Kars tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bir ildir.
Kaşar Peyniri Üretimi
KAFKAS HABER AJANSI
Kars tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bir ildir.
Bu sebeple hayvansal ürünlerden özellikle süt ürünlerinin işlenmesi il genelinde yoğun bir şekilde yapılmakta.
İl genelinde 20 adedi Kars Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere 55 adet süt ve süt ürünleri işleme tesisi bulunmakta.
Bu işletmelerin büyük çoğunluğu mevsimsel olarak, Nisan aylarının ortasından başlayarak Temmuz ayının sonuna kadar üretim yapmakta.
Üretim özellikle bahar aylarının gelmesi ile birlikte hayvanların merada otlamaya başlaması ile birlikte yoğunluk kazanmakta.
İlde hayvanlardan elde edilen sütlerin işlenmesiyle ağırlıklı olarak kaşar peyniri üretimi yapılmakta.
Bu işletmelerde yılda ortalama 12.000 ton kaşar peyniri üretilmekte. Kaşar peynirinin yanı sıra Gravyer peyniri, Çeçil peyniri, Lor peyniri, Tereyağı vb. ürünlerin üretimi de yapılmakta.
Gıda, tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce bu işletmelerin denetimleri risk esaslı sisteme göre rutin olarak yapılmakta.
Denetimlerin yanı sıra işletmelerde üretilen ürünlerden de Kodekse uygunluğunun kontrolü amacıyla numuneler alınarak analizleri yaptırılmakta.
İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, süt işleme tesislerinde incelemelerde bulunarak, işletme sahiplerinin sorunlarını dinledi ve sektör hakkında fikir alışverişinde bulundu.