andaki doğal ekmeklerimizi imal etmeye çalışıyoruz. İki kiloluk Balina ekmeğimiz, Trabzon ekmeğimiz, tam buğday ekmeğimiz, tava ekmeğimizi de üretiyoruz. Özellikle sağlık açısından hepsi vücuda faydalı olup hiçbir zararı olmadığı gibi hiçbir katkı maddesi de içinde bulunmamaktadır. Tam Buğday ekmeğimizde kullandığımız unlar Kars’ın yöresel buğdaylarından karabuğdaydır. Özellikle su değirmende çekiliyor. Onları da ekmeğimize katarak daha güzel bir hal almasını sağlıyoruz.” diye konuştu.
Fırın sahibi Mustafa Kaya da "Ekmeğimizin en önemli özelliği içinde bulunan kendi doğal mayası sebebiyle uzun süre bayatlamaması. Buğday ekşi maya ile mayalandığı için uzun süre bayatlamıyor. Müşterilerimizin yoğun istek ve talebi üzerine Trabzon ekmeği üretimine başladık. Karslı hemşehrilerimiz bu ekmeği çok sevdi. Şu anda ilgi son derece güzel.” şeklinde konuştu. Vatandaşlardan Fevzi Eminoğlu, “Arkadaşlara teşekkür ediyoruz Trabzon ekmeği özlemimize son verdiler. Yeni ekmek bile ‘ben varım’ diyor.” dedi.
İbrahim Süleymanoğlu da, “Ekmeği Trabzon’dan biliyoruz. Uzun bir süre tazeliğini muhafaza ettiği için tercih edildiğini daha önceden duymuştuk. Bu fırında da üretildiğini duyduk ve ekmeği almaya karar verdik” şeklinde konuştu.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK