GÜNCELHaber Girişi : 23 Temmuz 2019 21:59

Kars, Tarım ve Hayvancılık Şehri

Kars, Tarım ve Hayvancılık Şehri
AK Parti Kars Milletvekili Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, tarım ve hayvancılık alanında Kars’a yapılan ve yapılması planlanan yatırımları anlattı. Baraj ve göletlerin önemine de değinen Kılıç, Kars’ı daha güzel günlerin b

Kars, Tarım ve Hayvancılık Şehri

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

AK Parti Kars Milletvekili Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, tarım ve hayvancılık alanında Kars’a yapılan ve yapılması planlanan yatırımları anlattı. Baraj ve göletlerin önemine de değinen Kılıç, Kars’ı daha güzel günlerin beklediğini söyledi.

2011 yılında Ahmet Arslan ile birlikte milletvekili olduğu zaman şehrin en önemli sıkıntılarının özellikle ulaşım ve tarımla alakalı sulamada olduğunu fark ettiklerini belirten Kılıç, bu anlamda şehrin ciddi beklentilerinin olduğunu dile getirdi.

“Tabiri caizse eksiklerinin çok olduğu bir dönemde bu milletvekilliğini devraldık” diyen Kılıç, “2002 yılından bu yapılan çok şey vardı ama bunların hızlandırılması gerekiyordu. Sayın bakanımız Ahmet Arslan ulaşım altyapısıyla nereden nereye gelindiğini net bir şekilde ortaya koydu. 2011’de biz milletvekili olduğumuz zaman sayın başbakanımız, meclis başkanımız Binali Yıldırım o zaman ulaştırma bakanıydı. Sağ olsun sayın cumhurbaşkanımızın da direktifiyle bu bölgeye yapılması gereken en büyük, bugüne kadar bence yapılmış olan en büyük yatırım karayolları bölge müdürlüğünün bu bölgede kurulmasıydı. Bizim en büyük kazanımımız halen o. Onu kurduktan sonra şehirde 830 kilometre olan yol ağımızın hemen hemen çok yakında en kaliteli şekilde tamamlanmış olacağını inşallah hep beraber göreceğiz. Ayrıntılarını zaten gün geçtikçe ortaya çıktıkça size anlatıyoruz.” dedi.

İnsanımızın gelirini elde ettiği, yaşam standartlarını yükselttiği alanlardan olan tarım ve hayvancılıktan kazanmış olduğu gelirlerinin önemli olduğunu kaydeden Kılıç, “İnsanlar kazanacak ki bu bölgede dursun, yaşasın, tutunsun , sahiplensin ve orayı tabiri caizse abad etsin. İnsanlar tabiri caizse azcık böyle durumu iyileştiği zaman terk edilecek bir mekan olduğu sürece buralar hiçbir zaman beklediğimiz Kars olmayacaktı. Ama şemdi güzel şeyler yapıyoruz.” diye konuştu.

1 MİLYON DEKAR ARAZİMİZİ SUYA KAVUŞTURACAĞIZ

2002 yılından bu yana iki tane çok büyük baraj yaptıklarını da hatırlatan Kılıç, “Selim Bayburt Barajı eskiden başlamıştı ama çok kötü bir haldeydi, çok büyük yatırımlara ihtiyaç vardı çok büyük eksiklikleri vardı. Ve buz bunu tamamladık ve Kars içme suyunu da oradan temin ediyoruz. aynı zamanda sulaması devam ediyor. Yaklaşık 500 milyon TL maliyetli Kars Barajı tamamlandı. Şu anda çok şükür bir sorun yok ve 1-2 yıl içerisinde de sulama alanları tamamen yapılacak ve hizmete girecek. Kars Barajı deyip geçmemek gerek. 3 metre 80 santim çapındaki borularla iletilen kocaman devasa bir baraj ve sulamadan söz ediyoruz. Kars barajı sulaması tamamlandığı zaman onunla birlikte 2019’da tamamlanacak olan diğer barajlarla beraber yaklaşık 1 milyon dekar arazimizi suya kavuşturacağız.” şeklinde konuştu.

KABA YEM ÜRETEMİYORUZ

“Biz Kars’ta hayvancılığın en sıkıntılı tarafını yani yetiştiricilik tarafını yapıyoruz ama tam para kazanılması gereken o besicilik tarafını yapamıyoruz.” diyen Kılıç, bunun sebibinin de onları yetiştirecek kadar kaliteli kaba yem üretemiyoruz. Bunun için aşama aşama, suyunuz olacak, toplulaştırma yapacaksınız. Sulayacaksınız, yem bitkisi elde edeceksiniz, yetiştirdiğiniz hayvana yedireceksiniz ve besi yapacaksınız. Sonraki aşaması ise Kesimhane.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.